Kysely: Suuri osa pohjois- ja keskipohjalaisista huolissaan vuotovahingoista – lämmityksestä säästäminen lisää putkirikkojen riskiä
Pohjois-ja keskipohjalaisista 40 % kokee vuodot ja muut vesivahingot itseä huolestuttavaksi vahinkoriskiksi omassa kodissa, selviää LähiTapiolan kyselystä. Vuoto- ja vesivahingot ovat tulipalojen ja muiden palovahinkojen ohella eniten huolestuttavia riskejä. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 170 miljoonan euron arvosta vuotovahinkoja. Kallis energian hinta houkuttaa säästämään rakennusten lämmityksestä, mutta samalla putkirikot voivat lisääntyä.
LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan rakennusten vuotovahingot lisääntyvät tyypillisesti talven kylminä kuukausina. Pakkanen ja nopeat lämpötilan muutokset laittavat käyttö- ja viemäriputket koville. Vesivahinko voi aiheutua esimerkiksi jäätyneen putken halkeamisesta tai liitosten aukeamisesta. Usein putkirikko tapahtuu ja vuoto saa alkunsa, kun jää lämpölaajenee pakkasen lauhtuessa.
Kylmyys lisää putkirikon riskiä – muista rakennuksissa peruslämpö
Kallistuneet sähkö- ja muut lämmityskustannukset saavat monet nyt miettimään lämmityksestä säästämistä. Siinä missä asuintilojen lämpötilan lasku muutamalla asteella on hyvä energiansäästökeino, suuremmissa lämpötilan laskuissa on hyvä muistaa myös vesivahingon riski.
- Jos yleensä lämpimänä pidetyn mökin tai varastorakennuksen jättää nyt talveksi kylmilleen, tulee katkaista rakennuksen vedet ja tyhjentää putkisto talveksi. Tämä ehkäisee jäätymisvahinkoja, jos mökillä ei käydä pitkään aikaan, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.
Erityistä huomioita kannattaa kotonakin kiinnittää ulkoseinän läheisyydessä oleviin putkiin. Rakennuksessa tulisi koko ajan pitää riittävä peruslämpö, jotta jäätymisiltä vältytään. Lämpimän ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi pitämällä väliovia auki tai siirtämällä kalusteita seiniin koteloitujen putkien edestä.
- Vakuutuksesta korvataan kyllä äkillisen putkirikon aiheuttamia vesivahinkoja, mutta on hyvä muistaa, että vuodon sattuessa koti voi olla pitkään asuinkelvoton ja vaatia isoja remontteja. Siksi säästökohteita hakiessa kannattaa miettiä kokonaiskuvaa. Riittävä lämmitys ja ilmankierto ehkäisevät kotona niin putkirikkoja kuin kosteuden kertymistä.
Vinkit talven varalle putkien jäätymisen estämiseksi:
Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä veden pääsulun voi sulkea joko piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu, muista pitää yllä peruslämpöä. LähiTapiolan suojeluohjeen mukaan huonetiloissa tulisi olla vähintään 12 astetta lämmintä.
Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä tarvittaessa lämmitystä.
Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.
Jos putkistojen läheisyydessä on esimerkiksi erillinen varastotila, huolehdi sen lämpötilan riittävyydestä.
Muista pitää ulko-ovet kiinni.
Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei satuta itseään tai aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
Ota kiinteistö keväällä käyttöön huolellisesti ja kontrolloidusti. Varmista, että katkon jälkeisiä vuotopaikkoja esim. liitoskohdissa ei ole.
LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 5.–26.1.2022 kaikkiaan 5 796 suomalaista. LähiTapiola Pohjoisen toiminta-alueelta vastaajia oli 340. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Pohjoisen alueella noin +/- 5,3 prosenttiyksikköä.