Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoitusten tuottonäkymät ovat aiempaa maltillisemmat – katso ekonomistin vinkit sijoitussalkun tuoton tehostamiseen

7.2.2019 - Talous

Eri omaisuuslajien tuottonäkymät ovat aiempaa matalammat. Saman tuottotavoitteen saavuttamiseksi sijoittajan on lisättävä riskiä tai säästettävä kauemman aikaa. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, miten salkun tuottoa voi tehostaa riskiä lisäämättä.

Rahoitusmarkkinoilla vallitsee odottava tunnelma. Talouskasvu useissa maailman maissa on hidastumassa, mutta hidastumisvauhdista sijoittajat ja muut talouden asiantuntijat ovat epävarmoja. Keskeiset keskuspankit, Yhdysvallat etunenässä, ovat aloittaneet tai aloittelemassa ohjauskorkojen nostoja, mutta epävarmuutta on siitä, kuinka paljon korot nousevat. Myös erilaiset poliittiset riskit ja niiden toteutuminen kasvattavat epävarmuutta markkinoilla.

LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa 6. helmikuutta yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoi, että sijoittajien on syytä varautua sijoituskohteiden madaltuneisiin tuottonäkymiin. Matala inflaatio ja keskuspankkien rahapolitiikka ovat keskeiset syyt aiempaa pienempiin tuotto-odotuksiin. Madaltuneista tuotto-odotuksista voit lukea täältä.

Jos sijoittaja haluaa pitää kiinni tuotto-odotuksistaan, hänen on joko lisättävä korkeaa tuottoa mutta suurempaa riskiä sisältävien arvopapereiden osuutta sijoitussalkussaan tai pidennettävä suunnittelemaansa sijoitusaikaa.

Sijoitussalkun tuotolle on kuitenkin tehtävissä jotain ilman, että vain haalii riskisimpiä sijoituskohteita salkkuunsa. Nummiaro neuvoo tehostamaan tuottoa hajauttamalla sijoituksia.
Vaihtoehtoisia sijoituskohteita, kuten metsä- ja kiinteistösijoituksia lisäämällä voi tavoitella korkeampaa tuottoa kuin vain korkoihin ja osakkeisiin sijoittamalla. Näin hajauttamalla voi säilyttää salkun riskin samana, mutta tuotto paranee.

- Jos on oma tapa sijoittaa, voi miettiä, että voisiko muita sijoituskohteita lisäämällä saada salkulleen parempaa tuottoa tai samaa tuotto pienemmällä riskillä, Nummiaro neuvoo.


Korkosijoituksissakin tuottohaitari on laaja

Sijoituwebinaarissa LähiTapiola Varainhoidon korkosalkunhoitaja Kari Pihkala muistutti, että kaikista vähäriskisimmissä sijoituskohteissa tileissä, lyhyissä korkosijoituksissa ja valtionlainoissakin tuotto-odotus jää alle prosentin.

-Jos korkosijoituksista haluaa etsiä hieman parempaa tuotto-odotusta, pieniriskisistä yrityslainoista on saatavissa noin kahden prosentin tuottoa. Jos yrityslainojen riskitasossa mennään ylöspäin, voidaan päästä noin viiden prosentin tasolle, Pihkala listasi.

Yritysten joukkolainasijoituksista kiinnostuneita Pihkala neuvoi seuraamaan erityisesti yhtiön liiketoiminnan tasaisuutta ja sitä, kuinka paljon yhtiö on valmis panostamaan toimintansa vastuulliseen kehittämiseen. Suomestakin tällaisia yrityksiä löytyy.

- Mielestämme ei ole kuitenkaan mielekästä keskittyä vain yhteen tai edes kouralliseen yrityslainasijoituksia vaan on syytä tehdä mahdollisimman hajautettu salkku, Pihkala sanoi.

Tältä näyttävät omaisuuslajien tuotto-odotukset ja riskit

Koko webinaaritallenteen voit katsoa täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää