Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Var femte ungdom har råkat ut för nätmobbning – mobbning på some sker på nya sätt, men det finns också hjälp att få

14.12.2018 - Turvallisuus

Den teknologiska utvecklingen har fört med sig nya former och verktyg för mobbning. I och med nätet och smarttelefoner sker mobbning inte bara i skolor och på gårdsplan utan mobbningen sträcker sig också till hemmet och fritiden. Till verktyg för mobbningen hör både diskussionsforum, mobilapplikationer, sociala nätverkstjänster och även nätspel. Lyckligtvis har de nya teknologierna även fört med sig nya lösningar för att förhindra mobbning.

Nästan 21 procent av finländska högstadieelever har upplevt mobbning på internet. Alma Medias och Barn och ungdomsstiftelsens enkät besvarades i mars-maj 2017 av sammanlagt 1 091 högstadieelever runtom i Finland.

- Den mobbning som sker på nätet, via datorn eller telefonen är lika allvarlig som den traditionella mobbningen - ofta till och med allvarligare. På nätet är utskällningarna och hoten verbalt råare än ansikte mot ansikte, och när man skickar ett meddelande är det i allmänhet inte färdigt genomtänkt, säger Hanna-Leena Jauho projektdirektör på LokalTapiola.

En person som hamnat i svårigheter i sociala medier, om det då gäller mobbning eller identitetsstöld, behöver goda råd. Problem på sociala medier är ofta komplicerade härvor där både den kränkte och förövaren behöver information och anvisningar. I dessa situationer vänder sig personen ofta till sökmotorer, diskussionsforum eller sina vänner.
Rättshjälp från nya tjänsten Someturva

Den nya tjänsten Someturva (www.someturva.fi) har låg tröskel till rättshjälp för alla användare av sociala medier.

- Someturva erbjuder opartisk juridisk expertis i svåra situationer såsom vid mobbning, trakasserier och hot. Det lönar sig att be om hjälp för den egna situationen snabbt och med låg tröskel. Med hjälp av den kan den kränkte få råd av en sakkunnig om hur situationen ser ut ur rättslig synvinkel och hur det lönar sig att agera, säger Minttu Salminen, en av de grundande medlemmarna i Someturva.

LokalTapiola har varit med och finansierat den avgiftsfria tjänsten Someturva, som erbjuder sakkunnig rättshjälp vid mobbning, trakasserier och hot som sker i sociala medier. Tjänsten hjälper en att förstå problemsituationen, ger anvisningar och en juridisk bedömning.
Vem som helst som har råkat ut för en tråkig situation i sociala medier eller på internet, ung eller gammal, privatperson eller expert kan fråga om råd. Den kränkte kan också be en närstående eller en vän om hjälp.

Tjänsten finns tillgänglig på www.someturva.fi. Två kvällar i veckan är också en chatt öppen i tjänsten. Chatten förverkligas i samarbete med Rädda Barnen r.f.