Lant- och skogsbruk29.6.2022
Var tredje finländare är mycket oroad över situationen på lantbruken och livsmedelsförsörjningen
Samma sak frågades av finländarna i början av mars i år efter att kriget i Ukraina började. Enligt enkäten har finländarnas oro hållits på samma nivå sedan dess.
– Livskraften på jordbruken och livsmedelsindustrin i Finland beror på oss alla. Genom att köpa ren inhemsk mat säkerställer vi den finländska matproduktionen. Den strukturförändring som sker inom lantbruket, såsom att gårdarna blir större och minskar till antal, utmanar alla aktörer att ändra sina verksamhetsmodeller. Detta gäller hela kedjan från jord till bord, konstaterar Petri Pitkänen som är direktör för LokalTapiolas lant- och skogsbruksaffärsverksamhet.
– Den äldre generationen har upplevt en hög inflation och lågkonjunktur. Situationen i Ukraina påminner oss om att självförsörjning på livsmedel inte är en självklarhet ute i världen. Med tanke på försörjningsberedskapen är det viktigt att de finländska lantbruken klarar sig även i framtiden. Det borde vi alla sörja för tillsammans, säger Pitkänen.
Enligt Sami Myyrä, som är chefspecialist inom LokalTapiolas lantbruksaffärsverksamhet, har jordbrukarnas förväntningar på utvecklingen av den egna ekonomin varit exceptionellt pessimistiska under hela detta år.
* Lantbrukarnas förtroende för det egna lantbrukets ekonomiska utveckling följs regelbundet upp i LokalTapiola med ett index som utvecklats för detta och som har använts sedan 2019. Där ber man kunden i samband med den årliga kundrelationsförfrågan bedöma om lantbrukets ekonomiska situation om ett år kommer att vara bättre än vid svarstidpunkten. I enkäten frågas om företagarens investeringsvilja. Svaren indelas med nummer, som samlas i ett index som beskriver lantbruksföretagarnas åsikter. I indexet har samlats cirka 5 000 bedömningar av lantbruksföretagare fram till juni 2022.