Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet5.1.2024

Kallt väder kan orsaka allvarliga köldskador hos hundar – genom att skydda och rengöra tassarna kan du förhindra skador

Kyla, snö, sandningsgrus och salt kan skada huden på hundens tassar. Att skydda och rengöra tassarna hjälper till att förhindra hudirritation och sår.Mer om djurförsäkringen

Koira lenkkeilee lumisella tiellä, taustalla ihminen pitää hihnasta kiinni.

Början av januari har varit mycket kall i stora delar av Finland, vilket kan orsaka problem för hundar.

I kallt väder kan särskilt tassar, öron, svanstipp och pungen hos hanhundar förfrysa. Vid lindriga köldskador blir det frusna området rött, varmt och svullet när det tinar. Vid allvarliga köldskador kan huden skadas bestående och i värsta fall drabbas av kallbrand.

Snö och is som fastnar mellan tårna och i tassarna kan skada huden och vara smärtsamt för hunden. Hunden kan även få sår i tassarna när den rör sig på skaren. Även sandningsgrus och salt som finns på vägarna kan irritera huden under tassarna.

Hundarnas popularitet ökade under coronapandemin och enligt en undersökning som Finska Kennelklubben lät Taloustutkimus Oy göra förra året, finns det redan över 800 000 hundar i Finland. Eksem eller andra hudbesvär är en av de vanligaste orsakerna LokalTapiolas djurförsäkringskunder kontaktar LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen.

– När du går ut med ditt sällskapsdjur på vintern lönar det sig att vara uppmärksam och försöka förebygga skador på tassarna, säger specialist Anu Kostamo vid LokalTapiolas ersättningstjänst.

Du kan förebygga skador genom att använda skyddande salva eller spray som gör att snö och is inte lika lätt fastnar i tassarna. Du kan även mjuka upp och fukta trampdynorna med salva och således förebygga sprickor i dem. Hos vissa raser kan du förhindra att snö och is fastnar i tassarna genom att trimma håret på tassarna.

När du rastar hunden lönar det sig att genast ta bort snöklumpar som frusit fast i tassarna om hunden till exempel börjar bita på tassarna eller halta på grund av klumparna. Det är även bra att noggrant granska tassarna efter att du rastat hunden och att hålla huden på tassarna ren och torr.

Om huden på hundens tassar är irriterad eller om det finns sprickor i trampdynorna, kan olika tasskydd eller hundskor vara till hjälp när du går ut med hunden. Vissa tasskydd och hundskor kan dock vara hala och därmed lönar det sig att försäkra sig om att skydden eller skorna har bra fäste vid halt väglag.

– Det är bäst att rasta hunden på hundens villkor. Om hunden lyfter på tassarna i kallt väder, kan det vara dags att gå hem och värma sig, säger Kostamo.

När till veterinären?

Lindriga hudbesvär i tassarna kan du behandla hemma. Om tassarna är lite röda eller om det redan finns sår på huden, är det bra att raka eller klippa håret på tassarna kort. Då är det lättare att hålla huden torr och ren.

Sandningsgrus som tränger in i sprickor på skadade trampdynor kan orsaka en främmandekroppsreaktion i tassen. En sådan reaktion kan igen orsaka långvarig hälta. Då kan det löna sig att låta en veterinär ta en titt på sprickorna.

Distansveterinärerna i tjänsten DjurHjälpen ger vid behov LokalTapiolas djurförsäkringskunder instruktioner och råd för att vårda olika besvär i tassarna. DjurHjälpens distansveterinärer ger även hjälp och vårdinstruktioner vid olycksfallsskador och hjälper att bedöma om en skada kräver noggrannare undersökningar eller vård på en veterinärmottagning.

Distansveterinärerna betjänar varje dag kl. 7–23 utan tidsbeställning.

LokalTapiolas specialistveterinär ger tips på hur en lindrig jästsvamps- eller bakterieinfektion i tassarna kan vårdas hemma:

  • Tvätta tassarna med ett antiseptiskt schampo ett par gånger i veckan. Låt schampot verka 10–15 minuter och skölj ordentligt. Torka tassarna väl.

  • Efter rengöringen och torkningen kan du till exempel lägga honungs- eller kådsalva på den inflammerande huden.

  • Se till att djuret inte slickar huden för att förhindra att huden blir inflammerad.