Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi18.12.2023

Joulun aikaan tulen käsittelystä syntyy suurimmat turvallisuusriskit - ole tarkkana etenkin ulkotulien kanssa

Kynttilät ja ulkotulet ovat suosittuja tunnelmantuojia etenkin joulun ja uuden vuoden aikaan. Tavallisimpia joulun ajan vahinkoja ovatkin erilaisista tulenlähteistä syttyneet tulipalot, jotka voivat tuottaa vakavia vahinkoja.Tutustu ja osta

Ulkolyhty roikkuu kolmijalassa lumisessa maisemassa. Taustalla joulukuusessa palaa valot.

LähiTapiola Lappi arvioi, että vuonna 2023 kotivakuutuksesta tullaan korvaamaan yli 2 miljoonan euron arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia vahinkoja. Pimeään talviaikaan tulipaloja syttyy paljon sisällä poltettavista kynttilöistä, mutta myös erilaisista ulkolyhdyistä ja roihuista syttyneet tulipalot korostuvat etenkin joulun aikaan.

Ulkolyhdyt ja -kynttilät voidaan usein mieltää turvallisemmaksi kuin sisällä poltettavat kynttilät. Usein voidaan ajatella, että ulkona on viileää ja lyhdyn ympärillä on tilaa riittävästi sen roikkuessa vaikkapa terassin katosta. Roikkuviin lyhtyihin sisältyy kuitenkin putoamisvaara ja lyhdyn suljettuun tilaan sisältyy myös allaspalon riski, koska lämpötila voi nousta ahtaassa ja mahdollisesti huonosti tuulettuvassa tilassa liian korkeaksi.

LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela muistuttaa, että lyhty- ja kynttiläostoksilla kannattaa ennen ostopäätöstä kiinnittää huomiota siihen, onko ne tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Ulkolyhdyissä käytetään usein öljykynttilöitä, mutta nekään eivät helposti höyrystyvinä sovi käytettäväksi missä tahansa.

- Tunnelmallisista ja vaarattoman näköisistä lyhdyistä on vaikea kuvitella, kuinka korkea ja voimakkaat liekit niistä voi allaspalossa muodostua, Koskela lisää.

Tärkeintä on, että mitään tulen lähteitä ei jätetä palamaan ilman valvontaa ja ne pidetään poissa palavien materiaalien, lasten ja lemmikkien lähettyviltä. Kynttilää ei myöskään sovi jättää nukkumaan mennessä palamaan sisälle tai uloskaan, jos se on sijoitettu rakennusten lähettyville, kuten vaikkapa terassille.

- Liian lähelle taloa sijoitettu ulkotuli voi huomaamatta tarttua seinärakenteisiin tai ulkoterassilla palava lyhtykynttilä voi roihahtaa sytyttäen talon kattorakenteita tai kalusteita, eikä paloa välttämättä ehdi havaita, ennen kuin liekit lyövät jo voimalla, Koskela huomauttaa.

Missä niitä ulkotulia sitten uskaltaa polttaa, jos terassikaan ei ole turvallinen paikka lyhdylle?

- Suosittelisin, että kaikki ulkona poltettavat tulet viedään riittävän kauaksi rakennuksista ja kaikista turvallisintahan olisi, jos terassin lyhtyihin asetetaan vain paristokäyttöisiä LED-kynttilöitä. Jos oikeita kynttilöitä haluaa polttaa lyhdyissä, voi niille rakentaa esimerkiksi kolmijalkoja, jonka keskelle lyhdyn saa kätevästi roikkumaan minne päin pihamaata tahansa. Lyhdyille on myytävänä myös erilaisia maahan tai hankeen painettavia telineitä, Koskela vinkkaa.

- Kynttilöiden ja kaikenlaisten tunnelmatulien paloturvallisuudesta huolehtimisen lisäksi toimivat palovaroittimet, sammutuspeite ja käsisammutin ovat joka kodin sammutusvälineitä myös jouluna, Koskela muistuttaa.

Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi