Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
FI
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltBolagen informerarSynvinklar
FörstasidanNyhetsrumAktuelltBolagen informerarSynvinklarLokalTapiola-gruppenInformation om bolagsgruppenBolagVerksamhetens syfteLokalTapiola-gruppens rapporterSamarbete med samarbetspartnerArbeta hos ossLokalTapiola som arbetsgivareSom företagare i LokalTapiolaStuderandeLediga jobbAnsvarstagandeAnsvarighet hos LokalTapiolaSamhällsrelationerSamarbete och donationerPersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
Bolagen informerarAktuelltBolagen informerarSynvinklar
LokalTapiola Österbotten15.12.2024Julens trygghetstips: undvik eldsvådor och skador Julen är en underbar tid, när hemmen fylls med ljus, värme och glädje. Ljusen, både inomhus och utomhus, och julgranen skapar stämning, men de kan även orsaka farosituationer om man inte hanterar dem med omsorg.
Julhelgen är för många den högtid som spenderas hemma, endera i det egna hemmet eller hos en familjebekant. Hemmet är också den plats som för många är den viktigaste punkten i vardagen, och därför något som vi i Österbotten är duktiga på att trygga genom heltäckande hemförsäkringar. Men även om försäkringen är i skick, är en skada som aldrig uppstår den bästa skadan. Julgranen kan orsaka skador i hemmetJulgranen står i centrum i många hem under julen, men den kan även orsaka skador. Granen kan välta omkull och söndra dyrbara föremål, och om julgransfoten läcker blir det snabbt vattenskador på golvet. Var uppmärksam på att fästa granen ordentligt i julgransfoten och att foten säkert är vattentät. Om man har en äkta gran ska man även vattna den regelbundet, så att granen inte torkar ut och blir lättantändbar.
- Många tänker inte på hur stor brandrisk en torkad gran verkligen är. Att placera ett vattentätt skydd under julgransmattan så man inte får en vattenskada, men samtidigt ha möjlighet att vattna granen ordentligt, är ett mycket säkrare alternativ, konstaterar LokalTapiola Österbottens affärsområdesdirektör Åsa Kronlund.
Att använda eldrivna ljus i granen har blivit populärt och de är ett långt bättre alternativ än historiens levande ljus i granen. Innan man sätter ljusen i granen ska man kontrollera att ljusen är hela och fungerande. Julgransljusen ska också släckas när man inte är hemma och på natten. Levande ljus skapar stämning både inne och ute Under vinterhalvåret och speciellt kring jul och nyår är ljus, lyktor och facklor populära ljuskällor. Men till de vanligaste skadorna under samma tidsperiod är eldsvådor som startar från olika ljuskällor, och ibland är skadorna omfattande. Lämna aldrig levande ljus oövervakade, och placera alltid ljusen på brandsäkert underlag. Alla levande ljuskällor ska även placeras med säkert avstånd från gardiner, blommor och annat antändbart. När man har levande ljus, lyktor eller facklor utomhus ska man vara extra noggrann med att inte placera ljuskällan nära växtlighet eller byggnader. Granska också att ljusen slocknat ordentligt efter användning. Även utomhus ska man ha släckningsredskap nära till hand, exempelvis en vattenhink eller brandfilt. I köket kan mycket hända Under julen är det i många hem mera människor än normalt, när nära och kära kommer på besök. När det rör sig mer folk i hemmen, ökar även risken för olyckor. Att hålla de normala gångvägarna i husen öppna och inte placera ut julpynt som blockerar dörrar ut ur huset är en lätt åtgärd som många inte tänker på.
- Alla i hemmet ska veta var man hittar närmaste utgång, och om det är mycket snö är det bra att veta vilka dörrar man skottat upp. Finns det barn i familjen, kan man i relativt ung ålder lära dem var brandfiltar och skumsläckare eller fösta hjälpen-väskan finns, så att de kan leda även övriga vuxna till dem vid behov, tipsar Åsa Kronlund.
Den öppna spisen är också en populär värmekälla i många Österbottniska hem, och även den bidrar till en fin julstämning. Spisen ska man komma ihåg att sota regelbundet, och ett gnistskydd ska placeras framför elden, för att undvika att gnistor flyger in i rummet. Julmaten är en stor fröjd för många, men även matlagningen medför sina specifika risker. Lämna aldrig mat på spisen obevakad, och granska regelbundet att brandvarnarna i köket och hemmet fungerar. En enkel minnesregel, är att granska brandvarnarna varje år på 112-dagen, alltså 1.12 (första december). Julens stämning skapas ofta av de minsta av saker, men säkerheten ska aldrig förbises. Genom noggranna förberedelser och aktiv övervakning kan vi alla garantera, att julen framskrider mot det nya året utan tråkiga överraskningar. Njut av julen både tryggt och lugnt!
Andra aktuella ärenden
LokalTapiola KapitalförvaltningTalous30.4.2025Till ägarna av andelar i placeringsfonderna LokalTapiola Samfund USA och LokalTapiola USA KlimatindexPlaceringsfond LokalTapiola Samfund USA fusioneras med Placeringsfond LokalTapiola USA Klimatindex den 9 juni 2025. Fusionen kräver inte några åtgärder av andelsägarna.LokalTapiola KapitalförvaltningTalous30.4.2025Till ägarna av andelar i placeringsfonderna LokalTapiola Samfund Europa och LokalTapiola Europa KlimatindexPlaceringsfond LokalTapiola Samfund Europa fusioneras med Placeringsfond LokalTapiola Europa Klimatindex den 9 juni 2025. Fusionen kräver inte några åtgärder av andelsägarna.LokalTapiola Österbotten29.4.2025I en nödsituation räknas varje sekund – 10 nya livbojar till Österbotten Varje år drunknar 100–150 personer i Finland, och ”nära ögat” situationerna är mångdubbelt fler. Förutom simkunskaper är livbojen och medhjälpares agerande avgörande om en person hamnar i vattnet.
Se fler meddelanden
NyhetsrumMeddelandenJulens trygghetstips: undvik eldsvådor och skador Vill du fortfarande byta språk?JaNej