Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa31.8.2023

Kysely: Etelä-Pohjanmaalla keskimääräistä enemmän lemmikinomistajia. Huolta aiheuttavat lemmikin eläinlääkäri- ja lääkekulut

Lemmikit tuovat iloa perheeseen, vähentävät stressiä ja ovat seuraksi, mutta ne vaativat myös omistajiltaan aikaa, rahaa sekä sitoutumista. Huoliltakaan ei aivan säästy, jos lemmikille tulee vaivoja tai sattuu tapaturmia.

Lemmikit muodostuvat suomalaisille päivä päivältä tärkeämmiksi. Tilastokeskuksen vuoden 2016 selvityksen mukaan noin 31 prosentissa suomalaisista kotitalouksista oli jokin lemmikki. LähiTapiolan vuonna 2023 toteuttamassa kyselyssä* jo 38 prosenttia kertoi omistavansa lemmikin.

Etelä-Pohjanmaalla lemmikkikoteja on kyselyn mukaan reilusti koko maata enemmän, sillä 51 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoo omistavansa yhden tai useamman lemmikkieläimen ja 27 prosenttia vastaajista on omistanut lemmikin aiemmin.

Eteläpohjalaisia lemmikinomistajia huolettavat eniten lemmikin eläinlääkäri- ja lääkekulut. Näistä oli huolissaan puolet vastaajista.  Hoidon järjestäminen lemmikille matkan tai oman sairastumisen ajaksi oli huolista toiseksi suurin, vastaajista 47 prosenttia. Lisäksi neljäsosaa eteläpohjalaisista mietityttää mahdolliset allergiat perheessä tai lähipiirissä – valtakunnallisesti tästä on huolissaan vain viidesosa vastaajista.

Lemmikkien määrän kasvu Etelä-Pohjanmaalla näkyy myös vakuutusyhtiön tilastoissa eläinvakuutusten kysynnän kasvuna. Tähän vaikuttavat korona-ajan pentubuumi ja lemmikinomistamisessa tapahtunut kulttuurin muutos - lemmikkejä pidetään nykyään perheenjäseninä ja niiden hoitoon halutaan panostaa.

Suomalaiset ovat jo vuosia kasvattaneet lemmikkeihin käytetyn rahan määrää. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan eläinlääkäriin ja muihin lemmikkieläinpalveluihin vuosittain käytetyn rahan määrä yli tuplaantui vuodesta 2012 vuoteen 2016.

-Huoli lemmikkiin liittyvästä rahanmenosta ei ole missään nimessä turha, sillä esimerkiksi eläinlääkärikulut ovat hoitomahdollisuuksien parantuessa kasvaneet. Yhä useammin eläinvakuutukseen halutaan sisällyttää eläinlääkärikuluja korvaava turva, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan kehitysjohtaja Pekka Puotinen.

Tammi-toukokuussa 2023 LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa maksoi eläinvakuutuksesta korvauksia reilut 460 000 euroa, kun vuonna 2021 summa oli 304 000 euroa. Yleisimpien vaivojen joukossa olivat ruoansulatuskanavan ja suoliston oireet sekä korva- iho- ja silmäsairaudet.

Puotinen korostaa vakuutuksen merkitystä yllättäviin kuluihin varautumisessa.

-Vakuutuksen avulla oman lemmikin terveysmenoihin on mahdollista budjetoida ennalta tietty summa. Ilman vakuutusta yksittäisen eläinlääkärikäynnin hinta voi helposti nousta tuhansiinkin euroihin.

Lemmikin hoitokuluja on mahdollista pitää kurissa myös etäeläinlääkäripalvelun avulla.

LähiTapiolan koiran tai kissan eläinlääkärikuluvakuutukseen kuuluvan LemmikkiHelppi-etäpalvelun yhteydenottomäärät ovatkin kasvaneet vuosittain 10–20 prosenttia, ja jopa 70 prosenttia tapauksista saadaan hoidettua etänä.

- Kun lemmikki sairastuu tai tapaturma sattuu, huoli on kova ja hyvät neuvot ovat tarpeen. LemmikkiHelppi-applikaatiolla saa etäeläinlääkärin avun kännykkään viikon jokaisena päivänä klo 7–23. Palvelun käyttö vähennetään suoraan lemmikin eläinlääkärikuluvakuutuksen enimmäiskorvausmäärästä eli asiakkaan ei tarvitse maksaa itse käytöstä, kertoo Puotinen.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toiminta-alueelta vastaajia oli 205. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueella noin +/- 6,8 prosenttiyksikköä.


EP Lemmikkidata
EP Lemmikkidata toinen