Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa4.2.2019

Influensasäsongen är här - gör såhär om du misstänker att du har influensa

Influensan förväntas öka i hela Finland under de närmaste veckorna. Enligt läkare är de vanligaste första symptomen vid influensa hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk, torrhosta och allmän opasslighet. Även flera andra febersjukdomar är på gång.Läs mera

På distansläkartjänsten i LokalTapiola HälsoHjälpen gäller de vanligaste kontakterna i början av året olika febersjukdomar, influensa och halkningar samt olycksfall i samband med vintersporter.

- Influensafall har redan funnits i någon mån och de förväntas öka under de kommande veckorna. Det finns också många andra febersjukdomar såsom enterokocker och ögoninflammationer  vid adenovirus och förkylningar med feber och halsont , säger Essi Kainonen läkare och operativ direktör på distansläkartjänsten i LokalTapiola HälsoHjälpen.

Enligt Kainonen börjar influensan vanligtvis snabbt med hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk, torrhosta och allmän opasslighet. Dålig aptit och magsymptom är också vanliga speciellt vid B-influensa.  Andra influensasymptom följer vanligtvis med liten fördröjning, när de vid ”vanliga” förkylningar i allmänhet är de starkaste och tydligaste symptomen.

Om du misstänker att du har influensa – behöver du besöka läkare?

Enligt Kainonen är det skäl att söka vård för influensa om du har hög feber och andra svåra symptom som varar längre än fem dagar. Om du dessutom har andnöd eller om ditt allmäntillstånd är försvagat lönar det sig att besöka läkare för att utesluta lunginflammation och andra influensakomplikationer.

- Spädbarn, åldringar, gravida, astmatiker och personer med kroniska sjukdomar med försvagad motståndskraft  hör till riskgrupperna vid influensa, så det lönar sig att omedelbart kontakta en hälsovårdsspecialist om du misstänker att du har influensa. Ofta är det  i dessa situationer klokt att påbörja medicinering för att minska sannolikheten för allvarligare sjukdomsformer. Majoriteten av dem  som hör till riskgrupperna har givetvis tagit influensavaccin, säger Kainonen.

Som hemvård rekommenderar Kainonen vila, att dricka mycket och vanliga receptfria febernedsättande mediciner som kan köpas på apotek.

Man hinner ännu ta influensavaccinet och det kan vara  till nytta även om det skulle vara bäst att redan ta det på hösten före influensasäsongen börjar. Det tar ungefär två veckor för vaccinet att utveckla motståndskraft dvs. det vaccin som tas i detta skede kanske inte med säkerhet hinner ge skydd eftersom influensan redan verkar ha kommit i gång på allvar.

I tjänsten HälsoHjälpen som är avsedd för LokalTapiolas barn-, sjukkostnads-, olycksfalls- eller reseförsäkringskunder betjänar Mehiläinens sjukskötare och läkare kunder på distans dagligen kl. 7-23 via en mobilapplikation. Du kan avgiftsfritt ladda ner applikationen HälsoHjälpen i mobilen från App Store för  iOS och från applikationsaffären Google Play för Android.