Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Arbetsliv25.11.2022

Må-bra-tränarens 5 tips för de som arbetar som specialister: Så här orkar du i arbetet under den mörka årstiden

LokalTapiolas enkät visar att november–januari är den stressigaste tiden för många finländare. Enligt må-bra-tränaren får du energi med motion och rätt kost samt genom att ta hand om din psykiska hälsa. Se också till att stöda kompisen vid behov.Läs mera

Tretton procent av finländarna säger att de känner sig mest stressade i november. Den största stressen under den mörkaste månaden känner tjänstepersoner och de som bor i huvudstadsregionen. En annan månad som medför mycket stress är december då 12 procent av finländarna känner sig stressade. Även januari kan vara en stressig månad för många.

Resultatet framgår av LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning som genomfördes i oktober 2022. Enligt må-bra-tränaren Elias Huhtinen vid LokalTapiola Keski-Suomi är det inte endast bristen på ljus som gör den mörka årstiden tung, utan även den hektiska tiden under slutet av året då det sista kvartalet orsakar stress.

Inte endast individen är ansvarig för orken

Vad gäller arbetsbelastningen så är hela organisationen ansvarig för att de anställda ska orka. Chefen kan till exempel under den brådaste årstiden stöda teammedlemmarnas arbetsförmåga genom att ge konstruktiv respons och göra det klart vad som förväntas av dem.

I sitt arbete som tränare ser Huhtinen på nära håll vilka utmaningar det finns på arbetsplatserna.

– Otydliga mål orsakar stress. Besvärligast blir det om förväntningarna är höga utan att personen fått tydliga ramar.

Enligt Huhtinen är nyttig respons till exempel när du berättar för teammedlemmen om en konkret situation i vilken hen lyckats.

Välmående kräver dock även att individen tar beslut. Genom engagera dig i ditt välmående och ha en sund inställning kan du hantera och kontrollera stressen även under den mörka tiden av året.

Nedan kan du läsa må-bra-tränarens hälsotips för de som arbetar som specialister.

1) Om du väljer endast en sak: motionera!

Enligt Huhtinen är motion en av de mest effektiva enskilda stresshanteringsmetoderna och då inte endast fysiskt utan även psykiskt.

– Motion minskar och eliminerar ångest. Enligt forskning har motionerande människor mer sällan psykiska problem än övriga. Ett bevis på att motion har en positiv inverkan på den psykiska hälsan är att du nio av tio gånger är på bättre humör efter en promenad eller joggingrunda än vad du var före.

2) Stöd kollegan under stressiga tider

Om du själv känner dig stressad vid årsskiftet är det sannolikt att även dina kolleger gör det.

– Om du märker att kollegan är stressad kan du visa förståelse och fråga hur hen mår. Samtidigt kan du visa empati mot dig själv och godkänna att det är normalt att vara trött när det är mörkt ute och stressigt på jobbet.

3) Ta ansvar för dina känslor även på arbetsplatsen

När du är stressad ser du oftast endast problem även om det finns mycket bra saker omkring dig. I värsta fall sprider sig din negativitet i hela arbetsgemenskapen och att klaga och sprida oro blir en norm.

– Bemöt dina känslor och fråga dig själv om saker och ting verkligen är så illa eller om du endast tycker det på grund av din egen oro.

4) Var inte för hård mot dig själv

Vi har ofta höga förväntningar på oss själv och kräver att vi ska jobba för fullt även om det ibland lönar sig att ta det lite lugnare. Stressen över att ditt arbete alltid ska hålla högsta kvalitet beror ofta på dina egna mål medan det för arbetsgivaren kan räcka med att arbetet blir gjort.

– Alltför ambitiösa mål kan leda till att du inte uppnår dem vilket kan ta glädjen ur arbetet.

5) Gör det lätt för dig att må bra

Besluta på förhand vad och när du äter eller hur länge du jobbar. Se till att du äter hälsosamt mellanmål. Sätt frilufts- eller joggingkläderna vid dörren hemma så att det är lätt att ta en promenad eller joggingtur efter jobbet. Bestäm ett möte med en kompis för att motionera så blir det svårare att välja soffan i stället för motion.

– Förlita dig inte endast på viljestyrkan, utan gör det så lätt för dig som möjligt.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning gjordes av Kantar Public. Enkäten gjordes 7–13.10.2022 och besvarades av 1 020 personer. Respondenterna representerar befolkningen i Finland som fyllt 18 år (exklusive de som bor i landskapet Åland). Felmarginalen för resultaten är +/- 3,1 procentenheter.