Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vieno-myrsky puhkuu Suomen yli – näin voit toimia vahinkotilanteessa

15.6.2021 - Turvallisuus

Länsirannikolta maan halki etenevä Vieno-myrsky on kaatanut puita ja aiheuttanut sähkökatkoksia eri puolilla Suomea. Kesällä myrskytuuli voi helpommin kaataa puita, koska tuuhea lehdistö tarjoaa sille tarttumapintaa, eikä routa ole estämässä puun kaatumista. Kova tuuli ja kaatuvat puut aiheuttavat tyypillisesti vaurioita rakennuksiin, ajoneuvoille ja veneille. Kokosimme ohjeet toimintaan vahinkotilanteessa.

Läntisillä merialueilla viime yönä voimia kerännyt Vieno-myrsky on edennyt tiistaina halki Suomen. Matkalla puuskaiset tuulet ovat kaataneet puita ja aiheuttaneet sähkökatkoksia. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kymmenet tuhannet taloudet ovat jääneet ainakin hetkeksi vaille sähköä. Myös vakuutusyhtiöihin on tullut tietoa myrskyvahingoista.

LähiTapiola Savon alueella Vienon tuulet alkoivat voimistua aamupäivällä.

- Pelastuslaitoksilla on ollut kymmeniä tehtäviä, mikä tulee heijastumaan myös meille. Ensimmäisiä ilmoituksia myrskyvahingoista on jo tullut. Puuskaiset tuulet voivat kaataa yksittäisiä puita talojen, mökkien ja ajoneuvojen päälle ja lennättää esimerkiksi pihassa olevia kalusteita ja trampoliineja. Myrskyn aikana tuulituhoilta kannattaa suojautua sisätiloihin, mutta kun tilanne rauhoittuu, voi pyrkiä ehkäisemään lisävahinkoja, kertoo korvausjohtaja Risto Rissanen LähiTapiola Savosta.

Paikallisen vakuutusyhtiön alueella on paljon mökkejä ja veneitä järvien rannoilla.

- Mökkien vauriot selviävät sitä mukaan, kun ihmiset pääsevät niitä katsomaan. Usein vahinkoilmoitusten piikki tulee myrskyä seuraavana maanantaina, kun ihmiset ovat viikonloppuna päässeet käymään mökillään. Nyt tilannekuva voi kuitenkin selvitä jo aiemmin, koska monet tekevät etätöitä tai ovat jo lomalla. Myrskyn jäljiltä kannattaa joka tapauksessa katsoa, ettei kattoon ole tullut vaurioita ja että veneen ja laiturin kiinnitykset ovat kunnossa, sanoo Rissanen.

Varovasti raivaustöissä – muistetaan naapurit

Kesällä myrskytuulien vahinkoriskiä voi lisätä se, että puissa on täysikasvuiset lehdet, joihin tuuli voi tarttua. Toisin kuin talvella maa ei ole jäässä, joten routa ei ole ankkurina ja estä puuta kaatumasta.

- Eniten omaisuusvahinkoja myrkyissä aiheutuu yleensä juuri puunkaatumisista. Jos puu kaatuu esimerkiksi rakennuksen päälle tai jää nojaamaan toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Etenkin osittain kaatuneissa puissa voi olla jännityksiä, jotka voivat lauetessaan olla vaarallisia, kertoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

Sähkökatkot voivat aiheuttaa pakastimien sulamisia, jos ne jatkuvat pitkään. Pahimmillaan sähkökatkot voivat haja-asutusalueilla häiritä lämmitystä, vedenjakelua ja puhelimen toimintaa.

- Sähkökatkon sattuessa pakastin kannattaa pitää suljettuna, jolloin elintarvikkeet säilyvät vahingoittumattomina useita tunteja. Myrskyn jälkeen kannattaa muistaa myös naapurit: asuuko lähistöllä esimerkiksi ihmisiä, jotka voisivat tarvita apua raivaustöissä? Sähkökatkon pitkittyessä kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että naapurilla on kaikki kunnossa ruoan ja lämmityksen suhteen, sanoo Korpelainen.

Toimi näin, jos myrsky on aiheuttanut rakennukselle vahinkoa:

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet mahdollisuuksien mukaan ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
  • Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Suojaa vaurioitunut vesikatto mahdollisuuksien mukaan pressulla, jotta sadevesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Hae korvausta viimeistään vuoden sisällä vahingosta. Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.
  • Myrskyvahinkoja korvataan kotivakuutuksen lisäksi esimerkiksi metsä-, ajoneuvo- ja venevakuutuksesta. Ohjeita erilaisiin vahinkotilanteisiin löydät täältä.

Ilmoita vahingosta verkossa tai puhelimitse

LähiTapiolan asiakkaana voit tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Kiireellistä apua vaativissa tilanteissa voit olla meihin yhteydessä myös puhelimitse. Varauduthan myrskyn jälkeen mahdollisiin ruuhkiin puhelinpalvelussa.

Verkossa pääset tekemään vahinkoilmoituksen ja hakemaan korvausta täällä.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta