Arbetsliv11.11.2021
Företagare, vad skulle du göra om din partner avlider? Vi sammanställde olika sätt att förbereda sig
– Det är mycket vanligt att ägarföretagarna inte ingått ett aktieägaravtal. Att avtalet saknas märker de först när man frågar dem hur de förberett sig på att verksamheten ska fortsätta ifall den ena partnern avlider. Företagets storlek spelar ingen roll, både stora och små företag glömmer att ingå ett avtal, berättar kundrelationschef Lassi Haatainen vid LokalTapiola Savo. Lassi arbetar med försäkringslösningarna i hundratals företag.
- Till en början tror man kanske att företagets skattemässiga värde är så litet att ett aktieägaravtal inte behövs. Ägarna borde dock hålla i minnet att företagets värde kan öka flerfaldigt på några år. Det lönar sig alltså för företagarna att hela tiden ha koll på företagets verkliga värde. Många inbillar sig också att värdet på företagets aktier kan bestämmas med ett ömsesidigt avtal, det vill säga att aktierna kan inlösas till ett pris som fastställts på förhand oberoende av deras verkliga värde. Det här stämmer inte och i sådana fall tar skattemyndigheten tag i saken, säger Haatainen.
I aktieägaravtalet borde man alltså bland annat fastställa hur värdet på aktierna beräknas och vad det händer med aktierna om någon av ägarna avlider.
– Om ett avtal saknas övergår aktierna till dödsbodelägarna och eventuellt även beslutanderätten, säger Haatainen.
– Den återstående ägaren i företaget kan med ersättningen som betalas utifrån försäkringen för affärspartner betala marknadspriset på den avlidne partnerns aktier till de anhöriga och således försäkra sig om att aktierna och bestämmanderätten stannar i företaget och att de anhöriga får en lämplig ersättning för aktierna. Det är alltså fråga om en livförsäkring som tjänar delägarnas personliga intresse och i vilken företaget fastställs som förmånstagare.
– Om en företagare i en situation, som redan i sig är psykiskt tung, måste använda till exempel kontanta medel avsedda för företagets investeringar till att betala dödsbodelägarna för en inlösen av aktierna, kan det hända att företagets framtid blir något helt annat än planerat. Situationen kan förvärras ytterligare om företagaren blir tvungen driva företaget tillsammans med delägarna i den avlidnes dödsbo, vilka kanske inte har något större intresse att driva företaget.
Haatainen har hört om situationer då delägarna i dödsboet med stöd av aktiemajoriteten till exempel beslutat att sälja företaget till en konkurrent.
– Om företagets grundare har andra planer för företagets framtid kan sådana situationer vara mycket tråkiga, i synnerhet då man kunnat förbereda sig för dem på förhand. Jag rekommenderar att man kontaktar sin lokala advokatbyrå och ingår ett aktieägaravtal.
Hur tryggar ni att företagets verksamhet fortsätter om något händer en partner?
Med vilka medel inlöses aktierna?
Vill ni själv bära en del av risken? Det går att välja ersättningsbeloppet i försäkringen för affärspartner vilket betyder att man själv kan bära en del av risken.
Behöver ni annat skydd? En försäkring för affärspartner kan utökas med bland annat skydd vid bestående arbetsoförmåga, skydd vid allvarlig sjukdom eller dagpenningskydd.