Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
FI
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltBolagen informerarSynvinklar
FörstasidanNyhetsrumAktuelltBolagen informerarSynvinklarLokalTapiola-gruppenInformation om bolagsgruppenBolagVerksamhetens syfteLokalTapiola-gruppens rapporterSamarbete med samarbetspartnerArbeta hos ossLokalTapiola som arbetsgivareSom företagare i LokalTapiolaStuderandeLediga jobbAnsvarstagandeAnsvarighet hos LokalTapiolaSamhällsrelationerSamarbete och donationerPersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltAktuelltBolagen informerarSynvinklar
Lant- och skogsbruk7.4.2025Enkät: Unga lantbrukare känner inte till informationssäkerhetsriskerna på sina gårdar lika bra som äldre lantbrukareStörre gårdar gör det allt viktigare att förbereda sig på cyberrisker i lantbruket. Enligt en enkät är 64 procent av lantbrukarna medvetna om att informationssäkerheten är kritisk för verksamheten på gården men av lantbrukarna som är under 40 år gamla är endast varannan medveten om det.
Moderna lantbruk är anslutna till olika datanät. Många funktioner på lantbruket kan styras via fjärranslutning och exempelvis automatiserade anordningar ser dygnet runt till att djuren mår bra.– Att lantbruket digitaliseras och att tekniska lösningar blir allt vanligare understryker hur viktig cybersäkerheten på lantbruken är. Det finns tyvärr redan exempel på förödande cyberangrepp på nordiska mejerier och bland annat på en finsk grisuppfödningsgård. Tills vidare har cyberbrottslingarna fokuserat på företag men till exempel de kriminella kunskaper hos dem som specialiserat sig på den tillverkande industrin kan lätt användas även mot lantbruk, säger utvecklingschef för cyberförsäkringar Eero Järvenpää vid LokalTapiola.

Enligt LokalTapiolas färska lantbrukarenkät* är 64 procent av lantbrukarna medvetna om att informationssäkerheten är kritisk för verksamheten på gården. Yngre lantbrukare är inte lika medvetna om informationssäkerhetsriskerna på sina gårdar som äldre lantbrukare. Av lantbrukarna som är äldre än 55 år är 67 procent medvetna om att informationssäkerheten är kritisk, medan motsvarande siffra för de som är yngre än 40 år är 52 procent.
– Resultatet gör att man frågar sig om de yngre lantbrukarna är likgiltiga, alltför tillitsfulla eller om de inte har tid att fundera på cybersäkerheten. Av alla branscher sker digitaliseringen snabbast på lantbruken. Strukturen på lantbruken utvecklas hela tiden. Cybersäkerheten på lantbruk är en alltmer kritisk del för försörjningsberedskapen i samhället men även för enskilda gårdars och familjers uppehälle, säger LokalTapiolas chefspecialist för lantbruksverksamheten Sami Myyrä, som även är med i styrgruppen för det riksomfattande FarmGuard-cybersäkerhetsprojektet för lantbruk och trädgårdar.Största hotet är störningar i verksamhetenEnligt Järvenpää är informationssäkerheten på lantbruk nödvändigtvis inte på samma nivå som i större företag. – Det lönar sig att beakta att dagens brottslingar inte nödvändigtvis är ute efter att stjäla saker då det finns en stor vinning i att hindra lantbrukets verksamhet, precis som vi sett i många fall som drabbat industrin, säger Järvenpää. På lantbruken finns det även många helt vanliga datorer, telefoner och nätverksanordningar som är ständigt utsatta för angrepp och som brottslingarna kan använda för att störa lantbrukets verksamhet även om de inte annars har något större intresse för lantbruk.Så tar du hand om cybersäkerheten på din gårdVi samlade ihop tips och rekommendationer med vilka det går att förbättra cybersäkerheten på lantbruk.
  1. 1.
    Håll gårdens och hemmets utrustning åtskild. Använd inte datorn som du betalar räkningar med och som du använder till annan kritisk verksamhet på gården till ditt personliga eller familjens nöjessurfande, spelande eller dylikt.
  2. 2.
    Använd inte samma koder och lösenord till dina personliga och lantbrukets tjänster och konton. Ha skilda koder och lösenord för att skydda gården ifall någon lyckas knäcka lösenordet eller koden till ditt personliga konto eller vice versa. Lägg inte alla ägg i samma korg. Lösenordshantering hjälper dig att upprätthålla och skapa starka lösenord.
  3. 3.
    Gå till haveibeenpwnd.com eller en motsvarande tjänst för att kontrollera om dina uppgifter har varit med i ett offentligt dataläckage och byt i så fall genast lösenord och koder som varit med.
  4. 4.
    Om möjligt, skydda dig alltid med multifaktorautentisering och starka lösenord, biometriska identifierare eller andra starka autentiseringsmetoder. Börja använda mobil ID och använd hellre det än bankidentifiering.
  5. 5.
    Åtskilj nätverket som är avsett för gården från hemmanätverket. En smart tv eller en smart brödrost ska till exempel inte finnas i samma nätverk som gårdens anordningar.
  6. 6.
    Skydda även dina personliga konton, såsom konton på sociala medier, med multifaktorautentisering.
  7. 7.
    Se till att du har en reservplan på hur du till exempel kan mata djuren om foderautomaten inte får kontakt med molnet eller inte fungerar på grund av ett cyberangrepp.
  8. 8.
    Förbered dig ekonomiskt. Se till att du har en liten ekonomisk buffert ifall du råkar ut för en cyberskada och överväg att skaffa en försäkring för att minska de kostnader du själv ansvarar för.
*Enkäten gjordes 22.1–16.2.2025. Frågorna om informationssäkerhetens kritiskhet besvarades av 890 lantbrukare. Svaren viktades att motsvara den verkliga strukturen på gårdar som är större än 5 hektar vad gäller åkerareal, produktionsinriktning och storområde utifrån uppgifter enligt stödansökan år 2024 (Livsmedelsverket). Kantar Agri gjorde enkäten. Enkätens felmarginal är ± 3,5 %-enheter.
Aktuell
Hälsa8.5.2025Hur förbereder man sig inför att få barn?Barnets födelse är ett bra tillfälle att stanna upp och tänka på hur familjens ekonomiska trygghet kan byggas. Läs tips om vad du bör tänka på vid val av försäkringar och varför det är bra att börja spara eller investera för barnets framtid så tidigt som möjligt.Hälsa7.5.2025Jämför babyförsäkringar – hitta det bästa alternativetDen billigaste babyförsäkringen är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för det nyfödda barnet. En noggrann jämförelse hjälper er att hitta den babyförsäkring som passar just er familj bäst och ger trygghet för babyns vård även i oväntade situationer. Det här är saker att tänka på när du jämför barnförsäkringar.5.5.2025Vad behöver en baby – de viktigaste inköpen för en nyföddBebisens födelse är en av livets största omvälvningar och samtidigt börjar helt nya förberedelser för babyutrustning. Det finns en enorm mängd produkter på marknaden, men vad behöver egentligen en nyfödd under de första månaderna? Vi har sammanställt de viktigaste artiklarna och tipsen som gör att starten på vardagen blir enklare.
Se fler aktuella ärenden
NyhetsrumAktuelltEnkät: Unga lantbrukare känner inte till informationssäkerhetsriskerna på sina gårdar lika bra som äldre lantbrukareVill du fortfarande byta språk?JaNej