Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Joka kolmas suomalainen ei siedä tappioita sijoituksistaan – tappion pelko juurruttaa suomalaiset tilisäästäjiksi

5.3.2020 - Talous

Tunteet selittävät paljon suomalaisten sijoituskäyttäytymistä. Pelko sijoitusten menettämisestä ajaa enemmistön suomalaisista valitsemaan sijoituskohteita, joissa menetyspelkoa ei tarvitse tuntea. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 10.3. keskustellaan sijoittajan tyypillisistä vaaranpaikoista.

Yli kymmenen prosentin sijoitusten arvonvaihtelut ovat valtaosalle suomalaissijoittajia aivan liikaa. LähiTapiolan kyselyssä joka kolmas suomalainen sanoi, ettei ole valmis sietämään sijoituksistaan tappioita lainkaan.

Hieman vähemmän kuin joka viides sanoo sietävänsä enintään viiden prosentin tappion.

Alhainen tappion sietokyky selittää paljon, miksi iso osa suomalaisista valitsee sijoituskohteekseen tilin. Vaikka matalien korkojen maailmassa tili ei tuota juuri mitään, tilillä pelkoa sijoitusten menettämisestä ei kuitenkaan ole.

-Ihmismielen luontaiset ajattelutaipumukset voivat hidastaa varapuskurien kerryttämistä sekä estää vaurastumisen. Monet kokevat vakauden niin tärkeäksi, että ollaan sen turvaamiseksi valmiit luopumaan tulevaisuuden hyvinvoinnista. Siksi rahat voivat jäädä tilille, vaikka tietäisi sijoittamisen pitkällä aikajänteellä tuottavan paremmin, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 10. maaliskuuta keskustellaan sijoittajien tyypillisimmistä vaaranpaikoista ja niiden välttämisestä. Netissä lähetettävään, ilmaiseen webnaariin voit ilmoittautua täältä.

Kello 9 alkavassa webinaarissa ovat keskustelemassa Nummiaron lisäksi LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström sekä LähiTapiola Private Banking yksityispankinjohtaja Ilkka Tuominen.

Nummiaron mukaan ihmiset kokevat sijoitustappion tuoman harmituksen noin kaksi kertaa voimakkaammin kuin vastaavansuuruisen voiton hyvänolontunteen.

-Toinen mielen vääristymä on niin sanottu rahailluusio, jolla tarkoitetaan taipumusta ajatella rahaa mieluummin nimellisenä kuin reaalisena eli inflaation huomioivana. Tilirahan tuotto ei pysy hintojen nousun tahdissa, joten sen ostovoima laskee.


-Suomalaisten riskinsiedon voi kyselyn perusteella karkeasti tiivistää siten, että 2/6 ovat luonteeltaan tilisäästäjiä, 1/6 ovat osakesijoittajia ja loput 3/6 ovat jotain siltä väliltä, Nummiaro sanoo.

- Tilisäästäjät eivät siedä olleenkaan sijoitustappiota, mutta oikein hyvin ostovoimatappioita. Osakesijoittajat sietävät yli 20 prosentinkin tappioita, jotka kuuluvat tämän sijoitusluokan normaaleihin vaihteluihin. Enemmistä eli puolet suomalaisista ovat kuitenkin luonteeltaan omaisuuslajihajauttajia eli heille sopiva riski syntyy yhdistelemällä esimerkiksi osake-, korko- ja kiinteistösijoituksia.

Sijoittaja voi kohdata kahdenlaisia sudenkuoppia

Sijoittamisesta saadut kokemukset sekä iällä on vaikutusta kykyyn sietää tappioita. LähiTapiolan kyselyssä vanhimmilla, yli 65-vuotiailla vastaajilla sietokyky oli matalin. On ymmärrettävää, että esimerkiksi eläkeaikaan varautuneet haluavat käyttää säästöjään, eivätkä haluaisi siinä vaiheessa kokea suuria tappioita sijoituksistaan.

Nuoremmilla puolestaan sijoitusaika on pitkä ja siten myös sijoitusten hetkelliset arvonvaihtelut ehtivät korjaantua pitkän sijoitusajan kuluessa.

Myös kokemus auttaa riskinsietokyvyn nostossa. Kyselyn mukaan niillä sijoittajilla, joilla oli muitakin kuin tilisäästöjä, kyky sietää tappioita oli suurempi.

-Sijoittamiseen liittyy kahdenlaisia sudenkuoppia. Ensinnäkin tietty osaaminen tarvitaan, jotta osaa miettiä itselleen sopivan ratkaisun, hajauttaa riittävästi, välttää liikaa kaupankäyntiä, miettii kulut ja verot läpi ja välttää suoranaiset huijaukset, Nummiaro sanoo.

-Toiseksi on tunteiden sudenkuopat, joista isoimmat liittyvät riskin ja tappion käsittelyyn. Kokemus ja tietämys markkinoiden käyttäytymisestä auttavat välttämään esimerkiksi paniikkimyynnit, jotka sabotoivat pitkän aikavälin tuotot. Tunnista, kurkkaako peilistä tee-se-itse -sijoittaja vai palveluun mieluummin tukeutuva.

Sijoitussuunnitelma kannattaa huoltaa normaaliaikoina säännöllisesti, eikä aina markkinaturbulenssin keskustassa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu vuoden 2019 alussa.

Tunteet ohjaavat paljon sijoittamista ja ne myös helposti kaivaa sudenkuopan sijoittajalle. Nummiaro tunnistaa tunteisiin liittyvää sudenkuoppaa.

  1. Tappion pelko.Tappio koetaan kaksikertaa voimakkaammin kuin voitto. Pitkäjänteisyys tuo mielenrauhaa.
  2. Riskinottokyky. Hyvin henkilökohtainen. Kokemus taklaa liiallista pessimismiä. Riskiä voi hallita hajauttamalla.
  3. Sijoittajaprofiili.Mihin kohteeseen nyt sijoittaisin? Kiinnostaa, sijoitan itse. Ahdistaa, käytän palvelua.
  4. Valintojen viidakko. Järkeily ja päätökset ovat raskaita. Räätälöidyt riskitasot yksinkertaistavat valintoja.
  5. Elinkaarettomuus. Kuluttaminen houkuttaa säästämistä enemmän. Tavoite ja suunnitelma. Kurinalainen toteutus.
  6. Tapojen orja. Kaavoihin kangistuu helposti. Yli kynnyksen. Huolla sijoitussuunnitelmaa säännöllisesti.