Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

”Mobiler som gått sönder, förkylningar och magsjuka” - dessa skador drabbas finländarna av utomlands

14.1.2019 - Turvallisuus

Finländarnas växande reseintresse och ändrade resvanor syns också hos försäkringsbolagen. På utlandsresor går många mobiler sönder, man blir sjuk och drabbas av olycksfall och stölder. Mest skador inträffar på finländarnas favoritresmål, men också de nya trendiga resmålen märks hos försäkringsbolagen.

Enligt Statistikcentralen har finländarnas utlandsresor ökat under hela 2010-talet. Finländarna gjorde 8,5 miljoner olika fritidsresor till utlandet under år 2017.

- Finländarnas växande reseintresse syns också direkt i våra ersättningstjänster. Styckeantalet ersättningar som betalas till våra kunder från reseförsäkringen har stigit i och med finländarnas ökade reseintresse, berättar Heidi-Maria Hänninen som är tjänstechef på LokalTapiolas ersättningstjänster.

Enligt Hänninen är den mest allmänna skadan på utlandsresor att mobiltelefonen går sönder. Utöver mobiltelefonerna går också pekplattor och glasögon sönder. På utlandsresor inträffar också många olycksfall och stölder där resenären blir bestulen på sin handväska.

Finländarnas ändrade resvanor syns hos försäkringsbolagen

Under vintersäsongen drabbas finländarna av många skador i Asien - speciellt i Thailand, som under de senaste åren har blivit ett populärt resmål även för familjer. Från år till år är dock Estland det mest populära resmålet bland finländarna. De näst populäraste resmålen enligt antalet resor är Spanien och Sverige. Hos försäkringsbolagen har man utöver de eviga favoriterna också lagt märke till att de mera exotiska resmålen har ökat i popularitet, just nu är det populärt att resa till Bali i Indonesien.

- För närvarande kontaktar äldre människor i ersättningsärenden som gäller det spanska fastlandet och Kanarieöarna. Som en långvarig trend har vi lagt märke till att resmålen för äldre människor har blivit mångsidigare. De äldre finländarna reser allt mångsidigare till fjärran länder och också mera, berättar Hänninen.

Då äldre människor tar kontakt gäller det ofta befintliga sjukdomar dvs. grundsjukdomar till följd ålder som visar symptom på resmålet. Hjärt- och kärlsjukdomar är vanliga grundsjukdomar hos äldre. Hänninen uppmuntrar därför till att man ska bekanta sig med försäkringens omfattning för att undvika otrevliga överraskningar. Resenärförsäkringen ersätter inte redan befintliga sjukdomar som plötsligt kräver vård under resan. I dessa fall görs en bedömning från fall till fall och då ersätts högst akut vård av förstahjälpnatur.

Reseförsäkring hjälper även på inrikesresor

De mest allmänna sjukdomarna under utlandsresor är enligt Hänninen förkylningar, magsjukdomar och turistdiarré, urinvägsinflammationer samt öroninflammationer.

- Under utlandsresor kan man dessutom insjukna i sjukdomar som vi inte har i Finland. Till exempel malaria eller amöbor är bekanta otrevliga presenter från exotiska resmål, konstaterar Hänninen.

Inrikesresorna har ökat i popularitet under de senaste åren. De mest allmänna skadorna på inrikesresor är enligt Hänninen mycket lika skadorna på utlandsresor med undantag av de exotiska sjukdomarna. Alla känner inte till att reseförsäkringen också gäller på inrikesresor och å andra sidan finns det ibland oklarheter avseende försäkringens omfattning.

- Man söker nödvändigtvis inte ersättning för skador som inträffat på en inrikesresa eller så drar man inte nytta av distansläkartjänsten HälsoHjälpen Distansläkartjänsten är en ypperlig hjälp till exempel under en Lapplandsresa då avståndet till vårdplatsen kan vara långt. En annan sak som ska beaktas ur reseförsäkringens synvinkel är försäkringens omfattning vad gäller den egna fritidsbostaden. Reseförsäkringen gäller inte i den egna fritidsbostaden utan den jämställs med hemmet i fråga om försäkringsersättningar, berättar Hänninen.

Vänligen kontrollera detta före du reser:

1. Gå igenom ditt försäkringsskydd och kontrollera vid behov dess omfattning hos ditt försäkringsbolag.
2. Ta alltid med dig reseförsäkringskortet när du reser.
3. Om du använder mediciner, ta med tillräckligt med mediciner på resan. Ta för säkerhets skull även med recepten på medicinerna.
4. LokalTapiolas kunder kan söka vård via vår larmtjänst. Genom att ringa +358 800 0 4531 får du alltid hjälp, råd och betjäning på finska, svenska eller engelska dygnet runt.

Reseförsäkring med på varje resa

Med en reseförsäkring i fickan är det bekymmerslöst att resa och njuta av semestern. I en nödsituation får du hjälp och råd på svenska från vår Larmtjänst 24/7.