Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola NylandSäkerhet17.6.2022

Bilskadegranskarens tips för en lyckad midsommarresa

Midsommarhelgen är en av årets livligaste dagar i trafiken. Många finländare åker då till stugan eller till bekanta för att fira midsommar. Enligt en undersökning LokalTapiola låtit göra, åker en tredjedel av finländarna med till midsommarfirandet. Största delen av bilisterna försöker göra sin resa vid en tidpunkt med mindre trafik.

Ett av de viktigaste tipsen för ett lyckat midsommarfirande är att låta bli alkoholen under bilresan. Den förlängda helgen fyller vägarna och flera bilister blir stressade av rusning och köer. Speciellt på vägavsnitten från huvudstadsregionen, kan det bildas köer och rusning från torsdag eftermiddag till fredag förmiddag. Enligt undersökningen strävar ca 20 procent att undvika midsommarrusningen.

-Vädret och körunderlaget inverkar på trafiken, men rusning blir det oftast ändå. Speciellt på de ställen där det brukar vara. Många har svårt att undvika trafikstockningar ifall man, efter arbetsveckan vill åka till stugan. Särskild uppmärksamhet bör man ha i långa bilköer så det inte uppstår kedjekrockar eller kollisioner, säger bilskadegranskare Seppo Patrikainen på LokalTapiola Nyland.

Många midsommarfirare försöker undvika trafikrusningar på ett enkelt sätt. Nästan 60 % försöker optimera starttidpunkten för resan så att man kan minska risken för att köra i rusning. Dessutom väljer man och planerar alternativa rutter med mindre trafik samt följer med trafiknotiser.

De bästa tipsen för en trygg resa

De viktigaste säkerhetstipsen är nog att hålla huvudet kallt och inte använda alkohol.
-I trafikköer är det nog extra viktigt att hålla huvudet kallt och undvika omkörningar. Den tid man vinner på omkörningar är av ringa betydelse, men kan vara ödesdiger och ökar avsevärt på risken för trafikolyckor. Den andra viktiga saken är att inte avnjuta alkohol i trafiken. Dricker du alkohol så kör du inte. Även små förflyttningar på stugan ska man låta bli när man druckit.  För de som rör sig på sjön är det absolut viktigt att använda flytväst och observera väderförhållandena, påminner Patrikainen. Returtrafiken efter midsommarhelgen är ofta mindre då många fortsätter semesterfirandet efter helgen.

Undersökningsresultaten grundar sig på LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning. Undersökningen gjordes av Kantar TNS i maj 2017 och omfattade 1 007 personer i åldern 15-74 år.

Tips för en lyckad midsomarresa:

• Följ trafiknotiserna och planera din rutt i god tid
• Packa bilen redan innan resedagen så är starten smidigare
• Ta med dricka och något att äta. På så sätt minskar du onödiga pauser
• Reser du med barn så ta gärna något som aktiverar dem, typ pysselböcker eller dator/tablett
• Ta på förhand reda på eventuella vägarbeten eller publiktilställningar
• Reservera tillräckligt med tid och lämna brådskan hemma

Från Fintraffics hemsida kan man följa med trafiknotiser.