Sami huomasi puolison kuoleman jälkeen, kuinka kaikesta oli nyt vastattava itse – ”Pitäisi olla rohkeutta puhua miten toinen selviää raha-asioiden kanssa”
Kuolemaan varautuminen on suomalaisissa perheissä vierasta. Leskeksi jäänyt nelikymppinen Sami Oittinen kehottaa kuitenkin miettimään talousasioita oman kumppanin kanssa ajoissa.
Kaikki mikä ennen hoidettiin yhdessä, piti nyt hoitaa yksin. Sami Oittinen huomasi nopeasti vaimonsa Sarin kuoleman jälkeen arjen muuttuneen. Ruoanvalmistus, kotityöt ja lapsen vieminen harrastuksiin – se mikä oli parisuhteessa tehty aiemmin puoliksi, piti nyt huolehtia omin päin.
Raha-asioitakin on pitänyt pohtia toisesta näkövinkkelistä. Sami oli puolisoista paremmin tienaava, mutta silti kulut on pitänyt miettiä uusiksi, koska menot eivät ole pienentyneet.
– Yhtäkkiä huomaat, että elämä on erihintaista, kun maksat yksin ihan kaiken.
Vakava sairaus voi muuttaa elämän suunnan
Ennen tietoa Sarin sairaudesta elämä oli kohdillaan: yhteistä taivalta oli takana neljännesvuosisata ja lapset olivat ehtineet teini-ikään. Sarilla oli unelma: oma tilitoimisto. Se päätettiin toteuttaa.
Samaan aikaan, kun Sari sai lainapäätöksen ja aloitti tuoreena tilitoimistoyrittäjänä, selvisi myös pitkään jatkuneen lonkkakivun juurisyy: levinnyt parantumaton rintasyöpä. Hetkessä tulevaisuus meni uusiksi.
Sami kertoo, että yrityksen kaikki muut vakuutukset olivat mallillaan, mutta näin jälkikäteen mietittynä olisi ollut hyvä, että Sari olisi ottanut vakuutuksen myös tällaista tilannetta varten.
– Olisi ollut aikaa miettiä ja tasata tilanne, jos olisi ollut jokin ylimääräinen turvaverkko. Nyt piti heti surun keskellä repäistä itsensä pyörittämään jokapäiväistä oravanpyörää aivan konkreettisella tasolla.
Etenkin alkuvaiheessa yrittäjä ottaa usein paljon riskejä ja lainaa, ja siksi yrityksen toiminta ja oma talous kannattaa suojata hyvin. Henkivakuutus voi auttaa esimerkiksi vakavan sairauden, työkyvyttömyyden tai kuoleman kohdatessa.
– Mutta rehellisesti sanottuna omaa firmaa perustavan nelikymppisen ihmisen ei tule mietittyä kaikkia vaihtoehtoja. Nyt sanoisin, että yrittäjä, vakuuta myös itsesi, koska olet yrityksellesi se tärkein asia.
Taloudellista turvaa ei välttämättä tule pohtineeksi, kun kaikki on hyvin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen viimevuotisesta tutkimuksesta esimerkiksi selviää, että harva suomalainen on varautunut riittävän suuruisella henkivakuutuksella. Kuolemaan varautuminen on monelle vierasta, vaikka se olisi tarpeen. Voi olla rahallisesti vaikea tilanne, jos perheenjäsen kuolee.
Suurimmankin surun keskellä on heti alettava hoitaa asioita, Sami huomasi heti Sarin kuoleman jälkeen. Kuolintodistuksen perään piti kysellä, että saa hautausluvan, Kelaan tuli olla yhteydessä, vakuutusyhtiöön piti soittaa ja verottajalla oli pian kysyttävää. Hoidettavat asiat vyöryivät päälle ja tuntui uuvuttavalta, että jokainen asia piti selvittää eri paikasta.
– Olisi hyvä, jos olisi yksi paikka mistä aloittaa ja vielä parempi, jos olisi paikka, jossa lesken kanssa käytäisiin asioita läpi, hän sanoo.
Kotona hän mietti kuinka lapset pärjäävät ja kuinka käsittää, ettei omaa puolisoa enää ole.
Sami sanoo, että heillä oli onneksi aikaa käydä asioita läpi. Käytännön asioita helpotti, että Sari myi yrityksen pois. Sari oli huolellinen taloushallinnon ammattilainen, joten hänen jäljiltään kaikesta löytyi tarkat muistiinpanot. Se on helpottanut asioiden selvittämistä. Ehdittiin puhua myös siitä, kuinka Sari toivoi, että Sami antaa mennä ja elää, kun häntä ei enää ole.
Taloudellista varautumista on hyvä suunnitella säännöllisin väliajoin
Sarin kuoleman jälkeen elämä on asettunut uusiin uomiinsa. Sami sanoo nykyään ymmärtävänsä, että elämässä on mahdollista menettää paljon. Hän sanoo ajattelevansa, että on asioita, jotka merkitsevät ja jotka eivät merkitse.
Perheen esikoinen asuu omillaan, kotona asuu vielä kuopus. Sami on huomannut, että on tärkeää muistaa pitää huolta myös itsestään. Häntä on auttanut jokapäiväinen reipas tunnin lenkki metsässä. Puhuminen asiantuntijoiden ja vertaisten kanssa Nuoret lesket yhdistyksestä sekä vastaavassa tilanteessa olleen vinkkaamasta Mieli ry:n keskusteluavusta, on ollut iso apu. Myös tuttavat ovat tukeneet arvokkaalla tavalla.
– Puhu, äläkä hilloa asioita sisälläsi. Se on neuvoni muille saman kokeville, Sami sanoo.
Hän kehottaa myös juttelemaan kumppanin kanssa varautumisesta, vaikka asia tuntuisi vaikealta.
– Tiivistettynä: pitäisi olla rohkeutta puhua myös niistä asioista, joita kukaan ei halua ajatella. Miten toinen selviää raha-asioiden kanssa, jos toinen kuolee.
Sami sanoo, että hänestä pariskuntien kannattaisi tehdä oma talouden riskianalyysi, esimerkiksi asuntolainan noston yhteydessä – ja muutenkin aina tietyin väliajoin.
– Toisen kuolema on kuin näkökentän rajalla oleva musta piste, jota kukaan ei halua katsoa. Pitäisi kuitenkin olla rohkeutta puhua, mitä se musta piste voisi meille tarkoittaa.
Juttu on julkaistu aikaisemmin kaupallisena yhteistyönä.