Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Teknologia tuo rakennusalalle mielenrauhaa

1.3.2019 - Turvallisuus

Elämänturvayhtiö LähiTapiola on sitoutunut edistämään suomalaisen yhteiskunnan terveyttä, taloutta ja turvallisuutta. Tässä hengessä etsimme jatkuvasti uusia innovaatioita helpottamaan asiakkaidemme arkea ja edistämään heidän elämänturvaansa. Rakennustyömailla elämänturva tarkoittaa paitsi työturvallisuuskulttuurin kehittämisestä, myös vahinkojen ennaltaehkäisyä.

Yksi esimerkki edellä mainituista innovaatioista on yhteistyökumppanimme FinMeasin etäluettavat mittauslaitteet, jotka ovat viime vuosina mullistaneet tavan mitata kriittisiä muutoksia maaperässä, kallioperässä ja rakenteissa.

Rakenteilla olevan Tapiolan keskuksen kallioon louhittiin Sitowise-yrityksen tekemän suunnitelman mukaisesti pysäköintilaitos. Rakennusurakan eri vaiheissa ruiskubetonilla vahvistetun kallioluolan yläpuolella louhittiin. Louhinnan yhteydessä huomattiin, että kallio liikkuu. Luolan seinämiin ja kattoon asennetuilla FinMeasin painauma-antureilla voitiin seurata, kuinka paljon kallio liikkuu.

- Sattumalta yksi antureista sijoittui juuri sellaiseen kohtaan, johon yläpuolella tapahtuva louhinta aiheutti vaurion ruiskubetoniin. Toimistolla havaittiin, että yksi antureista liikahti. Lähdimme paikan päälle katsomaan, ja huomasimme katossa näkyvän vaurion. Varoitus tuli niin hyvissä ajoin, että kattoa saatiin vahvistettua ja jatkovahingot ennaltaehkäistyä teräsverkolla ja pitkillä lujituspulteilla, sanoo Sitowisen suunnittelija Frans Horn.

FinMeasin toimitusjohtaja Sami Ylösen mukaan Ainoa-urakassa kallion liikkeitä seurataan usealla monitoreilla ja tekniikoilla.

- Suomen kaltaisissa olosuhteissa rakennusurakoissa tapahtuu lähes aina mitattavissa olevia muutoksia ennen kuin on liian myöhäistä. Siksi reagointiaika on tärkeää. Keskeisintä meidän laitteidemme monitoroinnissa on täydellinen automatisointi. Järjestelmä lähettää jatkuvaa tietoa pilvipalveluun ja hälyttää avainhenkilöille heti havaitessaan jotain raja-arvoista poikkeavaa, Ylönen kertoo.

Keskeisin positiivinen palaute asiakkailta on Ylösen mukaan FinMeasin tuotteiden tuoma mielenrauha.

- Mottomme ”Valvomme puolestasi” kuvaa aika hyvin tuotteidemme keskeisintä ajatusta. Mittalaitteet valvovat koko ajan, ja samalla vähennämme vastuuhenkilöiden stressiä, ettei heidän tarvitse valvoa öitä. Ratkaisu on selkeä, ja siitä asiakkaat tykkäävät, Ylönen sanoo.

- Sähköinen seurantajärjestelmä tuottaa jatkuvasti paljon selkeää graafista tietoa. Siitä näkee nopeasti mitä arvoja mittari antaa. Sähköiset ja etäluettavat anturit mahdollistavat monitoroinnin toimistosta käsin ilman kalliita käyntejä kohteessa. Laitteet ovat toki kalliita, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin juuri käyntien vähentymisen kautta, Horn kuittaa.

Perinteisesti maaperän, rakenteiden ja kaivantojen tukiseinien muutoksia on mitattu manuaalisesti. Kun näiden muutosten vaikutuksiin halutaan reagoida reaaliajassa, on tänä päivänä käytettävissä huomattavasti perinteisiä menetelmiä tehokkaampia digitaalisia työkaluja. Tähän tarpeeseen FinMeasin tuotteet vastaavat. LähiTapiolan riskipäällikkö Mikko Lampinen pitää tätä kehitystä tervetulleena.

- Teknologian kehittyminen on avannut aivan uusia mahdollisuuksia aiemmin hankalasti ennakoitavien riskien hallintaan. FinMeasin kaltaisten kumppanuuksien avulla saamme ennaltaehkäistyä suuria vahinkoja aiempaa tehokkaammin ja luotua mielenrauhaa asiakkaidemme liiketoimintaan, Lampinen sanoo.

Lue lisää FinMeasin tuotteista täältä.