Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Ekonomi10.6.2024

I genomsnitt 1 050 euro reserveras för sommarsemestern – var tionde tänker klara sig med en hundring

Enligt LokalTapiolas senaste enkät Vardagsgranskning har antalet personer som tänker spendera små summor på semestern fyrdubblats på två år. De vanligaste utgifterna under sommarsemestern är mat, inrikesresor och fritidsintressen.

Två kvinnor sitter på terrassen på en restaurang.
Maten är den vanligaste utgiften under semestern.

Ungefär en fjärdedel av finländarna tänker i år spendera mindre pengar på sin sommarsemester än under tidigare år. Det framgår ur LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning i vilken vi bad finländarna uppskatta deras budget för sommarsemestern. Resultaten jämfördes med resultaten för två år sedan. Båda enkäterna gjordes av undersökningsbolaget Verian (tidigare Kantar Public). *

Enligt den nya enkäten tänker finländarna i år spendera i genomsnitt 1 050 euro på sommarsemestern. För två år sedan var beloppet 1 040 euro.

– Här kan man tydligt se inflationens påverkan: finländarna säger att de spenderar mindre pengar på semestern i år men samtidigt visar enkäten att semesterbudgetarna i euro har förblivit oförändrade. Folk spenderar alltså lika mycket pengar som tidigare, men på grund av att priserna stigit, får de mindre för pengarna, säger ekonom Hannu Nummiaro vid LokalTapiola Kapitalförvaltning.

Hur tänker du spenderar pengar på din sommarsemester?

Stapeldiagram över resultaten från LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning.
n=1 053 (2024), n=1 085 (2022)

Cirka var tionde finländare (8 % av de svarande) tänker spendera en hundring på sommarsemestern. Det är fyra gånger fler än år 2022 (2 % av de svarande).

– Efter inflationsbomben är det ekonomiska läget spänt för många. I Statistikcentralens undersökningar har andelen skuldsatta hushåll fördubblats från cirka tre procent till cirka sex procent på två till tre år. Även andelen som använder av sina sparbelopp har ökat tydligt och sammanlagt cirka 15 % av hushållen anser att de regelbundna inkomsterna inte riktigt vill räcka till för att täcka levnadskostnaderna. Därför är det ingen överraskning att fler finländare är tvungna att ha en mycket liten semesterbudget, säger Nummiaro.

Hur mycket pengar har du tänkt spendera på din sommarsemester?

Stapeldiagram över resultaten från LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning.
n=1 053 (2024), n=881 (2022)

Av dem som bor i huvudstadsregionen tänker 15 procent spendera över 2 000 euro på sin sommarsemester. Det är dubbelt fler än genomsnittet i andra städer och tre gånger fler än på landsbygden.

Maten är den vanligaste utgiften under semestern, inrikesresor är inte lika populära som tidigare

Nuförtiden är maten en större utgiftspost än inrikesresor i finländarnas budgetar för sommarsemestern. Av de svarande sade 55 procent av de tänker spendera pengar på mat i sommar. Två år tidigare var andelen 40 procent. Inrikesresor är däremot inte lika populära som tidigare: talet har minskat från 53 procent till 47 procent.

– Den utgiftspost i semesterbudgeten som ökat mest är en så vardaglig sak som mat. Förklaringen kan vara att inflationen gjort att konsumenterna strävar efter att minska på alla utgifter i vardagen. Många vill trots det ge smaklökarna en njutning på semestern, särskilt om man är tvungen att lägga de stora semesterplanerna på is. Resultaten från enkäten kan också indikera att även om finländarna gör färre inrikesresor än för två år sedan, så kommer de ändå att gå på restaurang, säger Nummiaro.

På vilka av följande saker tänker du spendera pengar på sommarsemestern eller nästa sommar?

Stapeldiagram över resultaten från LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning.
n=1 053 (2024), n=1 085 (2022)

Flera än tidigare säger att de tänker spendera på fritidsintressen, stugliv, inköp och reparationer i hemmet eller på sommarstugan. Lika många som för två år sedan, det vill säga cirka var fjärde, tänker göra en utlandsresa i sommar.

Ekonomens fem tips på hur du får pengarna att räcka under sommaren:

 1. 1.

  Spara till semesterdrömmar. Det lönar sig att förbereda sig på semestern i god tid. Om du vet att det blir svårt att hålla kvar pengarna på brukskontot kan du öppna ett eget konto för semesterkassan. Vill du spara långsiktigt kan du överväga fonder. Att finansiera semestern med lånade pengar kan minska njutningen eftersom du vet att lånet måste betalas tillbaka.

 2. 2.

  Gör en semesterbudget och följ den. Papper, penna och miniräknare är allt du behöver för beräkningen. Anteckna först de största utgifterna, till exempel resor. Anteckna även mindre utgifter och lämna lite rum för överraskningar. Anteckna även inkomsterna under semester om de finns sådana. Göm inte undan beräkningen under sommaren utan ta en titt på den då och då och justera din konsumtion vid behov.

 3. 3.

  Planera och jämför. Med en noggrann planering och genom att jämföra alternativ kan du spara en hel del. Om du ska resa, fundera på om du är villig att betala för en smidig paketresa eller spara på kostnaderna genom att själv leta efter resor och boende. För barnen kan en resa till en nöjespark vara sommarens höjdpunkt och även då kan du spara pengar med enkla medel, till exempel genom att ta med egna vattenflaskor och matsäckar.

 4. 4.

  Använd sunt förnuft. På vintern avstår många från impulsköp. På semestern glömmer du lätt att vara disciplinerad. En hel del pengar kan obemärkt gå till glass, förfriskningar, kläder och andra stora och små inköp. Det lönar sig alltså att inkludera små impulsköp i semesterbudgeten.

 5. 5.

  Tänk bortom semestern. Tänk även på livet efter semestern när du adderar ihop sommarens utgifter. Kräver skolstarten nya inköp? Behöver din garderob en uppgradering? Det kan löna sig att ”höstshoppa” redan under sommarens realisationer eftersom priserna då kan vara lägre.

*) LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning

LokalTapiolas enkäter Vardagsgranskning besvarades av sammanlagt 1 053 personer 26.4–2.5.2024 och av 1 085 personer 27.5–3.6.2022. Enkäterna gjordes av undersökningsbolaget Verian (tidigare Kantar Public).

De svarande representerar befolkningen i vårt land som fyllt 18 år (exkl. Invånarna i landskapet Åland) i enkäten år 2024 och befolkningen i åldrarna 15–79 år (exkl. Invånarna i landskapet Åland) i enkäten år 2022. Intervjuerna samlades in i Kantar Forum (2024) och i Gallup Forum (2022). Felmarginalen för resultaten är cirka +3,1 procentenheter i enkäten år 2024 och +3,0 procentenheter i enkäten år 2022.