LokalTapiolas skadestatistik: flest cyklar stjäls under veckosluten i juli-augusti
Den hetaste säsongen för cykelstölder är nu. Enligt LokalTapiolas skadestatistik stjäls cyklar mest under veckosluten i juli-augusti. Antalet cykelstölder beror på deras efterfrågan på marknaden i Finland. Att elcyklar blivit vanligare syns som ett nytt fenomen i stöldstatistiken.
Enligt LokalTapiolas skadestatistik inträffar cykelstölder mest under sommartid. De flesta cykelstölderna inträffar i juni-september.
- Enligt vår skadestatistik för de senaste åren är cykelstöldsäsongen speciellt het under juli. Stöldmängderna har ökat tydligt under de senaste åren och i fjol slogs alla tidigare rekord i antalet cykelstölder. Cykelhandeln går speciellt bra under sommartiden och även tjuvarna vill ha sin del av denna handel. Stölder inträffar mest under veckosluten då cyklar antagligen finns allra mest i trafiken i städerna och många av dem är bristfälligt låsta, säger Antti Määttänen som är projektdirektör för boendesäkerhetstjänster på LokalTapiola.
Antalet cykelstölder, som LokalTapiola fått kännedom om, ökade i fjol med över 10 % jämfört med år 2019. Sammanlagt betalade LokalTapiola från hemförsäkringen över två miljoner euro i ersättningar för cykelstölder förra året.
Elcykelstölder ökar
Av alla stölder är antalet elcykelstölder ännu litet men deras antal ökar kraftigt. Det är den bättre möjligheten att tjäna pengar på elcyklar som lockar tjuvarna. Värdet på en elcykel som anmälts som stulen till LokalTapiola är typiskt runt 1 500 euro.
- Det anmärkningsvärda är att enligt våra uppgifter stjäls till och med en tredjedel av elcyklarna från låsta inomhusförråd såsom från förråd för sportredskap och garage. Den säkraste lösningen är att alltid, när det är möjligt, ta in en dyr cykel. Det kan vara svårt att få upp en tung elcykel i ett höghus, men bostadsaktiebolagen borde satsa på övervakning och låsning av cykelförråden. Därtill borde man i cykelförrådet ha ställningar där cyklarna kan låsas fast i ramen, säger Määttänen.
Määttänen betonar att speciellt de dyrare cyklarna blir stulna för vidareförsäljning. Eftersom stulna cyklar köps, bjuder brottslingarna ut dem för försäljning. Även den som köper en stulen cykel kan göra sig skyldig till brott och förlora den köpta cykeln utan vederlag. Man ska alltid begära ett köpkvitto av säljaren och kontrollera säljarens identitet.
Att säljaren har bråttom, billigt pris, söndriga lås, att nycklarna saknas och att samma säljare har flera cyklar till salu och inte kan berätta om cykelns egenskaper kan tyda på att det finns oklarheter i ägarförhållanden.
- Cykelstölderna ökade under coronaåret även om gränstrafiken var mycket ringa. Detta tyder på att cyklarna som blir stulna i Finland också säljs i Finland. Själv har jag till exempel inte märkt något större antal Jopo cyklar i grannländerna, konstaterar Määttänen.
Läs mer:
Såhär kan du förbereda dig på cykelstöld:
När du köper en cykel ska du spara dess ramnummer och kännetecken på eventuella löstagbara delar. Anteckna cykelns märke, modell och storlek. Spara inköpskvitto.
Fotografera cykeln. Fotografera även eventuella kännetecken som kan vara till hjälp för att utreda en stöld.
Fäst alltid cykelramen med ett lås vid ett fast föremål. Använd till exempel ett U-lås. Dessutom kan du använda cykelns fasta lås eller annat extra lås.
Förvara alltid en värdefull cykel inomhus när det är möjligt.
Akta dig för att köpa en stulen cykel. En person som medvetet köper stöldgods kan till och med göra sig skyldig till häleri. Ett tecken på att cykeln är stulen kan till exempel vara exceptionellt billigt pris, inköpskvitton saknas eller att säljaren har bråttom.
Se till att din hemförsäkring är ikraft och säkerställ dig om att maximiersättningen för din cykel är tillräcklig. På försäkringen för elcyklar inverkar deras klassificering i fordonslagen. Cyklar indelas på basis av effekt, maxhastighet och motorns funktionssätt i elassisterade cyklar och cyklar som är utrustad med motor – samt i mopeder.
LokalTapiolas hemförsäkring omfattar stöld av elassisterade eller motoriserade cyklar. Om cykelns effekt överstiger 1 kW eller motorn fortsätter att assistera trampningen i hastigheter som överstiger 25 km/h, är det enligt lagen redan fråga om en moped. En sådan cykel omfattas inte av hemförsäkringen, men det är möjligt att teckna för den en kaskoförsäkring som omfattar stölder.
Om din cykel blir stulen, gör alltid en polisanmälan. Sök därefter ersättning från ditt försäkringsbolag.
Källa: Polisen, LokalTapiola