Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

TOP 15: Dessa är de populäraste bilarna – och de fyra viktigaste sakerna som barnfamiljer vill ha av en bil

11.4.2019 - Turvallisuus

LokalTapiola listar förra årets mest populära bilar. Experten berättar vad som är viktigt när du väljer bil.

K-Caaras affärsverksamhetsdirektör Harri Buddas betonar att vid bilköp ska man utgå från de egna behoven: hurudant vardagsliv man lever och hur mycket man kör.

När behovet är utrett kan man bestämma de övriga egenskaperna. Buddas vet av erfarenhet vad en barnfamilj söker hos en bil. Han räknar upp följande saker.

1. Pris

Buddas säger att enligt hans erfarenhet är cirka 30 000 euro det vanligaste inköpspriset för en ny familjebil.

- Människorna har en viss köpbudget eller en månadsbudget för amorteringen av billånet och för de övriga kostnaderna - och för den summan vill man ha så mycket som möjligt.

2. Säkerhet

En viktig sak för barnfamiljer är bilens säkerhet.

- Innan du köper en bil ska du till exempel undersöka vilka poäng bilen har fått i krocktester, säger Buddas.

Enligt honom är de nya bilarna mycket säkra oberoende av bilmärke.

3. Omformbarhet

När bilens säkerhet är i skick vill vi försäkra oss om dess omformbarhet: hur man får varorna fastspända, hur stort är bagageutrymmet och hur man kan ändra sittordningen enligt de egna behoven så att babyskyddet och bilbarnstolarna kan installeras på ett säkert sätt.

Buddas utmanar köparen att fundera på hurudan omformbarhet man saknar i det dagliga livet. Om man börjar välja bil på basis av om golfklubban som används tre gånger per år ryms med eller inte, så motsvarar kravet inte riktigt det verkliga behovet.

Lyssna inte på rykten! Ett säte som känns obekvämt för en, kan vara det bästa möjliga för en annan. Det lönar sig att provsitta, -köra och -packa.

4. Ekonomi

Att bilen är ekonomisk är en viktig faktor. Buddas rekommenderar att du överväger bilens bränsleförbrukning främst enligt behovet. Hur mycket och i vilken omgivning kör du? Kör du långa eller korta sträckor?

Andelen hybridbilar ökar, men köparna funderar ännu på bilens användbarhet. Intresset för elbilar ökar, men utbudet är ännu begränsat.

- Konsumenterna tar bilarnas utsläpp alltmer i beaktande när de fattar sitt köpbeslut. Bensin är fortfarande nummer ett, men alltmer förstår man att en modern dieselmotor är mycket klimatvänlig.

Går SUV:en förbi kombin?

Enligt Buddas är mångsidigheten nu en trend. På grund av sin mångsidighet intresserar SUV:ar eller stadsjeepar allt fler och nu finns de även i allt mindre storleksklasser.

Men kommer stadsjeeparna att gå förbi de traditionella kombibilarna? Enligt Budda är SUV:en ett bra alternativ till kombin. Båda modellerna har vanligen stort bagageutrymme, men SUV:en kilar förbi på grund av användbarheten.

- Stadsjeeparna uppfyller bra barnfamiljernas behov. I de högre stadsjeeparna är det lättare att packa in både barn och saker. Man sitter också högre i dem så det känns som att man har bättre sikt.

De tiderna är förbi när stadsjeeparna var riktiga bränsleslukare.

- Tekniken går framåt och ju mindre bilmodellen är desto lägre är förbrukningen. Dvs. stadsjeepens förbrukning är nödvändigtvis inte så mycket högre än för en kombi i motsvarande storleksklass, säger Buddas.

Kom ihåg detta med försäkringar!

När du har hittat den rätta familjebilen är det dags att ordna försäkringarna. LokalTapiolas försäljningsdirektör Isto Virasoja påminner oss om att det förutom den obligatoriska trafikförsäkringen och kaskon dessutom är viktigt att försäkra det allra viktigaste - bilpassagerarna. Har du funderat på hur dina närmaste skulle klara sig om något skulle hända dig?

- Man försäkrar i allmänhet bilen automatiskt men man glömmer de mest dyrbaraste dvs. människorna. När det finns barn i familjen, är det viktigt att vårdnadshavarna tecknar livförsäkring ifall något skulle hända, påminner Virasoja.

Populäraste bilar

Enligt Transport- och kommunikationsverket Traficom registrerades 120 499 nya personbilar år 2018. Ökningen från året innan var 1,6 procent.

Här är de 15 mest populära bilarna år 2018. Har ni någon av följande hemma?

 1. Nissan Qashqai
 2. Skoda Octavia
 3. Toyota Yaris
 4. Volkswagen Golf
 5. Toyota Auris
 6. Ford Fiesta
 7. Volvo XC60
 8. Ford Focus
 9. Volkswagen Polo
 10. Toyota Avensis
 11. Opel Astra
 12. Toyota C-HR
 13. Volkswagen Passat
 14. Renault Clio
 15. Kia Ceed

Källa: Traficom