Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet28.7.2023

En lyxrelik sedan årtionden tillbaka och en nyare lyxartikel kan orsaka läckageskador på flera tusentals euro

En lyxbädd, dvs. en vattensäng, från många årtionden tillbaka orsakar fortfarande årligen omfattande läckageskador. En nyare lyxartikel, en ismaskin, som är integrerad i kylskåpet kan vid läckage orsaka en faktura på flera tiotals tusen euro.

Enligt LokalTapiolas skadestatistik orsakar lyxprodukter som är kopplade till vatten årligen flera läckageskador. Om läckaget fortsätter länge kan det orsaka betydande skador till och med i byggnadskonstruktionerna och reparationsfakturan kan stiga till flera tiotals tusen euro.

Vattensängarna som numera är sällsynta i finländska hem orsakar några läckageskador årligen. Enligt LokalTapiolas statistik orsakar vattensängarna årligen 1-2 skador. Reparationskostnaderna för läckaget har som värst stigit klart över 10 000 euro.

- Skador på vattensängar inträffar relativt sällan vilket tyder på att de är mindre populära. Orsaken till bräckaget är ofta att något vasst föremål till exempel ett örhänge har söndrat sängen och vattenmadrassen har spruckit. Med tanke på alla onödiga skador kommer jag inte att sakna denna dåtida modefluga, säger direktör Antti Määttänen som svarar för ersättningar och stöd för affärsverksamheten hos LokalTapiola Pirkanmaa.

När dessa gungande bäddar nästan har försvunnit från de finländska hemmen, kommer det i stället nya lyxprodukter som orsakar läckageskador. Under de senaste åren har en i kylskåpet integrerad ismaskin varit den produkt som orsakat tråkiga läckageskador.

Stora läckageskador har orsakats av att delar i ismaskinen gått sönder eller slangar lossnat. Reparationsfakturan har som värst stigit till närmare 100 000 euro.

- Ismaskinen kan ha en egen vattenbehållare eller så kan den vara direkt kopplad till ledningsnätet. Det är de sistnämnda anordningarna som orsakar de största skadorna. Felen har varit rör som lossnat, rör som gnagare gnagt sönder, installationsfel och rör som stockat. Läckage har inträffat bakom skåpen och i socklar och då har skadorna varit relativt stora före man har upptäckt dem, säger Määttänen.

- Jag rekommenderar att man åtminstone installerar en läckagevakt vid rörskarvar samt bakom kylskåpet. Då kan man undvika en renovering som omfattar hela köket och då löper även vardagen smidigare. Därtill om ismaskinen inte används aktivt, lönar det sig att stänga kranen.