Hälsa16.9.2019
Daghemmen och skolorna har börjat och därmed också förkylningstiden - ”Tio förkylningar per år är vanligt för ett barn” Läs mera
Feber. Ett barn som har feber ska inte föras till dagvård. Det finns inget officiellt gränsvärde för feber. För ett spädbarn kan över 38,0 °C, mätt i ändtarmen, räknas som feber. Feber mäts ändå vanligtvis med en örontermometer eller i armhålan och då kan 37,5 °C anses som gräns. Att mäta i armhålan är det pålitligaste sättet av dessa två. Barnet kan föras till dagvård när barnet har varit feberfritt i över ett dygn.
Hosta-snuvasymptom. Hosta och snuva förhindrar inte att barnet förs till dagvård om inte dessa stör barnets allmänkondition eller dagvårdsverksamheten eller om barnet inte har andra symptom på en smittosam sjukdom.
Förkylning. Barnet kan föras till dagvård genast när barnets allmänkondition och feber tillåter.
Diarré och kräkningar. Barn som har diarré och kräkningar vårdas hemma tills symptomen är borta och barnet har varit symptomfritt i två dygn.
Vattkoppor. Ett barn som inte vaccinerats ska isoleras tills skorporna har torkat vilket vanligtvis sker inom 5-6 dygn efter hudutslagen. Ett barn som vaccinerats kan återvända till dagvården när inga nya hudförändringar uppstår.
Enterovirus. Ingen isolering behövs. Allmänkonditionen avgör frånvaron.
Öroninflammation. Ingen isolering behövs. Barnet kan föras till dagvård när allmänkonditionen och febern tillåter.
Ögoninflammation. Orsakas av samma virus och bakterier som också orsakar luftvägsinflammationer hos barn. Därför behöver inte ett barn, vars öga varar, isoleras på grund av smittorisken. Längden på frånvaron beror på hur kraftiga symptomen är.
Springmask. Inga särskilda åtgärder behövs. Medicinvården ges hemma och helst samtidigt för hela familjen.
Huvudlöss. Inga särskilda åtgärder behövs.
Källa för