Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä29.5.2024

Aurinkopaneelit energianlähteenä - Katso vinkit

Aurinkoenergian hyödyntämisessä tulee huomioida taloudellinen hyöty, ympäristönäkökulma, laitteiden kestävyys ja turvallisuus.Pyydä tarjous vakuutuksista

-Olemme huolissamme omistaja-asiakkaiden vahinkojen lisääntymisestä. Kokonaisturvallisuuteen vaikuttaa se, että asiakkaiden omaan käyttöön hankkimat aurinkopaneelijärjestelmät ovat kunnossa, LähiTapiola Etelän liiketoimintajohtaja Katja Virta toteaa.

Ennen paneelien käyttöönottoa keväisin tulisi muistaa muutama asia, jotta vältytään suuremmilta vahingoilta.

-Tarkista aina silmämääräisesti, miltä aurinkopaneelit näyttävät talven jäljiltä, LähiTapiola Etelän riskipäällikkö Rauno Niskala muistuttaa.

Mikäli paneelit ovat kallellaan, niiden päällä on oksia, jotka ovat mahdollisesti rikkoneet paneelit tai paneelien johdot esimerkiksi ovat liikkuneet paikoiltaan, on kutsuttava paikalle sähkömies tekemään mahdolliset korjaukset, sillä paneeleissa piilee aina rajunkin sähköiskun vaara.

Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, tarkista tuottaako se suunnilleen saman verran energiaa kuin aiemminkin.

-Jos kytket paneelit talven jälkeen päälle ensimmäistä kertaa, niin seuraa järjestelmän toimintaa muutaman tunnin ajan varmuuden vuoksi, Niskala jatkaa.

Ennen aurinkopaneelien ostoa on selvitettävä paikallisviranomaisten mahdolliset vaatimukset asennukselle. Aurinkopaneelien suurimmat riskit liittyvät silti epäammattimaisesti tehtyihin asennuksiin.

-Riskienhallinta alkaa jo paneelien hankinnasta. Pyydä aina kirjallinen tarjous ja selvitä, kuka paneelit varsinaisesti asentaa. Asentajan ammattipätevyyden voi tarkistaa Tukesin ylläpitämästä listasta, Rauno Niskala opastaa.

Nykyisin tasavirtaa vaihtovirraksi muuttavat invertterit pitää asentaa palamattomalle alustalle. Lisäksi suositellaan aurinkopaneelien asennusta maatelineille kattojen sijaan.
Itse paneeleissa on oltava CE- tyyppihyväksymismerkintä.

Asennusvaiheessa asentaja tarvitsee rakennuksen sähköpiirustuksia, joista hän tarkistaa, kestääkö talon sähköverkko paneelit. Samalla hän tekee piirustuksiin tarvittavat muutokset.

-Meillä esimerkiksi kävi niin, että asennuttaessamme aurinkopaneeleja kolme vuotta sitten 1940-luvulta peräisin olevalle mökillemme, piti vanhat sähkökaapelit uusia, koska niiden kunto ei olisi kestänyt paneeleitten tuomaa lisäystä sähkökuormaan, Niskala muistelee.

Asentajan päättäessä työrupeamansa asiakkaan kannattaa tarkistaa, että dokumentaatio on kunnossa. Ennen paneelien käyttöönottoa on vielä asennusliikkeen sähköalan ammattilaisen tehtävä paneelien käyttöönottotarkastus.

Asennuksen jälkeen asiakkaalla pitäisi olla hallussaan allekirjoitettu ja täytetty käyttöönottotarkastuksen pöytäkirja, aurinkosähköjärjestelmän piirustukset sekä käyttöönotto ja -huolto-ohjeet.

-Vaikka omaan käyttöön tarkoitetut aurinkopaneelit sisältyvät kiinteistön vakuutukseen, on mahdollisesta vahingosta aina paljon työtä, eikä tunnearvoa mikään korvaa, riskipäällikkö toteaa.

Paneeleita hankkimassa:

  1. 1.

    Tarkista paikallisesta rakennusvalvonnasta aurinkopaneeleiden asennusta koskevat määräykset.

  2. 2.

    Selvitä, kuka on myyjä ja kuka on asentaja.

  3. 3.

    Tarkista, että asentajan nimi löytyy Tukesin listasta, rekisterit.tukes.fi/toiminnanharjoittajat

  4. 4.

    Tee kirjallinen sopimus aurinkopaneeleista.

  5. 5.

    Huolehdi, että saat käyttöönottotarkastuksen pöytäkirjan itsellesi. Kiinteistön omistajan on huolehdittava myös varoituskylteistä ja tietokortista pelastus- ja huoltohenkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi.

Aurinkopaneelien tarkistus:

  1. 1.

    Tarkista aurinko paneelit silmämääräisesti, onko kaikki kunnossa talven jäljiltä.

  2. 2.

    Tarkista invertterin ympäristö. Sen tulisi olla puhdas roskista ja pölystä.

  3. 3.

    Jos jotain on vinossa, kutsu sähkömies.