LähiTapiola Pirkanmaa6.11.2023
Nyt on suurin riski riistaeläinkolareihin – Pirkanmaalla kolareita kolmanneksi eniten
Hirvieläinvahingot ajoittuvat erityisesti lokakuun ja joulukuun välille. Vaarallisinta aikaa riistaonnettomuuksien osalta on marraskuu, jolloin sattuu noin kuudesosa kaikista tapauksista. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että syksyllä eläimet aktivoituvat kiiman ja talvilaitumille siirtymisen takia, mutta samaan aikaan myös metsästäjät ajavat niitä liikkeelle. Syksyllä ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia. Myös keväällä ja kesällä on nykyään runsaasti vahinkoja.
Eri eläimille omat varoitusmerkkinsä. Tienvarsilla näkyy nykyisin hirvi-, poro- ja kauriseläinvaroitusmerkkejä. Viimeisenä mainittu varoittaa tieosuudella mahdollisesti liikkuvista peuroista ja kauriista. Kauriseläinmerkki otettiin käyttöön kesällä 2020 osana uutta tieliikennelakia.
Varoitusmerkki aloittaa vaara-alueen. Merkistä eteenpäin vaara-alue voi jatkua useita kilometrejä. Koko sen ajan kannattaa ajaa varovaisesti ja tarkkailla tienpientareita.
Arvio korostuneesta riskistä. Tienpitäjä asettaa hirvieläinvaroitusmerkkejä sellaisiin tienkohtiin ja tieosuuksille, joissa arvioidaan olevan korostunut onnettomuusriski. Arvio voi perustua esimerkiksi aiempien vuosien kolaritilastoihin tai eläinkannan kokoon alueella. Yleisiä riskipaikkoja ovat esimerkiksi riista-aitojen päät ja aukkokohdat sekä metsän reunat.
Muista, ettei eläin ei lue merkkejä. Hirvieläimet voivat liikkua muuallakin kuin varoitusalueilla. Joskus hirvi voi esimerkiksi hypätä riista-aidan yli tai peura pujahtaa aidan reiästä.
Vakuutus turvana onnettomuuden sattuessa. Eläinonnettomuuksissa tulleita henkilövahinkoja korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta ja omalle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.
Varoita muuta liikennettä
Huolehdi loukkaantuneista
Hälytä poliisi paikalle soittamalla hätänumeroon 112
Anna riittävä paikkakuvaus
Merkitse onnettomuuspaikka