Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet12.11.2020

Bluffmeddelanden i LokalTapiolas namn – radera utan att öppna

Det har förekommit bluffmeddelanden i LokalTapiolas namn med vilka man möjligtvis försöker fiska efter mottagarens uppgifter. Om du får ett e-postmeddelande som verkar suspekt är det bäst att radera meddelandet utan att öppna det. LokalTapiola frågar till exempel aldrig efter kundernas bankkoder eller andra inloggningsuppgifter per e-post.

Enligt Cybersäkerhetscentret förekommer det bluffmeddelanden i LokalTapiolas namn. E-postmeddelandena verkar komma från LokalTapiola men egentligen är de förfalskningar. Enligt nuvarande uppgifter har meddelandena skickats från Polen.

Liknande bluffmeddelande i kända organisationers namn förekommer frekvent, till exempel i olika företag och myndigheters namn. Med meddelandena försöker brottslingarna till exempel fiska efter mottagarens personliga uppgifter.

Avsändarens adress visar om det är ett bluffmeddelande

Det lönar sig aldrig att öppna e-postmeddelanden som verkar suspekta. Bluffmeddelandena som skickats i LokalTapiolas namn kommer från adressen bounce@info.lahitapiola.fi. Adressen i fråga är inte LokalTapiolas eftersom LokalTapiolas e-postadresser alltid slutar på @lahitapiola.fi.

Bluffmeddelandena är på finska och kan marknadsföra till exempel kasinon eller kryptovalutan bitcoin. Bluffmeddelandena kan även innehålla en länk som man inte ska öppna. Länken är möjligtvis ett sätt att fiska efter mottagarens uppgifter, till exempel bankkoder, och den kan eventuellt leda till en bluffwebbsida.

Om du misstänker att du fått ett bluffmeddelande, radera meddelandet utan att öppna det. Du kan även märka meddelandet som skräppost i ditt e-postprogram. Om du öppnade länken i meddelandet och gav till exempel dina bankkoder ska du omedelbart kontakta bin banks spärrtjänst. Har du gett inloggningsuppgifterna till ditt e-postkonto lönar det sig att byta lösenordet till din e-post omedelbart. Du behöver inte meddela det här till LokalTapiola.

- Bluffmeddelanden är ett stort besvär eftersom vem som helst kan få dem. Därför lönar det sig alltid att vara försiktig med suspekta meddelanden. Vi samarbetar kontinuerligt med Cybersäkerhetscentret och andra myndigheter för att förhindra bluffmeddelanden, säger LokalTapiolas datasäkerhetsdirektör Leo Niemelä.

Mer information om bluffmeddelanden och hur du kan skydda dig mot dem hittar du på Traficoms sida Så skyddar du dig mot nätbedrägerier.