Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Körandet är ett samarbete och den finska sommaren är stundvis kylig - karavanarnas två första dagar

11.7.2019 - Säkerhet

Sabina och Henri samt familjens två döttrar Lise och Felicia testar hur en barnfamilj klarar av en två veckor lång husbilssemester i Finland. De berättar om sina upplevelser under resan. Hur gick starten och de två första dagarna?

Läs artikelseriens första del här.

Dag 1: Måndag

När familjen efter starten i Esbo körde in på Lahtis motorväg vid tvåtiden började det för första gången kännas som semester. Planen var att starta redan efter morgonmålet. Det gick dock inte som planerat och starten blev ganska stökig.

- Det gick åt massor med tid till alla möjliga små grejer, jag hade till exempel svårigheter att få min splitternya fatbike inpassad på cykelställningen bak på bilen. Också annars verkade det som om det alltid fattades något när vi trodde att vi packat allt. Verktyg, rullskridskor, gångstavar och allt möjligt annat. Och så skulle det ännu en gång kollas att toalett- och bensintankarna var fyllda, berättar Henri.

Den första resdagen visade sig vara annorlunda än Sabina och Henri föreställt sig. Dagen gick åt att bekanta sig med bilen och vänja sig vid att köra.

- Att köra en stor bil var till först lite stressande eftersom bilen svajade redan av små gropar i vägen. Men när man blev van med bilen gick körandet galant. Jag funderade i ett skede på varför bilen har ett konstigt klingande ljud men märkte sedan det bara är metallbesticken som låter, skrattar Henri, som är resans chaufför.

Efter en timmes resa flyttade Sabina i framsätet bredvid Henri. Det började kännas ganska avkopplande med Abba på radion och flickorna spelande bilbingo.

- Körandet är ett samarbete. Med en stor bil är det till exempel bra att ha ett extra par ögon när man byter fil. Det var intressant att upptäcka hur mycket bättre sikt man har när förarhytten sitter högt. Jag blev lite chockad när jag såg att vissa chaufförer tittar på sina mobiltelefoner också i höga hastigheter. Många bilar körde också mycket nära och brydde sig inte alls om säkerhetsavstånd, säger Sabina.

Den första pausen under resan var i Lahtis där bilen tankades på ABC och flickorna släppte ut en snigel som åkt med i bilen från Esbo. Enligt resplanen är Vääksy kanal som ligger en timmes bilfärd från Lahtis något som måste ses.

- När vi kom fram var alla ganska hungriga och lite irriterade. På parkeringsplatsen åt vi sedan färdigköttbullar och potatis jag kokat i bilen. Vädret var blåsigt och kallt så vi hade ingen brådska ut. Vi valde alltså att slöa en stund i sängen bak i bilen och äta godis.

Men Vääksy var alltså något som måste ses. Vi klädde på oss enligt väder.

- Visst var spetsen på Vesijärvi-sidan en fin plats men nu bekantade vi oss med platsen endast några timmar. Om det varit en varm och skön sommarkväll hade vi säkert stannat och grillat korv, tror Henri.

Dag 2: Tisdag

Henri var den första som vaknade på morgonen.

- Flickorna somnade genast på kvällen men jag hade svårt att få sömn då landsvägen flimrade för ögonen. Men jag var nog pigg då jag vaknade klockan sju.

Vi hann inte fram till St. Michel på kvällen men hittade en bra övernattningsplats på gården till en servicestation nära Vihantasalmi-bro vid Mäntyharju.

- Där fanns inga andra bilar så vi fick vara helt ensamma. Efter morgonmålet styrde vi färden mot St. Michel, berättar Sabrina.

Sabina och Henri har beslutat att resa med inställningen att för mycket planering endast orsakar stress. Visst måste man ha planer men världen går inte under om planerna ändrar.

- Men visst harmade det mig när vi på grund av regnet inte fick se hällmålningarna i Astuvansalmi. Jag hade verkligen sett fram emot det. Det hade varit för farligt att slinta omkring på stigarna med flickorna.

Vi styrde därmed färden mot Puumala.

- Vi körde längs små vägar och landskapen var otroligt vackra. Chauffören började också känna sig så trygg bakom ratten att han kunde njuta av utsikterna. Jag justerade även sätet så att jag inte hade lika ont i ryggen som efter första dagen, berättar Henri.

Blåbär och kulturhistoria

Lise, Felicia och Sabina spelade spel och lyssnade på musik. När rastlösheten började smyga på var det dags att äta köttfärssås och spaghetti till lunch. I Puumala tog vi en kaffepaus vid Puumalan siltatornin näköalakahvila. Platsen var bekant för Henri som besökte den förra året med sin bror.

- Då var vädret härligt och solen sken från en klarblå himmel. Det var massor av människor i rörelse. Nu gick det att räkna människorna i centrum av Puumala på tio fingrar.

Resan fortsatte längs Joensuuvägen mot Nyslott. Landskapen var inte nu heller fy skam. Vid halv sju stannade bilen och passagerarna på åsen mellan Punkaharju och Nyslott. Det var mycket husbilar i rörelse och alla andra platser var upptagna.

- Vi gick Topelius naturstig som Forststyrelsen rustat upp förra året till minnet av Zacharias Topelius 200-års jubileum. Stigen var underbar och flickorna var glada över alla blåbär de hittade.

Då det var bara 13 grader varmt och började regna vid klockan åtta kändes det som att bilen var den bästa platsen att spendera kvällen. Polka-jordgubbarna som vi köpte i St. Michel var de bästa hittills under sommaren och alla resenärer mådde bra.

- Stöket och spänningen under den första dagen tog på krafterna men nu känns det avkopplande. Arbetsfördelningen börjar vara klar vilket betyder att den ena tillreder mat och den andra diskar. Och ibland tillreder den ena och den andra ger råd, skrattar Henri.

När flickorna somnat njöt Sabina och Henri av den fina utsikten genom bilfönstret.

- För att det inte ska låta alltför idylliskt så vårdade Sabina samtidigt bulan hon fick när hon slog huvudet i den övre sängen då hon nattade flickorna.

S-ryhmän Bonusta vakuutusmaksuista jopa 5 %

Säästät selvää rahaa, kun keskität vakuutusasiointisi LähiTapiolaan. Voit saada rahaa takaisin S-ryhmän Bonuksena, parhaimmillaan jopa 5 % vakuutusmaksuista!

Lue lisää