Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
FI
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltBolagen informerarSynvinklar
FörstasidanNyhetsrumAktuelltBolagen informerarSynvinklarLokalTapiola-gruppenInformation om bolagsgruppenBolagVerksamhetens syfteLokalTapiola-gruppens rapporterSamarbete med samarbetspartnerArbeta hos ossLokalTapiola som arbetsgivareSom företagare i LokalTapiolaStuderandeLediga jobbAnsvarstagandeAnsvarighet hos LokalTapiolaSamhällsrelationerPersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltAktuelltBolagen informerarSynvinklar
Ekonomi9.1.2025Var tredje finländare har skämts för sin ekonomihantering – den vanligaste orsaken är ”otillräckliga” besparingarEnligt LokalTapiolas enkät använder finländarna 63 procent av sina inkomster till nödvändiga utgifter. Många skäms över sin ekonomihantering eftersom de inte klarar av att spara tillräckligt. I december är det lugnt på Garantistiftelsens ekonomi- och skuldrådgivning men i januari har antalet kontakttaganden varit till och med två gånger fler.
En kvinna bokför utgifter i Garantistiftelsens Penno-tjänst.
Garantistiftelsens Penno är ett kostnadsfritt digitalt verktyg för att hantera och planera din ekonomi.
Inflationen har minskat finländarnas köpkraft betydligt under de senaste åren: från år 2021 har konsumentpriserna ökat med nästan 17 procent. Mest har priserna stigit på livsmedel, boende och energi vilka alla är saker som hushållen har svårt att pruta på. De här sakerna har blivit dryga 20 procent dyrare. Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning använder finländarna i genomsnitt 63 procent av inkomsterna till nödvändiga utgifter.* Var femte svarande använder över 80 procent av inkomsterna till nödvändiga utgifter. Samtidigt säger 33 procent av finländarna att de har skämts för sin ekonomihantering eller penninganvändning.Den klart vanligaste orsaken till skammen (39 procent av de svarande) är känslan av att det inte går att spara pengar. Den näst vanligaste orsaken är att pengarna ofta tar slut före avlöningsdagen (27 procent av de svarande).– Inflationen minskade finländarnas köpkraft i den grad att de endast kommit halvvägs vad gäller återhämtningen. Ändå jämför många sitt sparande med tiden före priserna gick upp. Det är omöjligt att spara lika mycket som tidigare om livsmedlen kostar en femtedel mer än för några år sedan. Du ska alltså inte skämmas om du inte klarat av att spara så mycket under de senaste åren, säger verkställande direktör Pasi Haarala vid LokalTapiola Livbolag.Skäms du nu eller har du skämts tidigare över din ekonomihantering eller penninganvändning? (%)
Cirkeldiagram över resultaten från LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning. Av de svarande har 33 procent skämts över sin egen ekonomihantering åtminstone någon gång.
Källa: LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning, n=1 047
Enligt Garantistiftelsen som erbjuder ekonomi- och skuldrådgivning kan skammen göra att människor inte söker hjälp för sina ekonomiska problem i tillräckligt god tid.– Ekonomiska problem är fortfarande förknippade med stora skam- och skuldkänslor, vilket gör att människorna gömmer sig för problemen. Har du inte råd att betala fakturan händer det lätt att du lägger den oöppnad längst bak i lådan, säger verkställande direktör Juha A. Pantzar vid Garantistiftelsen.Garantistiftelsens rådgivning får i genomsnitt 2 500 kontakttaganden per månad och över 33 000 per år. I januari 2024 var antalet kontakttaganden två gånger fler än i december 2023. – Precis som på hösten efter sommarsemestern så vill människorna ha en ändring i sitt liv vid årsskiftet. Då är det även en bra tid att ta kontroll över ekonomin och börja ett nytt liv, säger Pantzar.Mer ”realistiskt tal om pengar” – skammen övervinns med öppenhetEnligt enkäten känner många även skam om de spenderar för mycket pengar på onödiga saker (26 procent av de svarande) eller om den personliga levnadsstandarden är anspråkslösare än den närmaste kretsens eller vännernas (25 procent av de svarande). Enligt Pantzar betyder det att finländarna måste tala mer ärligt om pengar.– Bilden av hur långt exempelvis en finländsk medelinkomsttagares pengar räcker förvrängs lätt i den offentliga debatten och i sociala medier. Jämför du din vardagliga penninganvändning med den överromantiserade verkligheten i sociala medier där människorna endast delar de bästa stunderna är risken stor att du får en mindervärdeskänsla.För att övervinna skammen uppmuntrar Haarala och Pantzar finländarna att tala öppet om sina utgifter.– Öppenheten när det gäller lönerna har ökat i vårt samhälle men vi är fortfarande mycket försiktiga att tala om hur vi använder våra pengar. Ser du inte hur andra konsumenter använder sina pengar kan du få en känsla av att du inte klarar av att hantera din ekonomi. Vi tycker att det finländska samhället behöver en större öppenhet vad gäller utgifterna: att man ärligt talar om vad man använder pengarna till och hur mycket man spenderar, säger Pasi Haarala.– Jag hoppas att så många om möjligt under början av året talar i sociala medier eller i andra sammanhang på ett realistiskt sätt om sin penninganvändning. Då sänker vi tillsammans tröskeln för att tala om pengar och minskar den ekonomiska skammen. Du kan synliggöra din penninganvändning genom att till exempel anteckna utgifterna i Garantistiftelsens Penno-tjänst. För många är tjänsten oumbärlig, säger Pantzar vid Garantistiftelsen.Av vilken orsak har du skämts över din penninganvändning eller ekonomihantering? (%)
Stapeldiagram över resultaten från LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning. De vanligaste orsakerna till pengaskam är otillräckliga besparingar, att pengarna tar slut före nästa löneutbetalning och att man spenderar för mycket pengar på onödiga saker.
Källa: LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning, n=358. Frågan ställdes till dem som åtminstone ibland har skämts för sin penninganvändning eller ekonomihantering.
Penno är ett avgiftsfritt digitalt verktyg för att hantera och planera den personliga ekonomin. Tjänsten har redan cirka 67 000 registrerade användare. Penno har vidareutvecklats med hjälp av en donation från LokalTapiola Livbolag. Det speciella med Penno är att den inte är bunden till en kundrelation med något företag, till exempel en bank eller en affär, och att användaren kan själv välja vilka utgifter hen antecknar i Penno.Målet med samarbetet mellan LokalTapiola och Garantistiftelsen är att främja finländarnas ekonomiska kunskaper och att erbjuda konsumenterna medel för att hantera den personliga ekonomin. Som en del av samarbetet producerar LokalTapiola och Garantistiftelsen aktuell information om hushållens ekonomiska välbefinnande.
*) LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning
LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades av 1 047 personer 24.10–1.11.2024. Enkäten gjordes av undersökningsbolaget Verian (tidigare Kantar TNS).De svarande representerade befolkningen i Finland som fyllt 18 år (exklusive de som bor i landskapet Åland). Intervjuerna gjordes på Forum som är en svarspanel som Verian använder och som använder internet för informationsöverföringen. Felmarginalen för resultaten vad gäller hela materialet är cirka 3,1 procentenheter.
Aktuell
Lant- och skogsbruk14.3.2025Så här säkerställer du att lantbruket kan fortsätta i krissituation – äktenskapsförord kan rädda dig från många besvärGå igenom de praktiska sakerna med dina närstående i god tid. Ett äktenskapsförord skyddar vid skilsmässa och en livförsäkring tryggar de efterlevande om företagaren går bort.Lant- och skogsbruk11.3.2025Arealen för LokalTapiola Samfälld skog 3,5 faldigades på tre år - ”Allt fler väljer samfälld skog vid generationsväxling”LokalTapiola Samfälld skog fortsatte sin starka tillväxt under det tredje verksamhetsåret och är en av Finlands snabbast växande samfällda skogar. Lättheten med samfälld skog och generationsväxlingar förklarar populariteten, bedömer Marika Makkonen som är chefspecialist inom skogsbruksaffärsverksamheten i LokalTapiola.Lant- och skogsbruk2.3.2025Lantbruksföretagaren Tuomo Pesonen skadade sig under den värsta tiden – stora kostnader för fyra veckors sjukledighetLantbruksföretagaren Tuomo Pesonen från Rantasalmi skadade sin axel under vårarbetet. Man blev tvungen att anställa många utomstående för att utföra husbondens arbete och lönekostnaderna blev höga. Från personavbrottsförsäkringen ersattes de extra kostnaderna, vilket tryggade uppehället.
Se fler aktuella ärenden
NyhetsrumAktuelltVar tredje finländare har skämts för sin ekonomihantering – den vanligaste orsaken är ”otillräckliga” besparingarVill du fortfarande byta språk?JaNej