Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola Nyland1.7.2024

Lokal donation till Finlands Röda Kors Helsingfors och Nylands distrikt

I slutet av 2023 donerade LokalTapiola Nyland 30 000 euro till FRK Helsingfors och Nylands distrikt för att grunda nya Hjälpare -klubbar till Borgå, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo och Träskända, samt för att utbilda flera beredskapsutbildare på hela LokalTapiola Nylands verksamhetsområde.

Kuvaaja Marjaana Malkamäki, Suomen Punainen Risti.

­– Vi är oerhört tacksamma för donationen vi fått och har under våren planerat och förberett allt för att hösten 2024 börja med de nya Hjälpare -klubbarna, där man får lära och öva sig på första hjälp. Målgruppen för klubbarna är unga och unga vuxna, speciellt de med invandrarbakgrund. Med hjälp av donationen kan vi anskaffa det material som behövs för att verkställa klubbarna, säger Ari Hakala, organisationschef på FRK:s Helsingfors och Nylands distrikt.

Med donationen utbildar FRK fler stödpersoner för trygget och ordnar öppna 72-timmar beredskapskurser

– Med donationen kan vi forbilda utbilda flera beredskapsutbildare till säkerhetsutbildare. Säkerhetsutbildaren kan sedan utbilda stödpersoner för trygghet. Målsättningen är att utbilda 200 frivilliga stödpersoner, gläder sig Hakala.

Hösten 2024 arrangerar LokalTapiola Nyland och FRK Helsingfors beredskapskursen 72-timmar som webbinarium på både svenska och finska. I webbinariet lär man sig bl.a hur man ska fungera i avvikande situationer så som längre stora elavbrott, vilket kan leda till att de flesta tjänster inom offentliga och privata sektorn slutar fungera eller vilka förnödenheter man borde ha hemma för att klara sig i tre dygn. Det är även viktigt att veta varifrån man får rätt information och hur man kan vara självförsörjande. Det är till stor fördel för samhället att man klarar sig utan att belasta myndigheterna vid en avvikande situation.

– Vi har i flera år haft ett gott samarbete med FRK Helsingfors och Nylands distrikt, där vi tillsammans jobbat för trygghet i vardagen och för att lyfta fram vikten i nödförstahjälp. Med donationen kan vi hjälpa FRK:s viktiga arbete på vårt verksamhetsområde, säger Christoffer Wickholm, marknadsföringschef på LokalTapiola Nyland.

Lokal livstrygghet

Medlen som doneras från LokalTapiola Nylands dispositionsfond har reserverats från vinsten från föregående verksamhetsår. Möjligheten till donationer från fonden granskas årligen. Bolaget har grundat en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och personal vars uppgift är att föreslå allmännyttiga donationer för bolagets styrelse. Sedan 2019 har LokalTapiola Nyland donerat närmare 500 000 euro till lokala organisationer och föreningar.

– LokalTapiola Nyland är ett ömsesidigt bolag som ägs av sina kunder. Med de här allmännyttiga donationerna vill vi stöda och stärka livstryggheten och välbefinnandet på vårt verksamhetsområde, säger Wickholm.