Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Ökad ensamhet till följd av corona syns i Röda Korsets verksamhet – genom donationen stöder LokalTapiola dem som under coronakrisen drabbats av ensamhet

15.6.2020 - Hälsa

Miljondonationen som gjorts av LokalTapiola-gruppens bolag har styrts till verksamheten för Finlands Röda Kors Hjälptelefon, mathjälpen och för vänverksamheten på nätet. Ensamheten har varit ett framstående tema bland dem som sökt hjälp under coronakrisen och de frivilligas närvaro erbjuds som medicin för den.

Med hjälp av LokalTapiolas donation stöder Röda Korset dem som till följd av coronakrisen har lidit av ensamheten. Under coronakrisen har ensamheten diskuterats i organisationens verksamhet. Röda Korsets planerare av psykosocialt stöd Tuula Luoma berättar att samtalen till Hjälptelefonen som gäller själva viruset är förhållandevis få. Ensamhet och att lämna ensam är däremot återkommande teman i samtalen.

- Den största orsaken för att ringa under coronatiden har varit ensamhet eller helt enkelt en önskan om att få prata med någon. En tredjedel av alla samtal berör på något sätt ensamhet. Ungefär 10 procent av alla samtal beror på själva viruset eller på den oro som viruset orsakar, berättar Luoma.

En betydande del av LokalTapiolas donation riktades till att stöda verksamheten i Hjälptelefonen som öppnades under krisen. Under krisen har samtalen kommit i en jämn ström och antalet samtal har ännu inte påverkats av det minskade antalet smittor eller av att undantagstillståndet hävts.

- Antalet samtal har stabilt legat vid 160–170 samtal per vecka. Det finns cirka 60–100 frivilliga som svarar på samtalen varje vecka och som arbetar i tre skift, säger Luoma.

Man kan ringa anonymt till Hjälptelefonen och man önskar att tröskeln för att ringa ska vara så låg som möjligt. Hjälptelefonen ger dock inte psykisk eller ekonomisk rådgivning, utan i sådana situationer styrs den som ringer till andra kanaler.

Läs mer: LokalTapiola donerar en miljon euro för att hjälpa till i coronaviruskrisen

Ensamheten lindras också via vänverksamheten som flyttats till nätet

Röda Korsets vänverksamhet som ordnas för att lindra ensamheten och som stöds av LokalTapiola, har under coronatiden i allt högre grad flyttats till nätet. I vänverksamheten på nätet är en nätvän närvarande och lyssnar. Ett vänpar för anonyma diskussioner till exempel via e-post.

- Eftersom det inte har varit möjligt med fysiska kontakter har en stor del av vår verksamhet flyttat till nätet eller telefonen, säger Luoma.

Med LokalTapiolas donation görs även mycket annat gott än att stöda Hjälptelefonen och vänverksamheten. Donationsmedlen styrs till mathjälpen för att lätta på det betydligt ökade behovet av hjälp och för att stöda och säkerställa välbefinnandet för de frivilliga i Hjälptelefonen.

Kontinuiteten är viktig för verksamheten

Människorna har till följd av coronakrisen sökt sig till frivilligverksamheten och cirka tusen nya frivilliga har anslutit sig till organisationens verksamhet. Röda Korset har genom sin verksamhet redan kunnat hjälpa cirka 20 000 människor i Finland under coronakrisen.

Att stöda verksamheten är också väsentligt. Under en kris som corona, som ständigt förändrats, har det varit viktigt att organisationens verksamhet stöds långsiktigt. Nu funderar vi till exempel på de utmaningar som kan uppkomma när restriktionerna upphör och på de andra eventuella behoven som ännu inte kan förutses.

- LokalTapiolas donation ger säkerhet och en grund för verksamheten på både nationella och regionala nivåer. Våra kretsar har möjlighet att utöver att hjälpa genom den riksomfattande hjälpen även att hjälpa genom att ännu mera lyfta fram de lokala behoven, berömmer Luoma.