LokalTapiola Nyland28.10.2024
Bilskadegranskarens bästa tips inför vintern

1.
Putsa snön ordentligt från bilen
- På vintern är det en bra att ta tio minuter extra tid för att rengöra bilen noggrant och omsorgsfullt. En bil som är dåligt snöröjd är en säkerhetsrisk. Fastän fönstren har rengjorts noggrant kan is och snö som flyger från t.ex. taket utgöra en fara för bilen bakom.2.
Kom ihåg att ha en tillräcklig säkerhetsmarginal
- Det är mörkt större delen av dygnet och vägbanan är ofta isig eller täckt av snö. Vägen kan hal även om det inte ser så ut. Vid vinterväglag ska du hålla ett tillräckligt stort och långt säkerhetsavstånd till ett annat fordon för att du ska kunna reagera och vid behov stanna om situationen kräver det. På halt vägunderlag tar det längre tid att bromsa, så rätt situationshastighet och säkerhetsavstånd till andra trafikanter är ytterst viktigt.3.
Lär dig bilens ljusmekanik
- Det är viktigt att du vet hur bilens belysningsautomatik fungerar. Många nyare bilar har ett automatiskt belysningssystem som sköter upp till 90% av bilens lyse. Alltför ofta ser man dock bilar med släckta bakljus och endast de främre parkeringsljusen tända. Föraren är ansvarig för hur belysningen används och det är viktigt att du bekantar dig med de fungerar. Närmare uppgifter finns i instruktionsboken.4.
Kontrollera däckens skick och tryck
- Enligt lag ska vinterdäck ha minst 3 mm spårdjup i huvudmönstret. Trafikskyddet rekommenderar dock ett spårdjup på 6 mm. Man bör använda vinterdäck från novembert till mars om vädret eller förhållandena kräver det. Från och med 1.12.2024 är inte längre M+S-märkningen på vinterdäck tillräcklig. Vinterdäcket ska från och med då vara typgodkänt för krävande vinterförhållanden, dvs. ha rätt märkning (ett berg) eller vara dubbat.
Även trycket i däcket har en märkbar betydelse. Med ett för lågt tryck är bilens köregenskaper försämrade, speciellt vid överraskande manövrar. Bränsleförbrukningen ökar 3–6 % och livslängden förkortas med 25–50 %5.
Var förberedd på överraskande situationer
På vintern är det bra att vara förutseende och vara rätt utrustad om det händer något. Om bilen stannar så blir det snabb kallt. Det lönar sig att ha med sig varma kläder, en liten snöspade, reflexväst och ficklampa. Det är också bra att ladda ner 112 Suomi appen, för då man kallar på hjälp via den delar man samtidigt sin position åt nödcentralen.
LokalTapiolas kunder kan kontakta nödhjälpen 0800 0 4531 vid akuta situationer. Den betjänar dygnet runt och du får hjälp och råd hur du ska gå tillväga. Nödhjälpen kallar vid behov en bärgningsbil och hjälper dig att fortsätta din resa.