Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus28.6.2021

SAVO: LähiTapiola Savo lahjoitti pelastusrenkaita

LähiTapiola Savo lahjoitti pelastusrenkaita eri puolille Savoa. Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta saatujen ehdotusten pohjalta. Tänäkin kesänä ihmiset tulevat liikkumaan tavallistakin enemmän kotimaassa ja vesien äärellä, joten haluamme olla osaltamme lisäämässä vesiturvallisuutta.


Suomessa hukkuu edelleen vuosittain keskimäärin n. 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Heistä lähes 50 % on päihtyneitä, 80 % miehiä ja kolme neljästä yli 50-vuotiaita. Hukkuminen on myös yksi yleisimpiä lasten tapaturmaisia kuolemansyitä.

Mittaushistorian lämpimin vuosi, lisääntynyt luonnossa liikkuminen sekä heikot jäät lisäsivät merkittävästi jäihin vajoamisen seurauksena hukkuneita. Suomessa hukkui 2020 alkuvuoden (tammi-toukokuun) aikana 40 ihmistä ja lukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014. Pohjois-Savon alueella hukkuneita on 2 kpl, selviää Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastosta.

Kesän aikana tapahtuu n. 50 % vuoden hukkumisista. Mitä lämpimämpi kesäsää, sitä todennäköisemmin uutisista saadaan lukea hukkuneista. Kahdeksan kymmenestä vesiliikenteen yhteydessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Suurin osa hukkumiskuolemista on ehkäistävissä

Juhannusta vietettiin helteisessä säässä. Monet suuntasivat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan ja ikäviltä uutisilta ei Pohjois-Savossakaan vältytty.

- Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

- Erityisesti rannalla leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Vanhemman on oltava lähellä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti, muistuttaa Nieminen.

Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

  • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.

  • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

  • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.

  • Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö

1. Hälytä apua
2. Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa
3. Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri
4. Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Savon pelastusrenkaat luovutettiin tänä vuonna Konnuksen Kanavalle Leppävirralle, Puurtilan uimarannalle Varkauteen, Paukarlahden, Syväniemen sekä Pieksämäen uimarannoille. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Lähde: Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto