Livstrygghet13.9.2024
Frysskador på rör tiofaldigades under förra vinterns stränga köldperioder – gör så här när du avslutar stugsäsongen
Det enklaste och viktigaste sättet att förebygga skador är att stänga av vattnet i byggnaden, om man inte tänker besöka stugan på en tid. Stäng av huvudavstängningsventilen och koppla ur bruksvattenpumpen. Det är säkrast att stänga avstängningsventilen till tomtvattenledningen, om det är möjligt.
Finns det vatten i rören eller cisternerna på stugan, ska alla rum i stugan ha en grundvärme på minst 12 grader. Enbart en luftvärmepump räcker inte som värmekälla.
Lämna mellandörrarna öppna för att jämna ut värmen mellan rummen i fall av eventuella enskilda element- eller säkringsbräckage. Var extra noggrann med rören som finns nära ytterväggarna. Luftcirkulationen inomhus kan vid behov förbättras till exempel genom att flytta möbler som står framför rören som installerats i väggarna.
Om du lämnar stugan kall, ska ledningsnätet och därtill anslutna anordningar tömmas på vatten. Om du är det minsta osäker på hur du ska göra med vattnet eller om du själv kan tömma hela vattensystemet, lönar det sig att anlita en yrkesman.
Säkerställ dig om att ytterdörrarna är låsta. Se till att ha tillräckligt med värme i separata förråd i närheten av rören.
Om möjligt, besök stugan och kontrollera situationen när det blir kallare och reglera värmen så att alla utrymmen hålls tillräckligt varma även under köldperioderna.
Om rören trots säkerhetsåtgärderna fryser, lönar det sig att anlita en expert för att tina upp rören så att du inte med egna åtgärder orsakar ytterligare skador.