Pohjoinen: Myrskyt ja kovat tuulet suurimmat riskit Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan metsille – yksityismetsät edelleen heikosti vakuutettuja
Ilmaston lämpeneminen lisää metsänomistajien taloudellista riskiä. Esimerkiksi myrskytuhot ovat viime vuosikymmenen aikana lisääntyneet merkittävästi koko Suomessa. Viime vuonna myrskysi myös Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan alueella, mikä näkyi maksetuissa vakuutuskorvauksissa. Hyvällä metsänhoidolla ja varautumisella voidaan osaltaan vaikuttaa riskeihin, toteaa LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.
Ilmaston lämpeneminen lisää metsänomistamiseen liittyviä riskejä. Esimerkiksi myrskyjen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi, ja myrskytuhoista maksetut vakuutusyhtiöiden korvaukset ovat nelinkertaistuneet siitä, mitä ne olivat noin kymmenen vuotta sitten. Voimakkaiden tuulien ja myrskytuhojen oletetaan lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa.
- Koko maassa vuosina 2010-2019 myrskyissä tuhoutunut puuston määrä on kaksinkertainen verrattuna aiempaan vuosikymmeneen. Esimerkiksi viime vuonna Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajat hakivat meiltä korvauksia myrskytuhoihin yli 70 kertaa, ja määrä on ollut kasvussa vuodesta 2018 alkaen, kertoo Herva.
Tuulet lisääntyvät lähes koko Suomessa
Tuulisuus lisääntyy arvioiden mukaan tulevaisuudessa koko maassa aina Lappiin asti. Metsäpalot voivat aiheuttaa kerralla mittavan suuret vahingot – esimerkkinä Pohjois-Pohjanmaalta Muhoksen metsäpalo viime vuodelta.
- Muhoksella paloi kerralla 250 hehtaaria metsää, joka on valtakunnan mittakaavassakin poikkeuksellisen paljon. Palovahinkojen lisäksi Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla pitää tulevaisuudessa varautua myös yhä todennäköisemmin hyönteistuhoihin lämpötilan noustessa. Lumituhot ovat merkittävä riski etenkin sisämaassa, kertoo Herva.
Tietoisuus lisääntynyt – metsätuhoihin varaudutaan edelleen heikosti
Metsäomistamisen riskiä voi pienentää muun muassa hyvällä metsänhoidolla sekä oikeilla puulajivalinnoilla. Oikeilla korjuu- ja hoitotoimenpiteillä voidaan vähentää riskiolosuhteita ja parantaa metsän omaa tuhonsietokykyä.
- Metsänomistajat ovat yhä useammin tilanteessa, jossa yhtäkkinen myrsky voi alentaa vuosien työllä saavutettua arvoa merkittävästi. Myös eläintuhot ja lisääntyvät vieraslajituholaiset voivat tuhota metsää nopeasti. Siksi metsänomistajan on syytä olla tietoinen näistä asioista.
Vakuutuksilla puolestaan voi varautua sellaisiin riskeihin, joihin ei voi itse vaikuttaa. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla yksityismetsänomistajista vain noin 41 prosenttia on ottanut vakuutuksen metsälleen.
- Mahdollisiin metsätuhoihin on varauduttu kuitenkin edelleen huonosti. Yllättävän moni metsänomistaja ottaa edelleen riskin itse kannettavakseen, vaikka monet ovat tietoisia metsän kasvaneista riskeistä, toteaa Herva.