Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola NylandSäkerhet7.11.2023

Personbilen anses vara det tryggaste fordonet i Nyland

Personbil, elcykel och traktor anses vara de tryggaste fordonen enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning. Det anser respondenterna både i Nyland och hela Finland.

Personbilen anses av hela 93 % av nylänningarna vara väldigt eller rätt tryggt fortskaffningsmedel. Elsparkcykel ansågs vara det mest otrygga fordonet av nästan 90 % av respondenterna. Mopeder, motorcyklar, terrängfordon, mopedbilar och snöskotrar ansågs vara avsevärt mer otrygga än bilar, traktorer och elcyklar.

Även LokalTapiola Nylands bilskadeinspektör Seppo Patrikainen, håller med. De allvarliga personskadorna har minskat i antal.

- Säkerheten för personbilarna har förbättrats under en längre tid och det har vi konstaterat även på försäkringsbolaget. Trots att det ännu sker antalsmässigt en hel del med trafik- och kaskoskador så har antalet personskador minskat. I dagens moderna bilar finns det allehanda säkerhetsanordningar som stabiliseringssystem, ABS-bromsar, krockkuddar, körfältsvakt, parkerings- och nödbrosmsassistent. De är hjälpmedel som underlättar körandet och minskar på risken för kollisioner, säger Patrikainen.

- Det viktigaste är ändå att chauffören är observant och har en lugn och trygg körstil, där hen tar övriga trafikanter i beaktande, tillägger Patrikainen.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning gjordes av Kantar Public under tiden 11-26.2.2023 och i den deltog 5.227 personer varav 300 på LokalTapiola Nylands verksamhetsområde. Felmarginalen är +- 1,4 %-enheter och för Nylands del +- 5,6 %-enheter.