Enkät: Oron över registeranteckning höjer tröskeln för unga att söka hjälp för psykiska problem
Många blir utan hjälp för sina psykiska problem på grund av ekonomiska orsaker eller för att tjänster inte finns att tillgå. Bland personer under 25 år betonas oron över en registeranteckning och dess inverkan.
Var tredje ung person har blivit utan eller säger att någon närstående har blivit utan mentalvårdstjänster, även om de skulle ha behövt hjälp. Detta framgår ur LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning, i vilken 36 procent av personerna under 25 år berättar att de har varit i en sådan situation. I alla åldersgrupper var andelen tio procentenheter lägre. Enkäten Vardagsgranskning besvarades av mer än tusen finländare och den genomfördes av forskningsbyrån Verian (tidigare Kantar Public)*.
Har du eller någon av dina närstående blivit utan mentalvårdstjänster, till exempel terapi, även om hjälp skulle ha behövts / du skulle ha haft nytta av hjälp / du kände att du behövde hjälp? (%)
I de fall där äldre åldersgrupper ansåg att dålig tillgång på tjänster och ekonomiska orsaker var ett hinder för att söka hjälp, betonades oron över att bli stämplad bland respondenterna under 25 år. I enkäten uppgav nästan varannan ung person eller dennes närstående som blivit utan hjälp att de själva eller deras närstående varit oroliga över att det skulle lämna en anteckning i deras hälsouppgifter om användningen av mentalvårdstjänsterna.
– Av enkätresultaten kan man se en oro över att en anteckning om vården av psykiska problem kan ha en negativ inverkan senare i livet. Det är beklagligt och sorgligt att en sådan oro verkar hindra unga från att söka hjälp som är viktig för deras välbefinnande, säger Veera Lammi direktör hos LokalTapiola Livbolaget.
En registeranteckning verkar oroa speciellt unga. Av respondenterna över 25 år var det endast var tionde eller färre än så som svarade att detta hade påverkat deras sökande av hjälp.
– Svaren ser ut att avspegla de orosmoment som unga upplever idag. Förväntningarna och prestationskraven på unga och den osäkerhet som de upplever har ökat i samhället. Till detta kan också höra osäkerhet och oro för hur uppgifterna om deras hälsotillstånd behandlas i olika register. Även om man talar mera och öppnare om den psykiska hälsan och allt mindre skäms över psykiska problem, verkar det som om unga ändå fortfarande besväras över rädslan att bli stämplade, säger Lammi.
Uppgifter om sjukdomshistorian utreds till exempel vid ansökan om försäkringar som gäller hälsan, såsom vid ansökan om sjukkostnads- eller livförsäkring. Dessa är viktiga försäkringar även för många unga.
Om du eller någon av dina närstående blivit utan mentalvårdstjänster, vad var anledningen? (%)
De flesta psykiska störningarna är inte ett hinder för försäkring
Att man inte har sökt hjälp, hjälper inte vid ansökan om en försäkring, påminner Lammi. Tvärtom – ur försäkringsbolagets synvinkel är psykiska sjukdomar, som behandlas eller har behandlats, en mindre risk än en obehandlad sjukdom.
– De flesta psykiska störningarna är inte ett hinder för försäkring och att gå i terapi är till exempel inte en orsak till att en försäkring inte beviljas. Hälsotillståndet för en person som ansöker om försäkring bedöms alltid som en helhet och individuellt. De flesta psykiska störningarna är så lindriga eller i så bra vårdbalans att en försäkring kan beviljas – om inte helt så med begränsande villkor eller med högre premie.
Även en allvarlig psykisk störning betyder inte alltid att du inte senare kan få en försäkring i anslutning till hälsan. Det lönar sig alltså att söka hjälp i tid.
– Vid ansökan om försäkring är hälsouppgifterna för de senaste fem åren det mest väsentliga. Behandlade och tidigare psykiska problem som har varit symptomfria i mer än fem år inverkar vanligtvis inte alls på beviljandet av försäkring. I detta avseende förlorar registeranteckningarna sin betydelse med åren, säger Lammi.
I cirka 12 procent av livförsäkringsansökan som LokalTapiola mottar anges någon faktor i anslutning till den psykiska hälsan. Alla leder inte till ett begränsande villkor, ännu mindre till ett avslag. En allmän situation där försäkring inte kan beviljas just då, är en sådan där symptomen på en psykisk sjukdom precis har börjat och då är det svårt att bedöma situationen.
– En livförsäkring är en viktig försäkring för till exempel unga personer som bildar familj. Det är mycket sällan som psykiska störningar helt hindrar beviljande av en sådan försäkring. Lindriga psykiska problem, för vilka den sökande gått i terapi, är inte ett hinder för att få ett dödsfallsskydd eller ett skydd vid allvarlig sjukdom. Även ett skydd för arbetsoförmåga kan i dessa situationer fås med ett begränsande villkor. Om situationen är sådan att sjukdomssymtomen precis har börjat och en försäkring därför inte kan beviljas just då, får kunden anvisningar om att ansöka om försäkring på nytt senare, säger Lammi.
*) LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning
LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades av 1 092 finländare under perioden 12-19.1.2024. Enkäten genomfördes av forskningsbyrån Verian (tidigare Kantar Public). Respondenterna representerar befolkningen i Finland som fyllt 18 år (med undantag av de som är bosatta i landskapet Åland).