Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Kainuu-KoillismaaTyöelämä9.12.2021

Vuosikymmenet vakuutusalalla havahduttivat muutokseen – ”Sään ääri-ilmiöihin varautuminen yhä tärkeämpää Kainuussa ja Koillismaalla"

Ulla Sipilä on työskennellyt yli neljä vuosikymmentä finanssialalla, mistä valtaosan asiakasomisteisessa vakuutusyhtiössä. LähiTapiola Kainuu-Koillismaan toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäädessä hän puntaroi alan muutoksia ja asiakkaiden kohtaamia riskejä.

Asunto kaikuu jo tyhjyyttään. Haastatteluhetkellä Ulla Sipilä istuu tyhjässä Kajaanin-kodissaan ja tekee viimeisen kerran lähtöä. Tästä asunnosta käsin hän on käynyt töissä LähiTapiola Kainuu-Koillismaan toimitusjohtajana viimeiset seitsemän vuotta. Kohta on taas yksi lähdön ja luopumisen aika.

- Halusin ehdottomasti kodin Kajaanista, kun minut valittiin tähän tehtävään. Arjessa on ollut niin paljon helpompi tutustua paikallisiin ja oppia ymmärtämään heidän vakuuttamisen ja varautumisen tarpeitaan. Nyt eläkkeelle jäämisen yhteydessä palailen kohti kotiseutuani, läheisten luo Oulun seudulle.

Kainuu ja Koillismaa ovat jättäneet jälkensä. Sipilä nauraa ja puhuu lämmöllä kainuulaisten juurevuudesta.

- Läksiäisissänikin laulettiin Nälkämaan laulu! Mutta on väärin ajatella, että tämä olisi vain taantuvaa ja vähenevän väestön aluetta. Kainuussa on tällä hetkellä mainio yrittämisen ja yhteen hiileen puhaltamisen henki, ja koulutuksenkin saralla tapahtuu paljon. Alueen ilmentymä ovat lukuisat vahvat yrittäjänaiset.

Vuosikymmeniä vakuutusalalla – myrskyt kasvava huoli

Sipilä itse on yksi esimerkki yrittelijäisyydestä omalla alallaan. Hänen taipaleensa finanssialalla alkoi vuonna 1976 Raahen Seudun Osuuspankin kassalla. Siirtymä vakuutusyhtiöön tuli 1990-luvun alussa, ja liittyi sekin asiakastehtäviin. Viimeiset vajaat kolme vuosikymmentä hän on ollut päällikkö- ja johtotehtävissä.

Vakuutusala on vuosien saatossa muuttunut paljon.

- Vahinkojen ennaltaehkäisemisen ja riskeihin varautumisen merkitys on korostunut. Kun aloitin Lähivakuutusyhdistyksessä, työn ytimessä oli hyvin konkreettinen omaisuuden vakuuttaminen. Sittemmin olemme auttaneet asiakkaita varautumaan yhä enemmän myös terveyden ja talouden riskeihin. Terveyden vakuutukset ovat tulleet täydentämään julkista terveydenhuoltoa, ja säästämällä ja sijoittamalla on mahdollista varautua arjen yllätyksiin.

Vakuuttamisen tarpeet muuttuvat muun yhteiskunnan mukana. Tuoreimpana uutena osa-alueena Sipilä kertoo pohtineensa sähköisen liikenteen vakuuttamista. Kuitenkin etenkin myrskyjen ja sään ääri-ilmiöiden riskit ovat korostuneet viime vuosina.

- Toiminta-alueellamme on korvattu viime kesinä miljoonilla euroilla myrskyvahinkoja, ja pari talvea sitten tykkylumi aiheutti suuret vahingot. Ilmastonmuutoksen myötä myrskyjen ja poikkeuksellisen sään vaikutukset tulevat todennäköisesti lisääntymään alueella. Esimerkiksi kiinteistöt ja metsät voivat kärsiä aiempaa enemmän tuulivahinkoja ja lämpö lisätä metsien alttiutta palo- ja tuholaisvahingoille.

Ympäristön muutos haastaa aina myös vakuuttajaa.

- Jotta voimme auttaa omistaja-asiakkaitamme varautumaan ja auttaa jakamaan riskejä, meidän täytyy samaan aikaan huolehtia siitä, että olemme jatkossakin vakavarainen yhtiö. Tasapainon säilyttäminen on tärkeää, ja muutokset edellyttävät esimerkiksi jatkuvaa uusien riskien arviointia ja tuntemista.

Herrasmiesten keskellä – ei vielä ”yksi muiden joukossa”

Finanssiala on tasa-arvoistunut ja monimuotoistunut Sipilän uran aikana, mutta naisia on johtotehtävissä edelleen miehiä vähemmän. Vakuutusyhtiöiden toimitusjohtajien keskuudessa Sipilä on usein ollut ainut tai harvoja naisia pukumiesten keskellä. Hän ei koe kokeneensa syrjintää alalla, mutta kannustaa naisia tarttumaan rohkeasti tilaisuuksiin, kun sellaisia tulee vastaan.

- Kannustan nuoria rohkeasti lähtemään haastaviin tehtäviin, kun niitä tarjoutuu. Itselläkin eteneminen oli monesti uskaltamisesta kiinni, ja niin ne vain siivet ovat kantaneet. Toivottavasti naisten rooli työelämässä vahvistuu myös sitä kautta, että miehet alkavat pitää aiempaa enemmän vanhempainvapaita.

Hän itse on viihtynyt vakuutusalalla.

- Minua on aina kohdeltu herrasmiesmäisesti. Toisaalta toisinaan toivoin, etten olisi ollut se henkilö, jota tulee kohdella mitenkään kollegoista poikkeavasti tai erityisellä arvostuksella. Toivottavasti tulevat naisjohtajat voivat useammin kokea olevansa yksi muiden joukossa.

  • Syntynyt 1957 Kalajoella, asunut pitkään Oulussa ja Raahessa

  • Koulutus: yo-merkonomi, YVTS, HHJ

  • Työt finanssialalla alkoivat vuonna 1976 Raahen Seudun Osuuspankissa. Työskennellyt myös Oulun Osuuspankissa. Vakuutusalalla vuodesta 1992 lähtien: päällikkö- ja johtajatehtäviä Raahentienoon ja Oulun Seudun Lähivakuutusyhdistyksissä, Vakuutusyhtiö Tapiolassa, LähiTapiola Pohjoisessa ja LähiTapiola Kainuu-Koillismaalla. LähiTapiola Kainuu-Koillismaan toimitusjohtaja 2014–2021.

  • Hallitustehtäviä muun muassa LähiTapiola-ryhmässä ja Kainuun Kauppakamariosastolla

  • Jäi lomalle marraskuun lopussa 2021 ennen virallisesta eläkkeelle jäämistä 1.1.2022.

  • Suunnitelmia eläkkeelle? ”Kaikki on nyt auki! Saattaa olla, että teen opintoja, vapaaehtoistöitä tai lähden hallitustehtäviin. Nyt kuitenkin mietin hetken rauhassa ja panostan perheeseen ja harrastuksiin.”

  • LähiTapiola Kainuu-Koillismaa toimii itärajan tuntumassa 11 kunnan alueella. Päätoimisto sijaitsee Kajaanissa. Yhtiössä työskentelee noin 50 henkilöä noin 40 000 omistaja-asiakkaan palveluksessa. Yhtiö on alueensa markkinajohtaja mm. liikenne- ja maatilavakuuttamisessa. Lue lisää täältä.

  • LähiTapiola Kainuu-Koillismaan uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin kesäkuussa Olli Kokkonen. Kuhmosta lähtöisin oleva 41-vuotias kauppatieteiden maisteri aloitti perehtymisen tehtävään syksyllä ja ottaa toimitusjohtajapestin virallisesti vastaan 1.1.2022.