Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Palovaroittimet vaihtoon

19.11.2018 - Turvallisuus

Ensi lauantaina valtakunnan paloasemilla on taas tungosta, kun perinteinen Päivä paloasemalla –tapahtuma toteutetaan ennätyksellisen laajasti. Tapahtuma on säilyttänyt suosionsa, sekä kävijämäärien että tapahtumaan osallistuvien paloasemien osalta.

Tänä vuonna tapahtumassa on mukana yhteensä 368 palokuntaa ympäri Suomea, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta, ja viime vuonna meni rikki jo 100 000 kävijän raja. Täältä löydät kaikki tapahtumaan osallistuvat paloasemat.

LähiTapiola on mukana Päivä paloasemalla -tapahtumassa perinteisellä Kodin vaaranpaikat -rastillaan, muistuttamassa siitä, että suurin osa kotona syttyvistä tulipaloista ovat ihmisen itse aiheuttamia. LähiTapiolan rastilla opitaan tunnistamaan kodin vaaran paikat ja varautumaan niihin oikeilla keinoilla. Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaran paikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna. Vastaavasti kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot.

Palovaroitin on ollut jokaisen kodin pakollinen turvalaite jo vuodesta 2000 lähtien, mutta lakisääteisestä pakosta huolimatta kodeissa on aivan liian vähän palovaroittimia. Tutkimuksen mukaan liki 100 % kotitalouksista väittää, että kodista löytyy tarvittava määrä toimivia palovaroittimia, mutta pelastuslaitoksen käytännön kokemuksen pohjalta syntyneet tilastot kertovat karulla tavalla aivan erilaisen totuuden. Vuonna 2017 pelastuslaitoksen tilastot osoittavat, että peräti 46 %:ssa asuinrakennuspaloista havaittiin, että asunnossa ei joko ollut palovaroitinta ollenkaan tai palovaroitin ei toiminut. Tämän lisäksi 13 %:ssa tapauksista todettiin, että palovaroittimen toiminnasta ei ollut tietoa, eli vain 40 %:ssa asuinrakennustulipalossa palovaroitin oli todistettavasti hälyttänyt. Määrä on huolestuttavan vähäinen, kun ottaa huomioon, miten edullinen henkivakuutus palovaroitin on.

Asunnon haltija on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunnon jokaisessa kerroksessa on vähintään yksi toimiva palovaroitin, ja että palovaroittimia on vähintään yksi kappale jokaista 60 asuinneliömetriä kohden. Asunnossa, jossa on 70 neliötä, pitää siis olla ainakin kaksi toimivaa palovaroitinta. Kun vanhemmissa rakennuksissa riittävät paristokäyttöiset palovaroittimet, uusissa rakennuksissa vaaditaan sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden osalta omakotiasuja kantaa vastuun laitteista ja yhtiömuotoisessa asumisessa taloyhtiö.

Asukas on myös velvoitettu huolehtimaan olemassa olevien laitteiden toimivuudesta. Palovaroittimen tekninen toimivuus tulee testata säännöllisesti kuukausittain testinappia painamalla, jolloin toimiva hälytin antaa varoitusäänen. Testinapilla tehdyllä testauksella varmistetaan käytännössä kuitenkin vain patterin ja varoittimen tekninen toimivuus, mutta ei sitä, reagoiko hälyttimen savukammio mahdolliseen savuun. Koska vanhojen, likaantuneiden ja ruostuneiden palovaroittimien savuherkkyys heikkenee, tulisikin vanhat palovaroittimet vaihtaa uusiin laitteisiin vähintään 5-10 vuoden välein.

Palovaroitin on syytä asentaa huolella, niin että se varmasti turvaa kodin asukkaat ja lemmikit tarkoitetulla tavalla. Huomioi ainakin seuraavat seikat:

  • asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin
  • asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin
  • velvoite koskee myös vapaa-ajan asuntoja
  • palovaroitin on hyvä löytyä jokaisesta makuuhuoneesta, eteisestä ja portaikon yläpäästä
  • vältä palovaroittimen asentamista keittiön, tulisijan ja kylpyhuoneen läheisyyteen tai muihin sellaisiin paikkoihin, joissa voi helposti aiheutua turhia hälytyksiä tai jotka voivat aiheuttaa palovaroittimen likaantumista tai kostumista
  • testaa palovaroitin joka kuukausi testinapilla
  • huolehdi palovaroittimen paristojen vaihdosta
  • vaihda palovaroitin uuteen 5-10 vuoden välein

Lue lisää:
Verkkosivut

Facebook

Sami Sallinen
Riskienhallintapäällikkö
LähiTapiola