Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Information om coronaviruset till lantbrukskunder

4.6.2020 - Hälsa

OBS: Uppdaterad 4.6.2020 kl. 12

Inverkan av vårens coronavirusepidemi på lant- och skogsbruksidkare har varit mycket varierande beroende på affärsverksamheten och produktionsinriktningen. Vi har uppdaterad aktuell information om coronaviruspandemin och dess påverkningar för lantbruksföretagare.

På spannmåls- och oljeväxtodlingarna samt på boskapsgårdarna har vårbruket framskridit relativt normalt trots den kalla växtperioden i början av sommaren. På gårdar med grönsaks- och bärproduktion samt på andra gårdar som behöver säsongsarbetskraft har bristen på arbetskraft kunnat försvåra vårbruket. Verksamheten på de gårdar som bedriver inkvarterings- och matserveringsverksamhet har lidit av restriktionerna.

Ändringarna i restriktionerna i början av juni påverkar också verksamheten på gårdarna. Myndigheterna har lovat att mer utländsk arbetskraft kommer att släppas in i landet före skördesäsongen börjar. Det blir även möjligt att servera mat på serveringsställena, även om bara på hälften av kundplatserna. Turismen i Finland förväntas vara livligare än under tidigare år.

Specialisterna har varnat för en andra coronavirusvåg, så det är bra att komma ihåg och uppdatera beredskapsplanerna enligt de förändrade förhållandena. Därför ska man på gårdarna utöver anvisningarna om hygien också komma ihåg säkerhetsavstånden och anvisningarna som getts om karantän. Du kan bekanta dig med säkerhetsåtgärderna på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd.

Information om stöd för företagsverksamhet som är kopplad till gårdar
Vi ordnar 10.6 ett webbinarium som gäller tillfälligt stöd för företagsverksamhet som är kopplad till gårdar. Ytterligare information på adressen https://www.lahitapiola.fi/henkilo/edut/webinaarit-ja-podcastit.

På webbinarie -adressen finns också information om jordbrukarnas beredande för coronaviruset och om projektet Ta hand om bonden. Det lönar sig också att titta på dessa:
(https://www.mela.fi/uutiset/hallitse-riskeja-hallitse-yritysta-vinkkeja-varautumiseen/)
https://www.mtk.fi/korona

Utöver försäkringsskyddet för företagare på gården (lahitapiola.fi/maatilayrittajanturva) ska också försäkringsskyddet för anställda vara i skick. Se arbetspensionsförsäkringsbolaget Elos anvisningar för försäkringar för sommaranställda https://www.elo.fi/uutiset/2020/miten-kesatyontekijan-tyoelakevakuutus-hoidetaan

Hur kan du ta kontakt?

Sommaren är en brådskande tid på gårdarna och specialförhållandena ökar trycket. Ändå är det bra att komma ihåg arbetarskyddet, den dagliga servicen av maskiner och anordningar samt handledningen av tillfällig arbetskraft. Företagarna på gården är dock den viktigaste resursen för affärsverksamheten.

Det är också viktigt att komma ihåg att ta hand om sig själv. Att hålla pauser och vila tillräckligt säkerställer upprätthållandet av den egna konditionen och då löper också arbetet smidigare. Om något ändå inträffar, betjänar LokalTapiola även under sommaren.

Kontaktuppgifterna hittar du här: https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/yhtiot

LokalTapiola värdesätter lantbrukskundernas arbete för den finländska matproduktionen i utmanande förhållanden. Vi tror att detta påminner oss alla om betydelsen av inhemsk mat och tjänster för allas välbefinnande.

Under våren har den inhemska maten och dess producenter synts mera än vanligt i media och funnits i människornas tankar - och på ett positivt sätt. Om det finns något gott i coronaviruseländet, så är det just den ökade uppskattningen av finländsk mat och dess producenter.