Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet30.12.2021

Fyrverkerier orsakar stress i familjer med sällskapsdjur – underlätta måendet för ett sällskapsdjur som är rädd för smällar

Vi skjuter traditionellt raketer för att markera årsskiftet. För vissa är raketerna en del av firandet, men till exempel för sällskapsdjurägare kan smällandet vara ett bekymmer. Vi samlade råd för att underlätta nyårsfirandet för sällskapsdjur som är rädda för smällar.Mer om djurförsäkringen

Årsskiftet och därtill hörande raketskjutande innebär stress för många hushåll med sällskapsdjur när djuret är rädd för smällar. Även en stor hund kan vara rädd för sitt liv.

- Med min förra hund var nyårsaftnar hjärtskärande när hunden försökte hitta en fristad i huset.  Hunden var ganska stor och den vägde nästan 60 kilogram, men var livrädd för smällar; den kröp bakom soffan, dreglade, darrade och hjärtat bultade fruktansvärt, minns Eva Kaisti som är veterinär i LokalTapiolas DjurHjälpen.
Utöver dessa symtom som är bekanta för många hushåll med sällskapsdjur, så kan djuret yla eller till och med skrika av rädsla enligt Kaisti. Rädslan kan vara från några minuter till flera dagar. Ibland kan djuret också få ett långvarigt trauma som är svårt att återhämta sig från. Krutlukten från raketerna kan också förvärra djurets symptom.

- Lukten av krut kan ligga i luften flera dagar efter nyåret och det kan orsaka rastlöshet hos sällskapsdjuret. Lukten försvinner dock inom ett par dagar, säger Kaisti.

Måendet för ditt sällskapsdjur kan lindras - det lönar sig inte med desensibilisering

Det enklaste rådet till djurägare är att undvika att utsätta djuret för raketsmällar.

-Att undvika buller är lättare sagt än gjort. Jag känner familjer som alltid vid nyår åker till stugan eller till ett hotell vid en flygplats, eftersom det är förbjudet att skjuta raketer i närheten av flygplatserna. Man kan också testa att använda hörselskydd på sällskapsdjur, men öronproppar som är avsedda för människor ska inte stoppas i hörselgångarna, påminner Kaisti.

Det går också att lugna djuret hemma även om det skulle bullra runt omkring. Det lönar sig att gå ut med hunden på en lite längre länk i god tid före fyrverkerierna börjar, dvs. före kl. 18 och ännu snabbt på kvällen så att behoven blir omskötta. Man ska ta hänsyn till en hund som är rädd, men man ska inte stöka på extra.

- Det lönar sig att tillbringa kvällen så normalt som möjligt.  Du kan försöka dämpa smällandet genom att till exempel ha på musik eller tv:n i bakgrunden och ha gardiner för fönstren. Alternativt kan man också läsa en bok med lugn röst, men att berömma djuret kan förstärka rädsloreaktionen, eftersom djuret kan tro att det kommer att belönas för rädslan. Djuret ska få agera som det vill – vill det gömma sig ska man inte förhindra det.  Vissa tuggleksaker underlättar, men man ska inte ge för många, eftersom det ökar törsten och då kan man bli tvungen att gå ut och rasta hunden mitt i smällandet, tipsar Kaisti.

Om djuret inte klarar sig med hemmagjorda knep, kan lugnande preparat fås både receptfritt och med recept från en veterinär. Desensibilisering rekommenderas inte och jakthundar som är vana vid smällar ska inte tas med för att se på fyrverkerier.

- På marknaden finns olika receptfria feromonprodukter och näringstillskott som man kan köpa i djurbutiker.  Lugnande mediciner som ordinerats av veterinär är också ett alternativ för de räddaste patienterna. De ska börja intas tillräckligt tidigt på eftermiddagen och man ska fortsätta med dem hela kvällen för att de ska ge önskad effekt.  Närmare anvisningar för användning av preparat finns att fås hos veterinären. Det lönar sig inte att utsätta djuret för smällar genom att till exempel ta med det för att titta på fyrverkerier eller tvinga ut det när raketerna skjuts. Till och med en jakthund som annars tål smällar kan förlora sin förmåga och då blir den en före detta jakthund och hela träningen går i värsta fall förlorad, säger Kaisti.

LokalTapiolas DjurHjälpen betjänar året om varje dag klockan 7–23.00. Du har tillgång till distansveterinärtjänsten utan självrisk, om hunden eller katten har en veterinärvårdsförsäkring i LokalTapiola.