Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus14.10.2022

Sähkönsäästövimma voi aiheuttaa Satakunnassa lähes 20 000 vaaran paikkaa – moni mökki jää talvella kylmäksi

Kallistunut energia on saanut satakuntalaiset pohtimaan sähkön säästökohteita. Moni suunnittelee mökin lämmityksen laskemista tai jopa lopettamista koko talveksi, mikä voi johtaa vuotovahinkojen määrän kasvuun. Asiantuntijan mukaan ennakoimalla voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Energian hinnan roima nousu ja sitä seurannut valtion energiansäästökampanja ovat saaneet suomalaiset minimoimaan omaa sähkönkulutustaan. Talven kynnyksellä puulämmityksen lisäksi puntaroidaan myös Satakunnassa mökkien kohtaloa: voisiko lämmitystä vähentää kulujen pienentämiseksi? Säästökeinossa piilee kuitenkin putkivuodon riski.

- Putkivuodot ovat tyypillisiä talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen lauhtuu. Mökit ovat tässä erityinen huolenaihe, sillä niiltä ollaan poissa pitkiä aikoja ja vesi voi ehtiä valua pitkäänkin. Putket ovat mökeillä usein myös yllättävän vanhoja. Kannattaa siis harkita lämpötilan alentamista tarkkaan, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Lähes 20 000 mökkiä – lähes 20 000 mahdollista vuotoriskiä

Finanssiala ry:n mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat kotivakuutuksesta vuosittain noin 25 000 asuin- ja vapaa-ajan rakennuksilla sattunutta vuotovahinkoa. Vahinkoilmoitusten määrä tyypillisesti lisääntyy talvikuukausina.

Tilastokeskuksen mukaan Satakunnassa on lähes 20 000 kesämökkiä, joista reilusti yli puolet on valmistunut ennen vuotta 1980. Korona-aikana moni mökeistä on vaihtanut omistajaa, jolloin rakennuksen ominaispiirteet eivät välttämättä ole vielä tulleet tutuiksi.

- Pelkäänpä, että näemme tulevina kuukausina paljon aiempaa enemmän vuotovahinkoja, jos lämmitystavat muuttuvat ja talvi on ankara. Vaikka vakuutus kyllä korvaa putkirikon aiheuttamat vuotovahingot ehtojen mukaisesti, voi iso vuoto aiheuttaa ison remontin ja estää mökin käytön tulevana kesänä. Tuskinpa kukaan haluaa sellaista starttia suveen, pohtii Väinölä-Mäki.

Ennakoimalla voi välttyä isolta harmilta – asiantuntijan vinkit mökkivuotojen välttämiseen


1. Katkaise aina rakennuksen vedet

Helpoin tapa välttää vuotovahinko on katkaista rakennuksesta vedet aina pois lähtiessä. Vaikka mökiltä olisi poissa vain joitain päiviä, on veden pääsulku aina syytä sulkea ennen lähtöä.

- Tärkeää on tuntea oma mökkinsä, sillä pääsulkuventtiilit voivat löytyä eri kiinteistöissä eri paikoista. Osaan mökeistä taas tulee vesi omasta kaivosta, jolloin pitää kytkeä käyttövesipumppu pois käytöstä. Muuten putkirikon sattuessa vettä voi pahimmillaan ehtiä valua jopa tuhansia litroja. Tällä tavoin kuluneesta vedestä voi tulla iso lasku, sillä hukkaan valunutta vettä ei korvata vakuutuksesta, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkotarkastaja Antti Häjänen.

Kun rakennuksen vedet on katkaistu, ei putkiin niiden hajotessa virtaa paineella lisää vettä. Veden katkaisu on hyvä muistaa siksikin, että putki voi rikkoutua muutenkin kuin jäätymällä.

2. Jos lasket mökin lämmitystä, muista peruslämpö

Sisätilojen lämpötilan lasku muutamilla asteilla on hyvä energiansäästötapa, mutta isoissa lämpötilan pudotuksissa kannattaa toimia harkiten. Jos mökin putkissa tai säiliöissä on vettä, rakennuksessa tulisi aina olla peruslämpö. Tämä ehkäisee putkien jäätymistä.

- Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että huonetilan lämpö yltää myös ulkoseinien läheisyydessä oleviin putkiin. Ilman saa kiertämään paremmin pitämällä väliovet auki ja siirtämällä kalusteet pois seiniin asennettujen putkien edestä.

Häjänen muistuttaa, että ilmalämpöpumppu riitä talvella rakennuksen ainoaksi lämmönlähteeksi. Pumpun rikkoutuessa sisätilat voivat huomaamatta jäädä ilman lämmitystä.

3. Jos jätät mökin kylmilleen, poista vedet putkista ja säiliöistä

Vesijohtoverkko on parasta tyhjentää kokonaan, jos mökki jää talveksi ilman lämmitystä ja omistajan huomiota. Näin putkiin tai säiliöihin jäänyt vesi ei pääse jäätyessään rikkomaan paikkoja ja siten aiheuta vuotoja.

Kun rakennuksen vedet on katkaistu pääsulusta, voi putkistossa olevaa vettä juoksuttaa hanoista ja letkuista. Avuksi voi ottaa esimerkiksi paineilmakompressorin, jolla voi puhaltaa ilmaa putkiin niiden tyhjentämiseksi.

- Jos vesien kanssa toimiminen on itselle vierasta, kannattaa aina pyytää apuun putki- tai huoltomies. Osalla mökeistä ei ole venttiiliä tyhjennettävän veden pois juoksuttamiseksi, ja tällaisissa tapauksissa on aina hyvä turvautua ammattilaiseen.

Häjänen lisää, että talvea vasten vesi kannattaa poistaa mahdollisuuksien mukaan myös muista paikoista, joihin se voi jäätyessään aiheuttaa vahinkoa. Puutarhaletku on hyvä juoksuttaa tyhjäksi ja irrottaa se myös ulkoseinän vesipostista. Tiskialtaan ja lattiakaivon hajulukkoihin jääneen veden voi poistaa tai tarvittaessa laittaa jäänestoainetta ehkäisemään jäätymistä.

4. Tunnustellen mökille palatessa – älä sulata itse jäätyneitä putkia

Pakkasten jälkeen mökille palatessa on hyvä tehdä tarkastuskierros. Ensin kannattaa tarkkailla mahdollisia vuodon jälkiä. Sen jälkeen voi avata veden pääsulun ja seurata, ettei missään näy vuotoja.

Tavallista pienempi paine hanavedessä ja vesimittarin kasvanut vedenkulutuslukema voivat kieliä putkien jäätymisestä tai rikkoutumisesta.

- Jos mökille palaa pakkasaikaan ja vastassa ovat jäätyneet putket, pitää ehdottomasti kutsua ammattilainen apuun. Putkia ei saa sulattaa itse esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella. Meistä jokainen varmasti haluaa välttää tilanteen, jossa polttaa vahingossa ensin itseään, sitten putken, seuraavaksi osan rakennuksesta ja lopuksi hermonsa, veistelee Häjänen.