Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
Ekonomi 16.1.2019

Emilias make dog under semesterresan - ”Även vardagliga saker skulle skötas mitt i sorgen”

Man tänker på det ekonomiska skyddet först efter att något oväntat och tråkigt inträffar, säger Emilia Hautala. Emilia förlorade sin make för tre år sedan. Se vad makens död innebar ekonomiskt för Emilias familj.

- Det var sista dagen på semestern. Väskorna var redan packade inför flygresan. Vi tillbringade dagen vid poolen. Vi hade just ätit lunch och dottern ville ännu simma. Min man for med dottern till poolen. Efter en stund kom dottern gråtande och skrek att vad har hänt med pappan, minns Emilia Hautala när hon tänker tillbaka på den hemska dagen för tre år sedan.

Emilia var med sin familj och firade sin pappas 70-årsdag i Spanien. Den glada semestern med födelsedagsfirande ändrades på en stund till en stor sorg när Emilias man fick en hjärtinfarkt i slutet av semestern och efter fem dagar i koma avled han på ett sjukhus i Spanien.

- Jag minns just ingenting från hemresan. Jag gick som i en dimma. Dagen efter hemkomsten skulle vi ha firat vår 14 åriga bröllopsdag men hemmet fylldes istället av kondoleansbuketter.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"47a2496d-eac0-4082-85af-abe776416820","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"f0ad8fe4-02ea-529f-9953-365f74c476ed","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=YujJL8suws8","altText":null,"contentful_id":"47a2496d-eac0-4082-85af-abe776416820","internalName":"Emilian video 1 ruotsi","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Penningfrågorna är det sista man tänker på, men de ska ändå skötas

Makens bortgång är en enorm tragedi för familjen. Så var det också för Emilias familj. Sorgen tog alla krafter, ibland var det svårt att ens orka stiga upp ur sängen. Förutom den egna sorgen måste man också orka trösta barnen och hantera deras sorg, de hade ju förlorat sin pappa.

Det kan kännas övermäktigt att sköta olika intyg, anmälan och annan byråkrati mitt i sorgen. Penningfrågorna är det sista som man enligt Emilia tänker på i en sådan situation men överraskande snabbt måste man också ta itu med dem. Emilias räddning var hennes mamma och en god vän som några dagar efter makens död kom till Emilia. ”Tillsammans tog vi hand om handlingarna. Ensam skulle jag inte ha orkat”, säger Emilia.

Enligt Emilia är det också viktigt att man sköter bankärendena så snabbt som möjligt.

- Det kan vara svårt att betala räkningar från den avlidnes eller makarnas gemensamma konton. Detta försvårar förstås skötseln av bankärendena om vissa avgifter alltid har betalats från makens konto eller om man har haft ett gemensamt konto, påminner Emilia.

Enligt Emilia hade de inte tänkt så mycket på det ekonomiska skyddet vid ett eventuellt dödsfall. Låneamorteringen var tryggad men de hade inte tänkt på annat skydd.

- Efteråt har det harmat mig att vi inte tidigare hade tänkt på det ekonomiska skyddet. För närvarande funderar jag på olika alternativ för pensionsförsäkring och livförsäkringen är också en viktig fråga. Att försäkra är enligt min åsikt mycket viktigt. Inget skydd är onödigt.

Även samhället ger någon slags ekonomisk trygghet för efterlevande maka och minderåriga barn. Till exempel Fpa och arbetspensionsanstalterna kan betala efterlevande- och barnpension men man måste kunna söka stöden. Fpas stöd till efterlevande maka är mycket litet och det täcker inte alls den avlidna makens ekonomiska andel av familjens dagliga utgifter.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"73f9dc03-0e47-4bfe-86db-30932418a80a","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"5cdeb4cb-30e6-528b-ba62-7c2a8a360867","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=1dlTed5hTCE","altText":null,"contentful_id":"73f9dc03-0e47-4bfe-86db-30932418a80a","internalName":"Emilian video 2 ruotsi","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Livet överraskar - inget skydd är onödigt

För Emilia har sorgen inte ännu efter tre år försvunnit men hon har lärt sig att leva med den. Barnens sorg som då och då väller fram är det mest hjärtskärande just nu.

Emilia säger att hon efter makens bortgång har lärt sig att man måste leva i nuet. Man ska idag göra det man tänker göra i livet och säga åt sina närmaste det man vill säga dem. Emilia är mycket tacksam över att hon har haft ett stort nätverk runtomkring sig vilket består av hennes föräldrar och vänner. Det hjälpte genom den svåraste tiden.

- Stödet av vännerna och av de närmaste har varit omätbart. Genast efter dödsfallet flyttade mina föräldrar till oss för en månad. De och vännerna var till enorm hjälp. En städade, en annan handlade mat, den tredje skjutsade barnen till hobbyer och en kom med mig till läkare.

Det var mycket viktigt för Emilia att barnens liv så fort som möjligt skulle återvända till det normala och hobbyerna har haft en stor roll i detta. Välgörenhetsgolfevenemanget som släktingarna ordnade har ekonomiskt varit till stor hjälp. Med intäkterna från evenemanget har barnens hobbyer, utrustning för friluftsliv och hobbyredskap betalats. Jag värdesätter enormt mycket detta evenemang, alla som deltagit i det och den ekonomiska hjälpen som vi fått och det gör också barnen, säger Emilia.

Livets oförutsebarhet har för Emilia betytt att hon nu också tänker ännu allvarligare på det ekonomiska förberedandet.

- Om jag nu skulle ge ett råd så skulle det vara att man inte ska tänka att det inte händer mig Alla kan råka ut för tråkiga saker, säger Emilia.

- Till all lycka så överraskar livet också positivt, vilket det gjorde för mig. Till familjen hör idag en man och fyra härliga barn. Livet är hektiskt men lyckligt.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"e8dcab4f-237d-4b4e-af41-8ca62832f728","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"0b8e7dd8-7673-5782-9145-b6c8e2b96a00","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=0RyDM2ICcdA","altText":null,"contentful_id":"e8dcab4f-237d-4b4e-af41-8ca62832f728","internalName":"Emilian video 3 ruotsi","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}