Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Livstrygghet17.3.2022

Kriget i Ukraina kan vara mentalt påfrestande – vi frågade en expert hur det går att minska påfrestningen

Rysslands attack mot Ukraina har varit en chock i hela världen och i Finland. Ett krig kan vara mentalt påfrestande även om krigshandlingarna inte direkt hotar dig själv eller dina närstående. Enligt experten borde alla försöka hitta metoder att minska belastningen på den psykiska hälsan. Vi samlade några tips på hur du kan ta hand om din mentala hälsa.Läs mera

Rysslands attack mot Ukraina oroar människor i hela världen och i Finland. Människorna oroar sig särskilt över civilbefolkningen i Ukraina vilket har märkts i att många vill hjälpa. Även LokalTapiola hjälpte de nödlidande i Ukraina med en donation på 300 000 euro genast efter att Ryssland inlett sina krigshandlingar.

Krigshandlingarna är mentalt påfrestande och gör att vi känner oss osäkra samtidigt som flera olika faktorer i vår miljö ger näring åt denna osäkerhet. Enligt Satu Raappana som är verksamhetsdirektör vid Sekasin Kollektiivi på MIELI rf belastas vi särskilt av att vi konstant utsätter oss för medieinnehåll, det vill säga så kallad "doom scrolling".

– Att följa med medierna belastar utan att du märker det. Det oavbrutna nyhetsflödet är särskilt belastande för barn men även för vuxna. Särskilt det råa och grymma audiovisuella innehållet i samband med krig är mentalt påfrestande och det lönar sig att begränsa hur mycket du utsätter dig för sådant innehåll.

Raappana rekommenderar dock inte att leva i ett totalt nyhetsmörker.

– För mycket information kan öka ångesten men en lämplig mängd information kan minska den. Ett bra sätt att begränsa nyhetsflödet är att läsa eller titta på nyheterna endast en gång per dag och syssla med trevliga saker resten av tiden.

Många metoder att främja den psykiska hälsan

Enligt Raappana är metoderna för att ta hand om den psykiska hälsan individuella. Därför är det viktigt att alla hittar ett eget sätt att återhämta sig.

– För vissa är det viktigt att hålla fast vid rutinerna medan andra behöver avkoppling och vila. Se till att du träffar vänner, motionerar och har egen tid. Tillräckligt med vila, motion och hälsosam kost har varit viktigt i alla tider och är det även nu.

Om dina krafter sinar ska du inte skämmas för det. Håll inte problemen inom dig själv för länge.

– Det är naturligt att situationen kan kännas ändlös. Vi har levt i en onormal situation redan i två år och då är det inte så konstigt om krafterna börjar ta slut. Det är dock viktigt att försöka lägga märke till tecken på utmattning, till exempel sömnlöshet, dålig aptit och överaktivitet, och tala med någon om problemen. Om möjligt kan du ta upp saken till exempel med en närstående. Det viktigaste är att du tar tag i saken, säger Raappana.

Om hjälpen vänner eller närstående kan ge inte räcker eller om du inte har någon som kan hjälpa, får du professionell hjälp med låg tröskel.

– Om symptomen inte försvinner är det skäl att snarast möjligt söka professionell hjälp. Professionell hjälp betyder inte automatiskt att du måste beställa tid till en terapeut. Du kan till exempel lätt få hjälp anonymt och gratis av MIELI rf i form av samtal. Under samtalet kan vi kartlägga personens situation och vid behov hänvisa personen vidare så att hen får lämplig hjälp.

Metoder att ta hand om din psykiska hälsa

- Om nyheterna orsakar ångest och stress, minska medvetet på nyhetsflödet och följ nyheterna enligt en rutin du själv bestämmer.
- Lyssna på ditt inre och din kropp så att du får tillräckligt med vila, motion och hälsosam kost.
- Gör saker du gillar. Restriktionerna på grund av coronan har lättats upp och det finns många möjligheter att försöka få dystra tankar ur huvudet. Kom ihåg att det inte är egoistiskt att ta hand om sitt eget välmående.
- Om du går upp i övervarv, koncentrera dig på att andas och försöka att inte tänka på något annat. Även att ta lite frisk luft på gården eller balkongen under dagen hjälper till att ordna tankarna.
- Sök hjälp vid behov. MIELI rf erbjuder tjänster på adressen mieli.fi.