Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet19.12.2023

Skinkan kan visa sig vara ödesdiger för ugnen – skador på hushållsmaskiner som under julen är i flitig användning kan förebyggas med små åtgärder

Hushållsmaskinerna är vanligtvis i flitig användning under julen. Redan att rengöra apparaterna är ofta till hjälp för att minska skadorna.

Julskinka steks i ugn.

Tillbuden i anslutning till julfirandet syntes i LokalTapiolas skadestatistik förra året. Skador inträffade till exempel vid tillredningen av julskinkan, när fettet från skinkan hamnade på ugnens tätningar eller insida. Ugnen gick i värsta fall sönder så att den inte gick att reparera.

Skador som orsakas vid tillredningen av skinkan kan uppgå till hundratals euro. Den genomsnittliga summan som LokalTapiola ersätter för skador på spisar, ugnar och spishällar är nästan 500 euro.

– Om skinkfettet till exempel kommer på ugnens tätningar eller luftcirkulationsöppningar kan det skada ugnen. Man ska vara försiktig med hanteringen av fettet när man tillreder skinkan, säger Timo Ekholm som är LokalTapiolas utvecklingschef för hemförsäkring.

Fettet kan också orsaka brandrisk i en varm ugn. Ekholm vill påminna oss om att varken lämna skinkan eller andra julrätter i ugnen utan tillsyn.

– Efter tillredningen ska skinkfettet återvinnas. Du ska inte hälla skinkfettet i avloppet eller i wc-stolen, eftersom fettet täpper till avloppet när det svalnar. Fettet kan läggas i bioavfallet när det har svalnat, du kan tömma det till exempel i ett tomt mjölkpaket och lägga den slutna förpackningen i blandavfallet eller föra den till en återvinningsstation, där fettet återvinns som bränsle.

Hushållsmaskinerna går på högvarv under julen

Julförberedelser och hemmapyssel kan gå hårt åt hushållsmaskinerna. LokalTapiolas skadestatistik från jultiden ifjol visar bland annat att diskmaskiner, tvättmaskiner och kylskåp gått sönder.

– I samband med julstädningen är det också bra att rengöra hushållsmaskinerna. Regelbunden rengöring och underhåll av hushållsmaskiner förlänger deras bruksålder och minskar skador, säger Ekholm.

Sex tips för att minska skador:

  • Putsa bort fett- och smutsfläckar från spisen och ugnen. Det lönar sig också att regelbundet rengöra spisfläkten och dess filter enligt tillverkarens anvisningar. Om det uppstår en brand på spisen kan branden på grund av fettet som samlats i spisfläkten, snabbt sprida sig till takkonstruktionerna.

  • Rengör regelbundet diskmaskinens filter från smuts och fett. Ett stockat filter försämrar maskinens funktion och ökar risken för vattenskador. Det lönar sig att rengöra maskinens ytor från kalk- och fettansamlingar med ett rengöringsmedel som passar maskinen ifråga. Det lönar sig också att kontrollera att luckans tätningar är rena och i skick, så att de inte läcker.

  • Kontrollera skicket på diskmaskinens avloppsslang. Kemikalierna i tvättmedel försvagar avloppsslangarna och redan avloppsslangar som är äldre än fem år ökar risken för läckageskador. Avloppsslangen ska bytas ut av en fackman.

  • Rengör regelbundet luddsilen i tvättmaskinen. Kontrollera även skicket på avloppsslangen enligt tillverkarens anvisningar. Stockningar kan försämra utpumpningen av vattnet och i värsta fall orsaka vattenskador. Rengör även tvättmedelsfacket. Läs bruksanvisningen för att hitta ett medel som är lämpligt för rengöring av maskinens insida.

  • Ta bort frost och is som samlats på frysens insida genom att avfrosta frysen regelbundet. Den bästa tiden för detta är vintern när vädret är tillräckligt kallt och maten kan förvaras utomhus under avfrostningen. Skydda golvet med ett kärl eller handdukar så att smältvattnet inte kan blöta ner och skada golvytan.

  • Du ska regelbundet minst en gång om året dammsuga och städa bort damm som samlas på baksidan av kylskåpet och frysen, eftersom dammet orsakar brandrisk. Dammet gör luftcirkulationen sämre och apparaten kan fatta eld när den överhettas. Även insidan av kylskåpet ska rengöras regelbundet, eftersom rengöringen förbättrar hygienen och kan förlänga kylskåpets bruksålder.