Stugsäsongen avslutas – vad kan hända stugan under vintern och vad täcker försäkringen?
Sommarstugan är en kär plats för många österbottningar. Det är samtidigt ett ställe där det kan hända både det ena och det andra. Under vinterhalvåret, när många stugor inte är i aktiv användning, kan det vara svårt att märka av en skada. Men genom några vardagliga knep kan stugsäsongen avslutas på ett tryggt sätt inför vintern.
Sensommaren kulminerar i den österbottniska Venetziaden, eller villa-avslutningen. En helg där många tagit för vana att avsluta stugsäsongen och därmed göra stugan klar för övervintring. Förutom att städa ur stugan ordentligt, bör man förebygga olika skador som kan ske under vintern.
Att skydda sin lösegendom i stugan mot stölder är minst lika viktigt som i sitt året runt-hem. Undvik helt att lämna kvar dyrbar egendom på stugan. Större egendom, så som maskiner och verktyg som blir kvar på stugan ska alltid förvaras bakom lås. För att stugförsäkringen ska ersätta egendom efter en stöld, måste utrymmet ha varit låst och en polisanmälan vara gjord. Om man har stug-grannar kan man även med fördel komma överens med dem om att man håller ett öga på varandras stugor.
Hantering av eld är en den vanligaste orsaken till eldsvådor i sommarstugor. Dålig förvaring av aska är en av de vanligaste orsakerna till eldsvådor, men kan enkelt undvikas: genom att förvara askan i ett eldtåligt kärl med lock, exempelvis en gammal målfärgsburk som har locket kvar. Att elda upp skräp utomhus är också populärt under villa-avslutningshelgen och under hösten, och då ska alltid eventuella brandvarningar tas i beaktande. Att bränna gräs, kvistar, vass eller annat skräp från gården är alltid förbjudet om det finns risk för mark- eller skogsbränder i området.
För att undvika att djur tar sig in i sommarstugan kan man sätta nät ovanför skorstenen och olika övriga hål där smådjur, så som gnagare, möss eller fåglar annars kan ta sig in. Kom även ihåg att inte lämna mat framme i stugan.
Vatten och fukt är en stor orsak till skador
Under vintern fryser ofta rör i huset och kan då orsaka vattenskador. Speciellt i byggnader där vattenledningarna kan frysa och smälta om vartannat utgör en stor risk för skador. Om vattnet lämnats på under vintern och därmed orsakat att vatten kunnat droppa eller rinna ut i stugan kan kostnaderna lätt bli upp till flera tiotusentals euro.
För att undvika olika typer av vatten- och fuktskador ska innertemperaturen i fritidsbostäder hållas på 12 grader. För de flesta ligger temperaturen på 5–7 grader inomhus, vilket inte räcker till under vintern. Hemförsäkringen på sommarstugor ersätter i de flesta fall inte skador som orsakats av att frysning.
Under hösten och vinterns stormar ersätter en omfattande hemförsäkring skador som orsakas av att exempelvis träd eller saker faller på sommarstugan. Det är dock ändå bra att minnas att träd inte ska stå nära hus, eftersom även löv, barr och annat skräp även smutsar ner taket och takrännor, vilket i sin tur kan leda till fuktskador. Det är även viktigt att plocka in lösa saker från gården, så att de inte orsakar skador i eventuella stormar eller när vattennivån stiger på hösten.