Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus30.5.2023

LähiTapiola Itä lahjoittaa tänä kesänä sata pelastusrengasta

LähiTapiola Itä lahjoittaa toiminta-alueelleen 100 pelastusrengasta paikallisten ehdottamiin sijainteihin. Tavoitteena on tehdä ajanvietosta rannoilla ja vesien läheisyydessä entistä turvallisempaa.

LähiTapiola Itä keräsi vuoden 2022 keväällä yleisöltä ehdotuksia paikoista, joihin tarvittaisiin pelastusrengasta. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 255 kappaletta, ja ne olivat erittäin järkeviä ja hyvin perusteltuja. Viime kesänä lahjoitettavia pelastusrenkaita oli kymmenen, joten moni tarve jäi tuolloin täyttämättä. Siksi ehdotuksiin palattiin uudelleen tänä vuonna ja lahjoitettavien renkaiden määrä kymmenkertaistettiin. Näin voidaan toteuttaa useampi noista hienoista ehdotuksista ja kansalaisten turvallisuutta Itä-Suomen vesien äärillä parantaa entisestään.

Suomessa hukkuu vuosittain 100 ‒ 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

- Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

–Viime vuonna keräämiemme ehdotusten myötä selvisi, että kansalaisilla on laajasti huolta vesiturvallisuudesta. Sadan pelastusrenkaan avulla voimme osaltamme tehdä itäsuomalaisten kesänvietosta turvallisempaa, kun ilmojen lämpeneminen houkuttelee jälleen vesistöjen äärelle, sanoo viestintä- ja sidosryhmäpäällikkö Hanna Plosila LähiTapiola Idästä.

Rengaslahjoituksen vastaanottajissa on useita kuntia, kyläseuroja ja muita yhdistyksiä sekä vesistöjen äärellä toimivia yrityksiä kaikkialla Pohjois-Karjalassa sekä Ylä- ja Koillis-Savossa.

– Joissain paikoissa turvallisuusnäkökohtiin on voinut kiinnittää huomiota ihan yksittäinen asukas. Nämä ovat tärkeitä havaintoja, ja arvostamme sitä, miten niitä on nostettu esille, Plosila kertoo. - On ollut myös upeaa huomata, millaista aktiivisuutta monilla paikallisilla yhdistyksillä on omissa kylissään. Rantoja ja laitureita on kunnostettu ja rakennettu talkoovoimin. Tarvikkeiden hankkimiseksi on nähty paljon vaivaa ja käytetty aikaa. Muun muassa tällaisten projektien kruunuksi on ollut ilo ja kunnia lahjoittaa pelastusrengas.

Pelastusrenkaat pyritään toimittamaan paikoilleen mahdollisimman pian alkukesän aikana. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.


Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

• Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.
• Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.
• Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.
• Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:
1. Hälytä apua
2. Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa
3. Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri
4. Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto