Onko sammutintasi koskaan tarkastettu? LähiTapiola Pirkanmaan Sammutintarkastuspäivillä tarkastettiin jälleen yli 3 000 sammutinta
Pirkanmaalaisissa kotitalouksissa olevista sammuttimista noin puolta ei ole tarkistettu viimeiseen kahteen vuoteen. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska siihen on voitava luottaa onnettomuustilanteessa.
Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi. Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Paloturvallisuuden edistämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola Pirkanmaa tarjoaa vuosittain omistaja-asiakkailleen maksuttoman sammutintarkastuksen.
LähiTapiola Pirkanmaan omistaja-asiakkaat voivat hoitaa sammutintarkastuksensa sammutintarkastuspäivien yhteydessä tai etukupongilla, joka toimii maksuvälineenä valtuutetuissa huoltoliikkeissä (*). Kuluneen kesän aikana sammutintarkastuspäiviä järjestettiin koronaturvallisin järjestelyin 23 paikassa eri puolilla Pirkanmaata ja niiden aikana sammuttimia tarkastettiin yli 3 000 kpl. Ajankuvaan sopien, tarkastuskäynniltä sai mukaansa vielä taskuun sopivan käsidesin. Tänä vuonna sammuttimia on Pirkanmaalla tarkastettu kaikkiaan yli 4 300 kappaletta.
Talvella teetettyyn LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista pirkanmaalaisista (**), joiden taloudesta löytyy käsisammutin, noin puolet kertoo tarkistuttaneensa kotitaloutensa sammuttimen kuluneen kahden vuoden aikana. Vastaavasti noin 50 prosentilla vastaajista tarkastuksesta on tätä pidempi aika tai sammutinta ei ole tarkastettu koskaan. Pieni osuus vastaajista kertoo, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.
- Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehty tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja. Jos sammutinta on käytetty se pitää uusia, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.
Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.
Kotiin, mökille, veneeseen ja autoon ei sovi samanlainen sammutin
Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.
Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.
- Kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, Tapio Kärkelä opastaa.
Varmista sammuttimen riittävä koko
- Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa, Kärkelä kertoo.
Mökille Kärkelä neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.
- Valitettavasti Suomessa on markkinoilla edelleen pieniä, jopa suihkepulloon verrattavia spraysammuttimia. Tämä on mielestäni pahimmillaan kuluttajien johtamista harhaan, koska ne eivät käytännössä tehoa tositilanteessa. Kyseisille sammuttimelle ei anneta mitään teholuokitusta, eivätkä ne ole virallisia sammuttimia, Kärkelä toteaa.
Esimerkiksi vuoden 2019 testissään
Palovaroitin ja sammutusvälineet – joka kodin palokunta
Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.
Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.
- Toimiva palovaroitin, sammutuspeite, käsisammutin ja alkusammutustaito luovat erittäin toimivan joka kodin palokunnan. Käytännössä kaikki kodin tulipalot voidaan sammuttaa alkusammutuksella, jos palo vain havaitaan ajoissa. Sammuttimen – kuten muidenkin alkusammutusvälineiden - käyttöä on harjoiteltava. Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa, korvausjohtaja Kärkelä neuvoo.
Omilla toimintatavoilla voi ehkäistä monia riskejä
Muistilista tulipalon ehkäisemiseksi:
Tarkista, että kodissasi on toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Toimiva palovaroitin antaa kriittisellä hetkellä aikaa pelastautua ja tehdä alkusammutus.
Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin. LähiTapiola suosittelee kotiin 6 kg:n kalvovaahto- tai jauhesammutinta ja sammutuspeitettä.
Älä käytä viallisia sähkölaitteita tai kuivata pyykkiä kiukaan päällä saunassa.
Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta äläkä säilytä lieden lähellä helposti syttyvää tavaraa
Älä jätä pyykki- tai tiskikonetta päälle ilman valvontaa.
Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.
Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.
Älä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon.
Varmista kodin poistumistiet (tarpeen mukaan varatietikkaat).
Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti. Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.
Varmista alkusammuttimen, sammutuspeitteen ja palovaroittimen toimivuus.
Varmista myös, että jokainen perheenjäsen osaa käyttää alkusammutuslaitteita, ja tietää, missä niitä säilytetään.
Neuvoja alkusammutukseen – näin käytät käsisammutinta:
Jos käsisammutin ei ole ennalta tuttu väline, sen käyttöön kannattaa perehtyä. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää.
Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi käsisammuttimet, sammutuspeitteet ja pikapalopostit. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.
Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia.
Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.
Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.
Sammuttaessa toimi näin:
1. Ota sammutin seinätelineestä/kiinnikkeestä, siirry lähemmäs palopaikkaa.
2. Laske pullo maahan, vapauta letku pidikkeestään.
3. Irrota yläkahvan varmistinsokka terävällä nykäisyllä.
4. Nosta sammutin alakahvasta kantoon ja ota letkun suuttimesta kiinni.
5. Tähtää palokohteeseen, suuntaa letkun suutin liekkien juureen.
6. Paina sammuttimen yläkahva kokonaan pohjaan.
7. Lähesty palavaa kohdetta ja levitä sammutinainetta palokohteeseen tekemällä suuttimella heiluttavaa, lakaisevaa liikettä.
8. Kun liekit sammuu, nosta yläkahva, tarkkaile. Jos syttyy uudelleen, sammuta. Jaksottain sammuttamalla säästät sammutusainetta ja saat sammutettua isojakin tulipaloja.
Tarvittaessa soita 112 ja pyydä palokunta paikalle varmistamaan, että tuli on kunnolla sammunut eikä uudelleensyttymisen vaaraa ole.
Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.
(*) LähiTapiola Pirkanmaan valtuutettuina huoltoliikkeinä toimivat Tamrex Oy ja Oriveden Sammutinhuolto Leppämäki Oy. Maksuttoman tarkastuskupongin saa ottamalla yhteyttä LähiTapiola Pirkanmaalle.
(**) LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4.1.–26.1.2021 välisenä aikana kaikkiaan 5 539 suomalaista. Pirkanmaalla kerättiin 322 haastattelua LähiTapiola Pirkanmaan toimialueella. Kyselyyn vastanneet edustavat manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja alueellisen otoksen +/- 6,7 prosenttiyksikköä.
Lähteet:
Pelastustoimi.fi
Pirkanmaan pelastuslaitos
Kodin turvaopas -sivusto