Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Livstrygghet3.7.2024

Sommarens åskväder har orsakat många fler skador än förra året – så här skyddar du ditt hem och din stuga vid oväder

Enligt LokalTapiolas skadedata om hemförsäkring var ersättningsbeloppet som i juni betalades för åskskador fyra gånger större än i juni förra året. Du kan skydda elapparater mot åskan till exempel genom att skaffa ett överspänningsskydd och förebygga stormskador genom att kontrollera hur träden på din gård mår.

En stor blixt slår ner ovanför tätort.

Enligt LokalTapiolas skadedata om hemförsäkring orsakade åskväder under början av sommaren betydligt fler skador i hemmen och på stugorna än för ett år sedan. I juni var antalet skador orsakade av åska och blixtar över tre gånger fler än i juni förra året. Ersättningsbeloppet som betalades för skadorna var över fyra gånger större.

Orsaken är den intensiva åskperioden: Enligt Meteorologiska institutet observerade man redan under de första dagarna i juni fler markblixtar än i genomsnitt under hela juni. Sammanlagt observerade man över 56 000 markblixtar i juni. I juni 2023 observerade man ungefär 44 000 markblixtar.

Den största delen av skadorna åskan orsakar i hemmen och på stugorna är överspänningsskador. Om blixten till exempel slår ner i en del av elnätet som har spänning, kan överspänningen söndra apparaterna i hemmet, till exempel teven, ugnen och tvättmaskinen. I värsta fall kan ett blixtnedslag orsaka en brand.

Moderna hus är ofta välskyddade mot åskan men det samma gäller nödvändigtvis inte för stugor och gamla hus, säger utvecklingschef Jussi Riikonen som ansvarar för skadeförebyggandetjänster vid LokalTapiola.

– Att inte använda elapparater vid åskväder och att dra ur kontakten samt överspänningsskydd för elsystem och tillräckliga åskledare är bra sätt att skydda elapparaterna mot åskskador. Det lönar sig att dra ur kontakten till elapparater även om hemmet eller stugan står tomt en längre tid.

Enligt Tukes är det bästa skyddet mot överspänning ett överspänningsskydd som en elektriker installerat direkt i fastighetens elcentral. Då skyddar det både fasta elektriska apparater och apparater som kopplas med stickkontakt.

”Nu är det läge att kolla hur träden på gården mår”

Enligt Meteorologiska institutet kan åskmoln bilda kraftiga oväder särskilt under fuktiga dagar med högsommarvärme. Ovädren kan bestå av störtregn, kraftiga åskbyar, stora hagel och till och med tromber.

Vid sommarstormar är det ofta kraftiga vindar som orsakar skadorna. I augusti förra året orsakade exempelvis stormen Sylvia cirka 1 300 uppdrag för räddningsväsendet.

– Vid stormar är det ofta fallande träd som orsakar egendomsskador. Nu är det alltså ett bra läge att kontrollera hur träden på gården eller stugan mår, säger Riikonen.

Enligt LokalTapiolas skadedata kan till exempel garagetält och gungor blåsa omkull och orsaka skador när ovädret slår till. Växthus kan ingen skadas av hårda vindar eller hagel.

När väderleksrapporten varnar för oväder lönar det sig att föra in alla lösa föremål i förrådet eller fästa dem så att vinden inte kan slunga omkring dem. Vid mån av möjlighet kan du till exempel föra in trädgårdsmöblerna.

Enligt LokalTapiolas skadedata är studsmattan ett föremål som ofta blåser iväg med vinden. En storm eller ett oväder kan slunga en studsmatta tiotals eller rentav hundratals meter.

– Det har hänt sig att vinden slungat upp studsmattor på taket och kringflygande studsmattor kan orsaka stora skador. Vid mån av möjlighet lönar det sig att förvara studsmattan i förrådet under ovädret. Om det inte är möjligt, kan du förankra studsmattan ordentligt i marken eller till exempel fästa den i byggnaden med spännband, säger Riikonen.

Klimatförändringen understryker vikten av skadeförebyggande arbete

Klimatförändringen ökar och förstärker extrema väderhändelser. Enligt statistiken har dock stormar och kraftiga vindar tillsvidare inte ökat i Finland.

Enligt Meteorologiska institutet är det dock sannolikt att stormskadorna ökar i framtiden. När klimatet blir varmare minskar till exempel tjälen, vilket gör att träden faller lättare i stormar. Den ökade nederbörden i samband med lågtryck ökar dessutom risken för översvämningar.

– Redan nu orsakar extrema väderhändelser stora skador. Förra året ersatte LokalTapiola till exempel stormskador för flera miljoner euro utifrån hemförsäkringar. På grund av klimatförändringen är det ännu viktigare än tidigare att känna igen riskerna och förebygga skador, säger Riikonen.

Gör så här när ovädret närmar sig:

  • För in trädgårdsmöblerna och övrig lösegendom i till exempel förrådet eller bind fast dem i ett fast objekt.

  • Försäkra dig om att vattnet rinner bort från byggnaden vid störtregn. Strömmar vattnet som det ska i vattenrännorna, är brunnarna fria från skräp? Föremål i källaren som är utsatta för fuktskador och kan falla ska ställas på minst på tio centimeters höjd från golvet.

  • Ta i förväg reda på hur du kan bryta strömmen och stänga av vattnet så att du kan göra det snabbt om det behövs i ovädret. Vid åskväder lönar det sig att dra ut kontakten till åtminstone de elapparater du kommer åt och som kan skadas om blixten slår ner. Ladda telefonerna, reservera dricksvatten och kontrollera att ficklamporna har batterier före stormen slår till.

  • Om möjligt, flytta fordon och annan värdefull egendom in i garaget eller se åtminstone till att de inte står nära träd.

  • Stäng dörrar och fönster. Kontrollera även att eventuella takfönster och balkongglas är stängda.

  • Om möjligt, åk även ut till stugan och skydda den. Kontrollera att båten är ordentligt förtöjd.

  • Undvik att vistas utomhus under stormen. Håll även djuren inomhus.