Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Livstrygghet22.8.2024

LokalTapiola-gruppens halvårsrapport 1.1–30.6.2024: Den svåra vintern ökade antalet skador men trots det klarade gruppen bra av att behandla det stora antalet ersättningsansökningar

Den stränga och nyckfulla vintern, den svåra ekonomiska situationen i många hushåll och oron över tillgången till vård märktes i LokalTapiolas verksamhet. Antalet skador ökade men gruppen klarade bra av att behandla det stora antalet ersättningsansökningar. Vi betalade våra kunder 511 miljoner euro i ersättningar utifrån skadeförsäkringar, vilket var 13,7 procent mer än motsvarande tid förra året.

Två anställda går nerför trapporna i LokalTapiolas huvudkontor i Tapiolas Hohka.

Nyckeltal, LokalTapiola-gruppen, 1–6/2024 (1–6/2023)

  • Premieinkomst, direkttecknad skadeförsäkring, miljoner euro: 961 (884)

  • Premieinkomst, risklivförsäkring, miljoner euro: 81 (75)

  • Nettoförsäljning inom sparande, miljoner euro: 83 (123)

  • Förvaltade tillgångar, brutto, miljarder euro: 30,5 (28,4)

  • Kundåterbäringar, miljoner euro: 79 (72)

  • Kundantal, tusen: 1 803 (1 762)

  • Totalkostnadsprocent för skadeförsäkring: 102,6 (98,7)

  • Omkostnadsprocent för skadeförsäkring: 30,8 (31,8)

  • Rörelseresultat, miljoner euro: 142 (175)

  • Totalresultat, miljoner euro: 252 (255)

LokalTapiola-gruppens chefdirektör Juha Koponen meddelade i maj att han lämnar sin uppgift som LokalTapiola-gruppens chefdirektör i slutet av juni. Chefdirektörsuppgifterna i LokalTapiola-gruppen sköts tillfälligt av Jari Eklund vad gäller styrelseordförandeskapet för Skade- och Livbolaget och av gruppens affärsverksamhetsdirektör Pekka Antikainen vad gäller de operativa uppgifterna. Koponen har en rådgivande roll i gruppen till slutet av år 2024.

Styrelseordförande Jari Eklunds kommentar:

”Den svaga ekonomiska utvecklingen och att centralbankernas räntesänkningar dragit ut på tiden har gjort att både hushållen och företagen varit tvungna att dra åt svångremmen. Även den kommande höjningen av mervärdesskatten och statens utgiftsanpassningar försämrar det ekonomiska sentimentet. Lyckligtvis har året fortsättningsvis varit bra på investeringsmarknaderna. Under det första halvåret var avkastningen på LokalTapiola-gruppens noterade aktieinvesteringar sammanlagt 140 miljoner euro och under våren har även Helsingforsbörsen ryckt upp sig. Även vår ränteavkastning har varit ganska bra trots att osäkerheten när det gäller centralbankernas räntebeslut har en negativ effekt på statsobligationerna. På fastighetsmarknaderna är stämningen väntande: bottennoteringen torde ligga bakom oss men det är ännu oklart hur brant den uppåtgående kurvan blir. Fondkapitalet som LokalTapiola förvaltar översteg under början av året 12 miljarder euro och storleken på flera av våra fonder är redan kring en halv miljard euro. Våra kunder fick under januari–juni sammanlagt 292 miljoner euro avkastning på sina tillgångar som vi förvaltar vilken kan fungera som ekonomisk buffert även under utmanande tider.

Oron över tillgången på vård påverkade många privatpersoners och arbetsgivares beslut. Välfärdsområdena som verkat endast i ett och ett halvt år har brottats med betydande underskott och frågan om de klarar av att göra behövliga nedskärningar samtidigt som de upprätthåller högklassiga tjänster är akut. I Finland är behovet av vård som inte tillfredsställts tre gånger större än genomsnittet i EU och hälsoförsäkringarna som tidigare främst tecknades för barn, tecknas nuförtiden för hela familjen. Samtidigt försäkrar allt fler företag personalen mot sjukdomar och fritidsolycksfall för att säkerställa en snabb vård och förebygga långvarig sjukfrånvaro. I en kundundersökning frågade vi cirka 3 500 kunder med sjukkostnads- och olycksfallsförsäkring vad de har för åsikter om den offentliga hälso- och sjukvården. Fyrtiofyra procent av dem sade att de inte litar på den offentliga sjukvården vid sjukdom eller olycksfall. Åttiosju procent ansåg att en hälsoförsäkring är ett sätt att komplettera den offentliga hälso- och sjukvården, vilket den ju också är.

Vi har efter rapportperioden meddelat att vi säljer vårt ägande i Mehiläinen. Affären påverkar inte LokalTapiolas utbud av tjänster och LokalTapiolas kunder får även i fortsättningen hälsotjänster i anslutning till personförsäkringar av betydande hälso- och sjukvårdstjänsteproducenter.

Under lågkonjunkturen har den akuta bristen på arbetskraft minskat men när sysselsättningen blir bättre, ökar åter konkurrensen om kompetenta anställda. Så länge vårdköerna existerar kan hälso- och olycksfallsförsäkringar vara till fördel i rekryteringen. Arbetssökande jämför allt oftare arbetsgivarna utifrån vilken totalbelöning de erbjuder i stället för utifrån lönen. På det här området har även LokalTapiola utvecklat sitt produktutbud för företag då LokalTapiola Belöningstjänster, som erbjuder personalfonder och övriga belöningsmodeller, startar sin verksamhet under hösten.

Om räntesänkningarna fortsätter och inflationen avtar finns det hopp om att de mörka molnen som ligger över ekonomin skingras under hösten. Det samma kan man dock inte säga om säkerhetssituationen och särskilt cybersäkerheten. Både den offentliga sektorn och finländska företag har varit utsatta för en ständig cyber- och hybridpåverkan under årets första hälft. Det är även allt vanligare att privatpersoner blir offer för bluffmeddelanden och nätbedrägeri när brottslingarna börjat dra nytta av artificiell intelligens. Antalet bedrägerier ökar fortsättningsvis och det finns inga tecken på att de minskar. För att tillgodose kundernas behov har vi förnyat våra cybersäkerhetsprodukter för företagskunder och vi väntar oss att verksamheten ökar i slutet av året.”

Affärsverksamhetsdirektör Pekka Antikainens kommentar:

”Den svåra och omväxlande vintern med smällkalla perioder, snökaos och blixthalka ökade antalet skador inom hem-, fordons- och personförsäkringar. Våra skadekostnader låg på en högre nivå än vanligt fram till maj. Under det första halvåret betalade vi sammanlagt 511 miljoner euro i ersättningar utifrån skadeförsäkringar. Premieinkomsten för direkttecknad skadeförsäkring var 961 miljoner euro och rörelseresultatet var 142 miljoner euro.

Vi klarade dock bra av att behandla det stora antalet ersättningsansökningar som halkan och vintervädret orsakade och kundnöjdheten har fortsatt att öka. Det har vi lyckats med tack vare vår hårt arbetande personal och våra omfattande utvecklingsprojekt som gör att vi kan betjäna våra kunder smidigare även på nätet och i mobila enheter. Vår försäljning på nätet växer ordentligt särskilt inom investeringstjänster och stabilt även när det gäller försäkringsprodukter. De omfattande datasystemuppdateringarna och fortgående programuppdateringarna i LokalTapiola har också framskridit utan större datasäkerhetsproblem som skulle ha försvårat uträttandet av ärenden.

Försäljningen av frivilliga personförsäkringar har ökat till samma nivå som före coronapandemin men att upprätthålla lönsamheten är utmanande då antalet ersättningsansökningar och sjukvårdskostnaderna ökat. Ersättningsbeloppet som betalades utifrån frivilliga personförsäkringar ökade under början av året med 7,3 procent jämfört med året innan.

Den långsiktiga utvecklingen av vårdkedjorna i ersättningstjänsten för arbetsolycksfall och yrkessjukdomar ger samtidigt resultat. Under de senaste åren har sjukfrånvaron i vårt skadebestånd minskat med en tiondel och pensionsfallen minskat med nästan 40 procent. Modellen med många hälso- och sjukvårdsproducenter som vi använder för personkunder förstärktes ytterligare i samband med implementeringen av den nya tjänsten för hälsoärenden.

LokalTapiola är marknadsledare inom trafikförsäkringar och försäkringar för rörlighet och finansiering är en viktig komponent i vår verksamhet. Vad gäller rörligheten så händer det nu mycket på en gång. Koncentreringen inom bilbranschen, digitaliseringen och biltillverkarnas starkare roll i handeln med nya bilar ändrar bilhandelns uppbyggnad och verksamhetsformer samt ärendeskötseln mellan bilaffärerna och konsumenten. Nya typer av fordon lanseras på marknaderna, fossila bränslen som drivkraft får en mindre roll och samtidigt är olika leasing-, uthyrnings- och samanvändningsmodeller ett alternativ. Inte ens frågan om vad som ska räknas som ett trafikmedel är längre onyanserad. Det stod klart i samband med den nya lagen om försäkring för elektriska förflyttningshjälpmedel som trädde i kraft i början av juni.

Antalet skador på elektriska förflyttningshjälpmedel, deras skadebenägenhet och reparerbarhet, slutbehandlingen av batterier och osäkerheten kring risker i anslutning till dessa är frågor vi måste hitta svar på så att det finländska trafikförsäkringssystemet, som är ett av de bästa i Europa, inte försämras. På LokalTapiola betyder den här förändringen att bil- och trafikförsäkringsprodukterna förnyas år 2025. Vi fördjupar vårt samarbete med bilaffärerna och organisationerna inom branschen. Vi utvecklar även nya produkter och tjänster för bilfinansiering.

En annan enorm utmaning för försäkringsbranschen är klimatförändringen, vars inverkan redan nu märks i kundernas vardag. Oväntade omväxlingar i vädret gör det svårt att förutse och förebygga risker och den svåra vintern med en hög skadekostnad kommer knappast att vara den sista. Nyckfulla väderleksförhållanden påverkar särskilt lant- och skogsbruket och vi är marknadsledare inom lant- och skogsbruksförsäkringar. Den korta våren och långvariga torkan drabbade en stor del av odlingsområdena samtidigt som kraftiga åskskurar orsakade skador. LokalTapiola deltar i PIISA-projektet som leds av Meteorologiska institutet inom vilket man utreder finländska lantbrukares åsikter om så kallade parametriska försäkringar eller väderförsäkringar. I de här försäkringarna betalas ersättningen på grund av ett inträffat meteorologiskt fenomen, till exempel störtregn, i stället för på grund av en inträffad skada. Den här typen av försäkringar är redan vardag i Centraleuropa och om man börjar erbjuda dem även i Finland, kan finländska lantbrukare få skydd mot oförutsedda väderleksförhållanden som blir allt vanligare.

Att anpassa sig till klimatförändringar och minska utsläppen kräver mycket arbete av företagen och många av dem har knappa resurser i lågkonjunkturen. Tack vare LokalTapiola Skadebolags donation har över 200 små- och medelstora företag i år en möjlighet att delta gratis i Centralhandelskammarens klimatprogram. Programmet ger företagen utbildning, verktyg och expertishjälp för att räkna koldioxidavtrycket och minska utsläppen på ett effektivt sätt. Klimatprogrammet har fått ett varmt mottagande och därmed har vi reserverat donationsmedel för att fortsätta programmet år 2025.”

Här kan du läsa den kompletta bokslutskommunikén och uppgifterna per affärsverksamhet.