Hoitoon pääsy koetaan vaikeaksi Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla – erityisesti mielenterveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa
LähiTapiolan tuottaman Arjen katsaus* -kyselyn perusteella pohjois- ja keskipohjalaiset ovat huomattavasti keskivertosuomalaista enemmän huolissaan pitkistä hoitojonoista ja erityisesti mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.
Jopa kolme neljännestä (74 %) pohjois- ja keskipohjalaisesta on huolissaan siitä, että omalla kotiseudulla hoitoon pääsyä terveyspalveluihin voi joutua odottamaan pitkään esimerkiksi päivystyksen ruuhkan tai leikkausjonojen takia. Valtakunnallisesti näin kokee 67 % vastaajista. Lisäksi 43 % pohjois- ja keskipohjalaisista vastaajista on huolissaan erityisesti mielenterveyspalveluiden saatavuudesta, verrattuna valtakunnalliseen 31 prosenttiin.
Vakuutusten avulla voi varautua taloudellisesti elämässä vastaan tuleviin yllätyksiin. Pohjois- ja keskipohjalaiset myös varautuvat nopeaan hoitoon pääsyyn keskivertosuomalaista useammin vakuutusturvan avulla; jopa 37 %:lla on vapaaehtoinen sairauskulu- tai tapaturmavakuutus tai harkitsee sen ottamista. Valtakunnallisesti näin tekee vain neljännes kuluttajista.
– Terveysasioissa yhteiskunta vastaa monista riskeistä ja tarjoaa kattavan, kaikille kuuluvan julkisen terveydenhuollon. Vapaaehtoisilla vakuutuksilla voidaan täydentää yhteiskunnan turvaverkkoa, ja pohjois- ja keskipohjalaiset ovat kokeneet tämän täydennyksen tärkeäksi, toteaa LähiTapiola Pohjoisen liiketoimintajohtaja Markus Seppänen.
Mielenterveyspalvelujen saatavuus on puhututtanut myös hyvinvointialueiden syntymisten myötä.
– Mielenterveyspalveluissa haaste on myös siinä, että myös niiden tarve on lisääntynyt. LähiTapiola Pohjoinen on tarttunut asiaan lahjoittamalla tänä vuonna mielenterveyttä tukeville toimijoille Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla yhteensä 160 000 euroa erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Meidän kaikkien panosta tarvitaan mielenterveyden ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi alueellamme, kannustaa Seppänen.
*Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4. – 30.1.2023 välisenä aikana yhteensä 5.567 henkilöä ja alueella Pohjoinen 344 henkilöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar Publicin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on LähiTapiola Pohjoisen osalta + 5,3 %.